‘Gökkan’a verilen ceza kadın mücadelesine bir mesajdır’

img

ANKARA - Ayşe Gökkan’a verilen cezanın kadın mücadelesine verilen mesaj olduğunu dile getiren HDP Kadın Koordinasyonu üyesi Latife Demirci Kahya, kadın örgütlerine dayanışma çağrısında bulundu.

Özgür Kadın Hareketi (TJA) Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan’a, Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı dava kapsamında 30 yıl hapis cezası verildi. Kürt kadın mücadelesinde yıllarca emek veren Gökkan’ın cezalandırılmasının, kadın mücadelesine verilen bir ceza olarak değerlendirildi. Gökkan’a verilen cezayı Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Koordinasyonu üyesi Latife Demirci Kahya ve Anarşist kadınlardan Zeynep Tan değerlendirdi.
 
Gökkan’a verilen 30 yıl hapis cezasının Kürt kadın mücadelesine yönelik bir yönelim olduğunu kaydeden HDP Kadın Koordinasyon üyesi Latife Kahya, verilen cezayla kadınların hedef alındığını belirtti. Kürt kadın hareketinin yıllardır sokakları terk etmediğinin altını çizen Kahya, “Sokakları terk etmedikleri için bir baskı var ve yoğunlaştırılmış cezalar veriliyor. Kobanê Davası’nın devam ettiği bir dönemde Ayşe Gökkan’a ceza verilmesi, Sebahat’in, Gültan’ın tutuklu olması bunun en büyük göstergesi. Kadın hareketi mücadelesine dayanamıyorlar ve intikam almaya kalkıyorlar” dedi.
 
DAYANIŞMAYI SÜRDÜRMEK
 
Tüm yönelimlere karşı kadınlar olarak mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan Kahya, “Ayşe Gökkan’la birlikte 8 Martlar, 25 Kasımlar aynı zamanda eşbaşkanlık yargılanıyor, davası görülürken de Ayşe bu davada verilen 30 yıllık cezayı kabul etmediği içinde savunmayı reddetti, bu adaletsiz hukuksuz devlete savunmasını vermedi. Ayşe Gökkan’a birlikte dayanışmayı sürdürerek sahip çıkabiliriz. Tüm kadın örgütlerine, feministlere çağrım, sokakları terk etmeyelim, Ayşe’yi yalnız bırakmayalım” diye belirtti.
 
‘CEMRELERE SAHİP ÇIKACAĞIZ’
 
Gökkan’a verilen cezanın herhangi bir hükmünün olmadığını dile getiren Anarşist kadınlardan Zeynep Tan, “Ayşe şuan 4 duvar arasında olsa dahi aslında bedeni, ruhu özgür bir kadındır. Fikri özgür olan bir kadındır” dedi. Devletin bu hamlesini kadın mücadelesine karşı stratejik bir hamle olarak yorumlayan Tan, “Ne Ayşe Gökkan ne de diğer kadınlar yalnız değildir. Ayşe kadın yaşamını toprağa düşen bir cemreye benzetiyor, bizler bu mücadeleyi devam ettirecek kadınlar olarak o cemrelere daima sahip çıkacağız” ifadelerini kullandı.
 
Son zamanlarda kadınlar üzerinde ciddi baskılar olduğunu belirten Tan, “Bizim sesimizi bastırmaya çalışıyorlar biz tutuklamalarla yılacak kadınlar değiliz. Kadın mücadelesi devletin nefret söylemleriyle, baskılarla her şekilde hedef alınıyor, devlet bu baskılarla kadın mücadelesini sekteye uğratmak istiyor. Ayşe Gökkan nezdinde tüm tutsak kadınlarla aynı zamanda özsavunmasını gerçekleştirmiş tüm kadınların yanındayız” şeklinde konuştu.