‘Hiçbir şiddet ve istismar olayına sessiz kalmayacağız’

img

VAN- Van Kadın Platformu, kentte son bir yılda yaşanan şüpheli kadın ve çocuk ölümleri ile birlikte katledilen kadın ve çocukları hatırlatarak, “İlimizde hiçbir şiddet ve istismar olayına sessiz kalmayacak, kadınları ve çocukları bu kirli anlayışa asla terk etmeyeceğiz” dedi.

Van Kadın Platformu, kentte son bir yılda yaşanan şüpheli kadın ve çocuk ölümleri ile birlikte katledilen kadın ve çocuklara ilişkin Van KESK Şube binasında basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı platform adına Seda Güler okudu.

‘ÇOCUKLARA YÖNELİK CİNSEL İSTİSMARIN AFFI OLMAZ’

Başkale ilçesinde okulda temizlik personeli olan Y. K.'nin çocuğa yönelik sistematik cinsel istismarda bulunması ve aileye ilçenin bazı aşiretlerinin olayı kapatması için yapılan baskıyı hatırlatan Güler,  bir okulda 62 yaşındaki erkek öğretmenin 3 çocuğa yönelik cinsel saldırıda bulunduğunu ifade etti. Devletin kadını ve çocuğu koruyamadığını kaydeden Güler, “Devlet, cezasızlık politikaları ile olayın faillerini korumaya ve her geçen gün çocuğa ve kadına yönelik cinsel, fiziksel ve ruhsal saldırıları normalleştirmeye çalışılıyor.  Oysa bizler bir kere daha hatırlatmakta fayda görüyoruz. Çocuklara yönelik cinsel istismarın affı olmaz! Kadına ve çocuğa yönelik şiddet politiktir ve biz bunların faillerini tanıyoruz” dedi.

LANZAROTE SÖZLEŞMESİ HATIRLATMASI

Cinsel istismarın yarattığı utanç, suçluluk duygusu ve bıraktığı izler, bireysel ve toplumsal travmalara neden oluşu açısından acil önlenmesi gereken bir suç olduğunu belirten Güler, “Cinsel istismar suçunu tanımlayan ve istismarı suç sayan ilk uluslararası anlaşma olan Lanzarote Sözleşmesi; ulusal ve uluslararası iş birliğini teşvik aracılığıyla çocuklara karşı cinsel şiddete yönelik kapsayıcı bir tepki sunmakta, taraf devletler için yasal standartlar tanımlamakta ve birçok yükümlülük getirmektedir. Sözleşmenin, cinsel sömürü ve cinsel istismar oluşturan davranışları tanımlayan 18. ve 23. maddelerinde, çocuk istismarı ve ihmalinin pek çok biçimi belirtilmiş, çocukları cinsel istismar ve sömürüden korumak amacıyla gerekli yasal tedbirler ve önlemler tanımlanmış ve yükümlülükler getirilmiştir” ifadelerini kullandı.

‘KİRLİ ANLAYIŞA ASLA TERK ETMEYECEĞİZ’

Anayasası’nın 41. maddesinde “Devlet, her türlü istismara ve şiddete karşı çocukları koruyucu tedbirleri alır” hükmüyle bir çerçeve çizildiğini vurgulayan Güler, Türk Ceza Kanunu’nun 77. maddesinde de çocukların cinsel istismarı “İnsanlığa Karşı İşlenen Suçlar” kapsamında değerlendirildiğini söyledi. Güler açıklamanın devamında şunları belirtti: “Ancak her ne kadar çocuk haklarına dair uluslararası antlaşmaları imzalayan taraf devletler arasında olunsa da ve yine Ceza Kanunu’nda gerekli hükümleri bulundursa da AKP iktidarı antlaşma yükümlülüklerini ve gerekli tedbirleri uygulama noktasından çok uzak bir tutum sergilemiştir. Öyle ki, son yıllarda tırmanışa geçen ve pandemi sürecinde daha da artan çocuğa karşı cinsel şiddet ve suistimaller, çocuk yaşta evlilikler, internet üzerinden işlenen suçlar, ülkemiz açısından karanlık bir tablo çizmektedir. Biz kadınlar bu şiddet ve saldırılar karşısında asla susmayacağız. Van Kadın Platformu'nun tüm bileşenleri olarak ilimizde ve ülkemizde yaşanan hiçbir şiddet ve istismar olayına sessiz kalmayacağız. İstanbul Sözleşmesi'nden asla vazgeçmeyeceğiz. 6284 Sayılı Kanun'un etkin bir biçimde uygulanması için mücadele edeceğiz. Kadınları ve çocukları bu kirli anlayışa asla terk etmeyeceğiz.”

8 KADIN, 2 ÇOCUK YAŞAMINI YİTİRDİ

Açıklama Ocak 2021 ile Ekim 2021 tarihleri arasında Van'da kadına ve çocuğa yönelik şiddet ve cinsel istismar çetelesinin okunması ile son buldu.

Çetelede şu veriler ifade edildi: 

“Şüpheli 6 kadın ölümü,

*Faili belli olan 2 kadın cinayeti,

*Bir şüpheli çocuk ölümü,

*Bir faili belli çocuk ölümü,

*İntihara sürüklenmiş ve 3 çocuğunu da öldürmeye teşebbüs etmiş bir kadın,

*Çocuğa yönelik 4 istismar olayı yaşanmıştır.”