İnfaz Hakimliği tecavüzü tutanağa geçirmedi

img

İSTANBUL - Kandıra Cezaevi’nde tecavüze uğrayan ve işkence gören Garibe Gezer, İnfaz Hakimliği’nin yaşadıklarına dair beyanlarını tutanağa geçirmediğini aktardı. 

Kandıra 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde 24 Mayıs tarihinde gardiyanlar tarafından “süngerli oda” diye tabir edilen yerde işkence ve kötü muamele gören, kadın gardiyanlar tarafından tecavüze uğrayan Garibe Gezer’in, 1 Temmuz’da Kocaeli İnfaz Hakimliği’ne verdiği ifadelerin tamamının tutanağa geçirilmediği öğrenildi.
 
15 Mart’ta Kayseri Cezaevi’nden Kandıra Cezaevi’ne sevk edilen Gezer, burada 22 gün tek kişilik hücrede tutuldu. Gezer, 3 kişilik hücreye geçmeyi talep etti. Bu talebi kabul edilmeyen Gezer, durumu protesto etmesi üzerine 24 Mayıs’ta erkek ve kadın gardiyanlar tarafından darp edildi. Gezer’in boynuna postallarla basıldı, şalvarı çıkartılarak erkeklerin bulunduğu bölümlerden yarı çıplak bir şekilde sürüklendi. Daha sonra tamamen izole bir alan olan ve 24 saat kameralarla izlenen "süngerli oda"ya konulan Gezer’e, kadın gardiyanlar tecavüz etti. Gezer, maruz kaldığı işkence, kötü muamele ve tecavüz nedeniyle intihar girişiminde bulundu. Kafası kanayan Gezer, tedavi edilmek yerine doktorların da kötü muamelesine maruz kaldı. İnsan dışkısının olduğu bir yerde, 24 saat boyunca kameraların önünde zorla tutulduğunu anlatan Gezer’in yaşadıklarını duyurmak için yazdığı mektuplar da ailesine ulaştırılmadı. Telefon görüşmesinde yaşadıklarını ailesine anlatan Gezer’e, 5 gün hücre cezası verildi. Gezer’in yaşadıklarını anlatmasını engellenmesi bununla da sınırlı kalmadı. 
 
TECAVÜZ TUTANAĞA GEÇİRİLMEDİ 
 
Gezer, Kocaeli İnfaz Hakimliği’ne verdiği ifadenin tamamı tutanağa geçirilmedi. Tutanağa sadece kötü muamele, çıplak bir şekilde yerde sürüklenmesi, bileklerinin bükülmesi, zorla hücreye götürülmesi ve erkek gardiyanlar tarafından cinsel tacize uğraması geçirildi. Gezer’in kadın gardiyanlar tarafından tecavüze uğradığı, gördüğü işkence, tecavüz ve kötü muamele nedeniyle yaşamına son verme girişimi, sonrasında kafasında kanama olmasına rağmen doktorların müdahale etmeyerek iki saate yakın bekletilmesi, “süngerli odada” elleri arkadan kelepçeli bir şekilde 4 saat bekletilmesi yönündeki ifadeleri tutanağa eklenmedi. 
 
Gezer, yaşadıklarının ardından Kocaeli İnfaz Hakimliği’ne hakkındaki disiplin cezalarının kaldırılması için başvuru yaparak, aynı zamanda şikayette bulunsa da, başvurusu reddedildi. 
 
İŞKENCE ÖRTBAS EDİLİYOR
 
Avukat Jiyan Tosun, müvekkilinin yaşadıklarını Kandıra Savcılığı ve İnfaz Hakimliği’ne anlattığını ancak buna rağmen hiçbir işlem yapılmadığını söylediğini aktardı. Tosun, savcılığın re’sen harekete geçme yükümlülüğünün olduğunu hatırlatarak, “Aslında tespit edilebilir bir durum ve savcılığın re’sen harekete geçme yükümlülüğü var. İşkenceye dair bir beyan varsa harekete geçmeleri gerekiyor. Ne yazık ki bu konuda ispat arıyorlar ama bu kanıtlarda zaman içerisinde çürüyor. Oysaki Garibe, olaydan 15 gün sonra uğradığı işkenceyi söylüyor. Savcılığın ya da infaz hakimliğinin harekete geçmemesi, işkenceyi örtbas ettiğini ortaya koyuyor. Cezaevlerindeki hak ihlallerine iştirak ettiklerini gösteriyor. Bu dosya açısından net bir şekilde görülüyor” şeklinde konuştu. 
 
Gezer’in yaşadıklarının bir kısmını zorla tutanağa geçirtebildiğini söyleyen Tosun, “Garibe bize ifadelerinin bir kısmını ısrar ederek tutanağa geçirdiğini söyledi. İfadeyi verdiği anda tutanağı göremediği için neyin geçirildiğini bilmediğini, ancak daha sonra tutanağı gördüğünde anlattıklarının çok azına yer verildiğini gördüğünü belirtti” şeklinde konuştu. 
 
TEK KİŞİLİK HÜCREDE
 
Gezer’in son durumuna ilişkin bilgi veren Tosun, Gezer’in hala tek kişilik hücrede tutulduğunu kaydetti. Gezer’in yaşadıkları konusunda hem cezaevi yönetimi hem de doktor hakkında suç duyurusunda bulunduklarını ve sürecin takipçisi olacaklarını belirten Tosun, “Kocaeli İnsan Hakları Kurulu’na başvuracağız. Görevli doktorun tespit edilmesi ve mesleki açıdan da bir yaptırımla karşılaşması için Türk Tabipler Birliği’ne yazmayı düşünüyoruz” diye belirtti.  
 
MA / Diren Yurtsever