Adıyaman köylerinde kış hazırlığı

img
ADIYAMAN - Xisor bölgesindeki köylerde kışa hazırlanan kadınlar, konserve, kurutma ve tatlı atıştırmalıkları hazır hale getirdi. Kadınlar, şimdi soğuk kış geceleri için yün yorgan ve yataklar için kolları sıvadı. 
 
Adıyaman’ın merkeze bağlı Xisor bölgesindeki köylerde kış hazırlıkları sürüyor. Kadınların öncülük ettiği hazırlıklar, bir yandan ekonomik olarak bölge halkının cebini rahatlatırken, diğer yandan uzun kış akşamlarında lezzetli atıştırmalıklar olarak sofrada yerini alıyor. 
 
Bağlardan toplanan üzümlerden elde edilen pestil, kesme, kuru üzüm, yine bahçelerden toplanan sebzelerden elde edilen turşu, konserve, kurutulmuş biber, patlıcan ve salça, kadınlar tarafından hazır hale getirildi. Şimdilerde ise soğuk kış gecelerini ısıtacak yorgan ve yataklar yapılıyor. Koyunlardan kırpılan yünler yıkanıp yatak döşek yapımı için hazırlanıyor. Binbir emekle çalışan kadınlar, hazırlıklarıyla kış mevsimini daha kolay geçirmeyi arzuluyor. 
 
TATLI ATIŞTIRMALIKLAR 
 
Kistan köyünde yaşayan Gönül Alagöz, kışa hazırladığı ürünlerden söz ederek, “Bütün yaz boyunca üzümün büyümesi ve olgunlaşmasını bekliyoruz. Sonbahar’a doğru olgunlaşan üzümleri toplayıp bağda dev kazanlarda kaynatıyoruz. Kaynayan üzümleri çıkarıp güneşe koyup kurutuyoruz. Ardından ise çöplerini ayıklayarak üzümleri sert geçen kış ayları için hazır hale getiriyoruz. Kışında çayın yanında hem kendimiz hem misafirlerimize ikram ederek tüketiyoruz” dedi. 
 
Kış için şimdiye kadar pestil, kesme, ceviz, kurutulmuş meyve hazırladığını belirten Alagöz, peynir, tereyağı, çökelek gibi ürünleri de hazırladığını ve buzdolabında kışın tüketmek üzere rafa kaldırdığını belirtti. Alagöz, “Biber ve patlıcan da kuruttuk. Konservelerimizi hazırladık. Turşularımızı da yaptık. Kışı, yaptığımız bu hazırlıklarla daha rahat atlatmayı düşünüyoruz” diye konuştu.
 
HEM EKONOMİK HEM LEZZETLİ
 
Her yıl aynı şekilde kışa hazırlandıklarını ifade eden Alagöz, kendi bahçe ve bostanlarında topladıkları ürünlerin marketlerden alınan ürünlerinden daha lezzetli olduğunu söyledi. Kışın fiyatı artan ve tadı azalan sebzeler yerine kendi sakladıkları ürünleri tükettiklerini belirten Alagöz, “Hem ekonomik oluyor, hem de lezzetli” dedi. 
 
SOĞUĞA KARŞI YÜN YONGAN
 
Kış hazırlıkları kapsamında evin önüne serdiği yünleri gösteren Alagöz, bunlardan yorgan, yastık gibi yatacak ürünler yapacağını söyledi. Kışın soğuğundan korunmak için hazırlayacağı yorgan ve yastıkları kullanacaklarını ifade eden Alagöz, “Kışın çok soğuk geçtiği için diğer yorganlar bizi ısıtmıyor. Onun için koyunlardan elde ettiğimiz yünleri yıkayıp yorgan, döşek ve yastık yapıyoruz. Yün yorgan soğuğu geçirmiyor bir de sıcağı bünyesinde tutabiliyor. Bu nedenle sürekli bunları kullanıyoruz” ifadelerini kullandı. 
 
MA / Ferhat Çelik - Müjdat Can