Savcı Remziye Yoldaş cinayetinde 'tasarlama' görmedi

  • kadın
  • 15:47 4 Kasım 2021
  • |
img
DİYARBAKIR - Cezaevinden firar edip eşi Remziye Yoldaş'ı katleden Veysi Yoldaş hakkında “kasten öldürmek" suçundan mütalaa hazırlamasına itiraz eden avukatlar, sanığın “tasarlayarak kasten öldürmek” suçundan cezalandırılmasını istedi.
 
Başka bir suçtan tutuklu bulunduğu açık cezaevinden firar edip, eşi Remziye Yoldaş’ı Diyarbakır'da 28 Ağustos 2020 tarihinde katleden Veysi Yoldaş'ın yargılandığı davanın 3'üncü duruşması görüldü. Diyarbakır 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada tutuklu sanık Veysi Yoldaş, taraf avukatları, önceki celse davaya katılma talepleri kabul edilen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatı, Remziye Yoldaş'ın anne ve babası Sevile-Ahmet Tura çifti hazır bulundu. 
 
Mahkeme heyetinin izleyici almadığı duruşma, yapılan kimlik tespitinin ardından salon dışında bekleyen tanıkların tek tek çağrılıp, dinlenmesiyle başladı. Tanıklardan ilk olarak katledilen Remziye Yoldaş'ın erkek kardeşi Mustafa Tura dinlendi.
 
'ÖLDÜRMEK İÇİN SİLAH ALMIŞTI'
 
Tura, Veysi Yoldaş'ın cezaevinden ablasını öldürmek için kaçtığını, cinayetten 3 gün önce babası ve ablası ile birlikte çalıştıkları dükkanlarına geldiğini anlattı. Dükkanın içerisinde ablasının boğazına sarılan sanığı durdurmaya çalıştıklarında, sanığın belindeki silahı çıkartıp kendilerine doğrulttuğunu ve "hepinizi öldüreceğim" dediğini dile getiren Tura, kendisini durdurmak için üstüne yürümeleri üzerine dükkandan kaçan sanığın 3 gün sonra da ablasını öldürdüğünü ifade etti.
 
Mahkemeden soru sorma talebinde bulunan aile avukatı Nilda Baltalı, tanık Tura'ya sanık Veysi Yoldaş'ın sürekli silah taşıyıp taşımadığını sordu. Tura, soruya "Ablamı öldürmek için silah almıştı. İşlediği cinayetten önce mahalledekilerden silah aldığını bize söyleyenler olmuştu" yanıtını verdi. 
 
POLİSİN İHMALİNİ ANLATINCA HAKİM ARAYA GİRDİ
 
Duruşma, diğer tanık olan katledilen Yoldaş'ın kız kardeşi Asiye Tura'nın dinlenmesi ile devam etti. Cinayetten önce sık sık sohbet ettikleri ablasına sanık Yoldaş ile evine gidip gitmek istemediğini sorduğunu söyleyen Tura, ablasının her defasında "cezaevinden kaçmış neden gideyim" diyerek ilişkilerini sonlandırma kararı aldığını ve boşanmak istediğini anlattı. Sanığın cezaevinden kaçtıktan sonra fiziki olarak ve telefonla kendisini rahatsız etmesi üzerine ablasının birkaç kez karakola gidip, şikayetçi olduğunu ve “115 Polis İmdat” hattını arayıp bildirdiğini dile getiren Tura, harekete geçmeyen polislerin ablasına "onu görünce haber ver" demekle yetindiğini ifade etti. Bu yöndeki anlatımlarına devam ettiği sırada tanığın sözünü kesen mahkeme başkanı, "sadece gördüklerini anlat" diyerek araya girdi. 
 
Anlatımlarına devam eden Asiye Tura, "Ablam 'bu adam hiç değişmeyecek' diyerek, boşanma dilekçesi vereceğini söylüyordu. Bu adam da ablamın kendisinden boşanmak istediğini öğrenince daha çok sinirlendi" dedi. Bu sözlere kızıp, tanığa çıkışan Veysi Yoldaş'ı mahkeme başkanı susturdu.
 
CEZAEVİNDE ŞİDDET  
 
Av. Baltalı, anlatımlarını tamamlayan tanık Tura'ya, sanığın ablasına daha önce hiç şiddet uygulayıp, uygulamadığını sordu. Tura, soruya "Ablama daha önceleri de şiddet uygulamıştı. Ablam, bir gün görüş için cezaevinde gittiğinde aralarında tartışma çıkması üzerine ablamın boğazını sıkmıştı. Ablam görüşme odasındaki çağrı butonuna basıp, görevlilerin gelmesiyle ancak kurtulmuştu. Firar ettiği gün yüz yüze görüşmeye ikna ettiği ablama yine şiddet uygulamış, Remziye bu nedenle artık kendisiyle görüşmek istemiyordu" yanıtı verdi.
 
Daha sonra sanık Veysi Yoldaş'ın savunması alındı. Savunmasında sürekli sataşmada bulunduğu tanıkların kendisine dair anlatımlarını yalanlayan sanık, cezaevinde iken Remziye Yoldaş’a dönük bir şiddet eyleminin olmadığını savundu. "Bana dair iddiaların tümü asılsızdır” diyen sanık, yaşanan olayda öldürme kastının olmadığını savundu.  
 
MÜTALAA SUNULDU 
 
Sanığın savunmasını tamamlamasının ardından mahkeme heyetinin söz verdiği iddia makamı, esas hakkındaki mütalaasını sundu. İddia makamı, sanığın "kasten öldürme" suçundan müebbet hapisle cezalandırılmasını talep etti. 
 
AV. BALTALI: CİNAYET TASARLANARAK İŞLENDİ
 
Savcılık mütalaasına karşı söz verilen müşteki avukatlarından Nilda Baltalı, dosyada eksiklikler bulunmasına rağmen iddia makamının bu aşamada esas hakkında mütalaa sunmasına şaşırdıklarını ifade etti. Bu cinayetin planlı ve tasarlanarak işlendiği kanaatinde olduklarını, tanık anlatımlarının da bu yönde olduğunu gösterdiğini belirten Av. Baltalı, "Bu konuda en ufak bir şüphemiz yoktur. Sanık eşini öldürmek maksadıyla cezaevinden firar etmiştir. Kendisini reddeden bir kadına karşı adım adım planlanmış bir cinayet söz konusu” diyerek, sanığın “tasarlayarak kasten öldürme suçu” ndan “ağırlaştırılmış müebbet hapisle” cezalandırılmasını talep etti.
 
Söz verilen anne ve baba Ahmet ve Sevile Turan çifti de sanığın en ağır cezaya çaptırılmasını istedi.
 
SANIK AVUKATI: ÖLDÜRMEK İSTESE ÖLDÜRÜRDÜ
 
Savcılık mütalaasına karşı savunma yapan sanık avukatı ise, müvekkilinin eşini öldürmek istese daha önce de öldürebileceğini, fakat yapmadığını, bu nedenle olayda öldürme kastının bulunmadığını söyledi. Sanık avukatı, Remziye Yoldaş'ın da kan kaybından hayatını kaybettiğini kaydetti.
 
Sanık avukatının savunmasını tamamlamasının ardından mahkeme heyeti, dosyaya dair kararı açıklamak üzere bir sonraki duruşmayı 8 Şubat 2022 tarihine erteledi.