TJA’lı kadınlar: Bir miting her şeyi değiştirir

img

DİYARBAKIR / VAN - Diyarbakır'daki bölgesel kadın mitingine katılım çağrısında bulunan TJA'lı kadınlar, "'Bir miting neyi değiştirebilir?' demeyin, bu miting her şeyi değiştirir" dedi.

Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), "Irkçılığa ve cinsiyetçiliğe êdî bese, şimdi kadın özgürlük zamanı" şiarıyla 16 Ekim'de Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda miting gerçekleştirecek. Bölgenin her kentinde miting çalışmalarını sürdüren aktivistler, bütün kadınları artan kadın cinayetlerine, cinsiyetçiliğe, ırkçılığa karşı miting alanında sesini yükseltmeye çağırdı.
 
KADINLAR GÜÇLERİNİN FARKINDA
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi üyesi ve TJA aktivisti Yasemin Üçer,  kadınların yüzyıllardır önemli mücadeleler verdiğini kaydetti. Kadınların özellikle toplumdaki alanlarını tekrardan sahiplenmek ve toplumsal cinsiyet eşitliğini var edebilmek için mücadele ettiğini vurgulayan Üçer, "Fakat dönem dönem çok ağır sorunlarla karşılaşıyoruz. Bölgemizde kayyımlar atanıyor ve kapatılan ilk yer kadın kurumları oluyor. Pandemiyle birlikte de yine bir baskı söz konusu oldu. Kadınları alanlardan çekecek ve evlere hapsedecek bir yöntem uygulanmaya çalışılıyor. Ama başaramayacaklar. Biz kadınlar kadını yok sayan uygulamalarına geçit vermeyeceğiz. Çünkü kadınlar artık kendi haklarının ve kazanımlarının farkındalar" dedi.
 
'SALDIRILARIN ÖNÜNE GEÇECEĞİZ'
 
21'nci yüzyılın kadın yüzyılı olduğunu belirten Üçer, "Belki en ağır saldırıların da geldiği zaman dilimi ama kazanımlarımıza da en yakın olduğumuz zamandayız. Çünkü bütün dünya kadınların bir araya gelerek neler yapacağını gördü. Devrimlerin kadınsız olmayacağını herkes gördü. Erkekler de kadınların bu gücünün farkına vardığı için her gün en az 4 kadını katlediyorlar. Her gün kadın cinayetleri, taciz ve tecavüzlerle karşılaşıyoruz. Bunların önüne kadın örgütlülüğü ile geçebiliriz. Geçmişten öğretilen bazı yanlış öğretileri bir kenara bırakıp dayanışmayı güçlendirmeliyiz. Eğer tacize, tecavüze, hak gasplarına, çocuk istisnalarına, ırkçılığa dur demek ve yeni bir yaşamı inşa etmek istiyorsak kadınların örgütlenmesi gerekiyor" diye belirtti.
 
‘BİR MİTİNG HER ŞEYİ DEĞİŞTİRİR’
 
Mitingin hafife alınmaması gerektiğini söyleyen Üçer, şöyle konuştu: "Şimdi şunu düşünebilir kadınlar, 'bir miting neyi değiştirebilir?' Aslında bu miting her şeyi değiştirir, kadınların kendi öz gücünü görmesi açısından çok önem veriyoruz.  Kadınlar çok güçlü fakat yalnızlık hissinden dolayı bazen çaresizliğe düşüyorlar. Bu mitingle aslında milyonlar olduğumuzu görmemiz açısından, çok önemli bir yerde duruyor. Çünkü erk sistem gücünüzü görecek. Siz de kendi içinizdeki gücü göreceksiniz."
 
‘UMUDU YEŞERTECEĞİZ’
 
Yaklaşık bir aydır mahalle mahalle dolaştıklarını ve kadın mücadelesini ördüklerini aktaran Üçer, "Gittiğimiz her evde kadın dayanışmasını gördük. Çok iyi bir refleks çıktı ortaya. Bu dayanışma mitingden sonra çok daha güçlü açığa çıkacak. Mitingimiz bölgesel olacak ve binlerce kadın birbirlerinden güç bulma fırsatı elde edecek. Bu umut bizleri yeşertecek ve çok farklı yerlere getirecek" dedi.
 
