HDP Kadın Meclisi KHK’li kadınlarla buluştu

img
 
İZMİR - HDP Kadın Meclisi, “Kadın Yoksulluğuna Hayır” kampanyası kapsamında KHK ile ihraç edilen kadınlarla buluştu.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, “Kadın Yoksulluğuna Hayır” kampanyası kapsamında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen kadınlarla İzmir’in Konak ilçesinde bir kafede bir araya geldi. HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan ve HDP İzmir İl Eşbaşkanı Besriye Tekgür’ün yanı sıra çok sayıda KHK’li kadın buluşmaya katıldı. 
 
BAŞVURULAR REDDEDİLDİ
 
Başaran, 2016 yılından sonra binlerce insanın hiçbir gerekçe gösterilmeden bir gecede işsiz bırakıldığını söyledi. Sendikal hak, dernek üyesi olmak gibi kişilerin anayasal haklarını kullanmalarının KHK ile uzaklaştırmanın gerekçesi yapıldığını ifade eden Başaran, az sayıda komisyon üyesinin binlerce KHK’linin dosyasını inceleyip adil karar vermesinin mümkün olmadığını kaydetti. Başaran, “Komisyona başvurulan dosyaların yüzde 70’i reddedildi. Geri görevlendirme çok az. Takipçisi oluyoruz. Ama KHK’liler bu süreçte iş kazalarından yaşamını yitirdi, intihara sürüklendi. Asıl trajik olan yaşamını yitirdikten sonra işe iade edilenler oldu” dedi. 
 
KHK’lılar ile ilgili sistemde şerh olduğu için iş bulamadıklarını, emeklerinin karşılığını alamadığına işaret eden Başaran, KHK’lıların halen geçim derdi yaşadıklarını ve iş peşinde olduklarını dile getirdi. Başaran, “Bu durumdan en çok zaten güvenceli iş bulmakta zorluk yaşayan kadınlar oluyor. Kadınlar güvencesiz işlere sürükleniyor” diye konuştu. 
 
KADINLARIN YÜZDE 20'Sİ İHRAÇ EDİLDİ
 
Başaran, Türkiye’de kadın istihdamının düşük olduğunu belirterek, “İhraç edilen kadınların oranı yüzde 20 gibi görünüyor. Ancak kadın istihdamının düşük olduğu, kamuda güvenceli iş bulmasının zor olduğu yerde bu rakam kadınlar için önemli. KHK’lilerden sonra adalet mücadelesi başladı. OHAL komisyonu da KHK Komisyonu gibi göstermelikti. 5 yılı aşmasına rağmen komisyonda bekleyen dosyalar var. Komisyonun adaletli olmadığını hepimiz biliyoruz” ifadelerinde bulundu. 
 
KHK'LI KADINLAR ANLATTI
 
KHK ile ihraç edilen kadınlar 5 yıllık süreçte neler yaşadıklarını ve nelerle karşılaştıklarını paylaştı. Kadınlar en büyük sorunun ihraç edildikten sonra iş bulamamak olduğunu söyleyerek, iş için başvurdukları yerlerden ise KHK'li oldukları için geri dönüş yapılmadığını ifade etti. Kadınlar, ihraç edildikten sonra mücadeleye daha sıkı bir şekilde bağlandıklarını belirterek, hayatlarının hem olumlu, hem de olumsuz birçok yönüyle değiştiğini dile getirdi.