Esenyurt’ta kadın şöleni

img

İSTANBUL- Esenyurt’ta Kadın Şöleni’nde konuşan HDP’li Feleknaz Uca, kadın mücadelesine dönük saldırılara dikkat çekerek, mücadelenin bir kadın kalsa dahi devam edeceğini belirtti.

Tevgera Jinên Azad ( TJA), "Hevrin'den Deniz'e Direnişi Büyütelim, Özgür Yaşamı İnşa Edelim" başlığıyla Halkların Demokratik Partisi (HDP) Esenyurt İlçe Örgütü binasında “Kadın Şöleni” gerçekleştirdi.Şölene, HDP Milletvekili Feleknas Uca, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut, TJA aktivistleri, sanatçı Baran Bozyel ve çok sayıda kadın katıldı. Şölenin yapıldığı salona ise “Em alı Dıjî Jinan Ber Bi Azadîye Ve Dimeşin” ve “Jin Jiyan Azadî” yazılı pankartları asıldı.

‘DEVLET KADINLARDAN KORKUYOR’

Saygı duruşuyla başlayan şölende söz alan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut, kadınların yaşadığı baskılara işaret etti. Erken egemen tarafından kadınların farklı yöntemlerle sürekli cezalandırıldığını belirten Bulut, buna örnek olarak TJA Sözcüsü Ayşe Gökkan’a verilen cezayı gösterdi. Gökkan şahsında verilen cezanın tüm kadınlara verildiğine dikkati çeken Elif Bulut, “Gülten Kışanak’ı, Figen Yüksekdağ’ı, Sebahat Tuncel’i mücadeleden uzaklaştırmaya çalışıyorlar ama tutuklasalar bile bizim yerimize gelecek arkadaşlarımız var. Kadınlar siyasette erkekten daha fazla çalışıyor ama erkeler söz sahibi olmak istiyor. HDP’yi oluşturan kadın hareketleri, TJA ve bağımsız kadın yapılarıdır. Devlet kadınlardan korkmasın da ne yapsın? TJA, geleceğe ve yoldaşlarına mücadeleyi büyütme sözü verdi ve büyütüyor” dedi.

‘SAVAŞI ANNELER BİTERECEK’

HDP’li Feleknaz Uca da, AKP-MHP’nin siyasetini savaş üzerinden yürüttüğüne dikkati çekti. Bu savaşın karşısında duracak ve PKK Lideri Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridi kıracak olanların beyaz tülbentli anneler olduğunu söyleyen Uca, yürütülen savaş politikalarının da anneler tarafından boşa çıkarılabileceğini kaydetti. Uca, “Bu yüzden kadınların gözünü korkutmaya çalışıyorlar. Hepimiz Ayşe Gökkan’ız. Ayşe kadınların bir arada mücadele etmesini istiyordu. Ne kadar ceza verseler de korkmuyoruz, mücadeleyi büyüteceğiz. Devlete şu mesajı verelim HDP Kadın Meclisi ve TJA bu halkın iradesidir. Siz ne yaparsanız yapın bu halkı yok edemezsiniz. HDP halkın hafızasıdır. Kadın mücadelesini cezayla yok edemezsiniz. Biz Hevri’nin, Deniz’in, Sakine’nin arkadaşıyız” diye konuştu.

‘ÖZGÜR YAŞAMI KURUYORLAR’

Aynı zamanda devletin annelerin barış taleplerinden korktuğunun altını çizen Uca, devletin barışı istemediği için Öcalan’a tecridin uygulandığını kaydetti. Uca, “Meclise tekrardan savaş tezkeresi sunacaklar. Günlerdir zaten uçaklarla sivillerin yaşadıkları yerlere saldırıyorlar. Bu savaş politikaları iktidarın ömrünü kısaltıyor. Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’ın serbest kalması yönünde karar veren ülkelerin elçilerinin ülkeden gönderilmesini istemek siyasi diplomasini bitirecektir. AKP-MHP iktidarı sadece Kürtlere değil kadınlar başta olmak üzere her yere saldırıyor. Taciz ve tecavüz siyaseti yürütüyorlar. Bu politikaları İpek Er olayında gördük. Esenyurt’ta da bu politikaları yaşatmak istiyorlar. Siyasetle, tutuklamayla, katliamla yok edemediler bu şekilde yok etmeye çalışıyorlar. Ama kadınlar net duruşuyla özgür yaşamı kuruyor” dedi.

HDP’ye dönük tüm baskılara rağmen mücadelelerine devam ettiklerini kaydeden Uca, 30 yıl cezaya çarptırılan TJA aktivisti Ayşe Gökkan şahsında TJA’nın cezalandırılmak istendiğini paylaşarak, “TJA’yı bitirmezler, biz Sakine’nin arkadaşıyız biz yok olmayız. TJA ve Kadın Meclisi mücadelesini sokakta büyüttü. Katliam, kırıma, tecride karşı mücadeleyi büyüteceğiz. Bir kadın kalsa bile bu mücadele devam edecek. Onlar ne yaptılarsa da biz ‘Jin Jiyan Azadi’ dedik. Bu slogan dünyanın her yerinde yankılanıyor” diye kaydetti.

KADIN ZAMANI

Kürt kadınlarının mücadelesinin Avrupa ülkeleri için önemli olduğunu aktaran Uca, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Afganistan’daki kadınlar, gücünü Rojava’daki kadınların mücadelesinden alıyor. Kadınlar ‘artık biz devlete değil kadınlara sesleniyoruz’ diyorlar. Özgürlük zamanı ve kadın mücadelesi zamanı demeliyiz. Her gün kimyasallarla saldırıyorlar, tecrit büyütüyorlar ne zamana kadar sessiz kalacağız. Elimizi birbirimize verip özgürlüğe yürüyelim. Bu ruhun önünde kimse duramaz. Kadın katliamı ve şiddetin karşısında mücadeleyi büyütmeye beyaz tülbentlerimizle geliyoruz. Barışı barış anneleri getirecektir. Bunu herkes bilmeli.”

HALAYLARLA SON BULDU

Konuşmaların ardından sanatçı Baran Bozyel sahne aldı. Kadınlar, stranlar eşliğinde zılgıtlar atarak halaylar çekti. Halaylarda, “Jin jiyan azadi” ve “Em xwe bi parezin” sloganları yükseldi. Çekilen halayların ardından şölen son buldu.