'VARLIĞIMIZI HAYKIRMAK İÇİN MİTİNGE'
 
Toplumun her alanında var olan kadınları mitingde görmeyi hedeflediklerini söyleyen Üçer, "Cinsiyetçi şiddet politikalarının bittiği, demokratik kadın özgürlükçü yaşamı hedefliyoruz. Başaracağımıza da inanıyoruz. Örgütlülüğümüzle buna nihai şeklini vereceğiz. Her ırktan, düşünceden, renkten siyasi ve dünya görüşü hiç fark etmeden bütün kadınları mitinge bekliyoruz. Kadınların kendi yüzyılı, hakları ve gelecekleri için mutlaka gelmeliler. Şiddete, cinsiyetçiliğe, ırkçılığa karşı hep birlikte sesimizi yükseltmeliyiz ve biz buradayız diyebilmeliyiz" diyerek tüm kadınları mitinge davet etti.
 
ONBİNLERCE KADINA ULAŞILDI
 
TJA aktivisti Emine Kaya ise artan kadın cinayetlerine dikkat çekmek amacıyla bu mitingi düzenlediklerini kaydetti.  Kaya, "Kapı kapı dolaşıyoruz. On binlerce kadına ulaştık. Kime dokunuyor ve temas kuruyorsak, kadınların hikayeleri aynı. Bu ülkede kadın kırımı yaşanıyor. Her gün kadın cinayeti haberi duyuyoruz. Bu cinayetlere dikkat çekmek istiyoruz. Ve dolaştığımız bütün mahallelerde de kadınlar bunun farkında. Bu katliamların önüne geçmek istiyor ve kadınları cesaretlendirmek istiyoruz" dedi.
 
'GÜÇLÜ BİR CEVAP VERECEĞİZ'
 
Mitingle birlikte eril zihniyete kadın gücünü göstermek istediklerini aktaran Kaya, "O gün miting alanında güçlü bir cevap verirsek bir korku girecek içlerine. Dayanışmayı büyütmeliyiz. Baktığımızda örgütlülüğümüzün çok olduğu yerlerde bu sorunlar az fakat örgütsüz olduğumuz yerlerde bu sorunlar çoğalıyor. Amacımız örgütlülüğümüzü arttırmak ve bu sorunların önüne geçmek. Bütün kadınlara çağrımızdır her kadın evlerinden çıkıp gelsin 'mitingdir ne olacak' demesinler. Miting her şeydir, katılım çok önemlidir. Kimse zayıf görmesin mitingi, bütün kadınları cinsiyetçiliğe, ırkçılığa karşı İstasyon Meydanı'na ses çıkarmaya çağırıyoruz" şeklinde konuştu.
 
BİR ÇAĞRI DA VAN’DAN
 
Mitingin hazırlık Van’da da sürüyor. Kent merkezi ve ilçelerinde kapı kapı dolaşarak kadınları mitinge davet TJA aktivistlerinden Şaziye Duman, bildirileri dağıtırken mitingin heyecanını şimdiden yaşadıklarını belirtti. “Zaman kadınların özgürlük zamanıdır” diyen Duman, baskı altında olan tüm halkların özgürlüğünün kadınların özgürlüğünden geçtiğini ifade etti. Başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere tüm kadın kazanımları için mücadele etmek için kadınlar meydanlara çıkıp haykıracak. Bunun öncülüğünü de Kürt kadını yapacak. PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Kürt kadınının önüne koyduğu bir paradigma var. Kürt kadını bu paradigmanın verdiği güç ve bilinçle iradesini göstererek mücadele ediyor” dedi. 
 
16 Ekim’de Vanlı kadınlar olarak Diyarbakır’da olacaklarını kaydeden Duman, Cuma günü saat 22.00’da, HDP Van il binası önünden kalkacak otobüs ile Diyarbakır’a gidileceğini belirterek, Vanlı kadınlara Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda buluşma çağrısı yaptı.