Rosa Kadın Derneği üyesi Ulaş'ın duruşması ertelendi

  • kadın
  • 16:39 4 Kasım 2021
  • |
img
DİYARBAKIR - Rosa Kadın Derneği kurucu üyesi avukat Elif Tirenç İpek Ulaş, "örgüt üyeliği" iddiasıyla yargılandığı davada "Sanık kürsüsünde bulunma nedenim mevcut hükümetin kadınlara dönük yaklaşımından bağımsız değil" diyerek savunma yaptı. 
 
Rosa Kadın Derneği Kurucu üyesi avukat Elif Tirenç İpek Ulaş’ın dernek faaliyetleri suç sayılarak hakkında "örgüt üyeliği" suçlamasıyla Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın 3’üncü duruşması görüldü. Duruşmada, Ulaş ve avukatları Gözde Engin, Öykü Çakmak ile Asya Cemre Işık hazır bulunurken, çok sayıda meslektaşı da destek için salonda bulundu. 
 
Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, dosyaya eklenen belgeler okundu. Daha sonra mahkeme heyetinin söz verdiği iddia makamı, gizli tanık ZS35SN58UV52FG10’un celse arasında yapılan ifade ve teşhis tutanaklarının dosyaya eklenmesine, Ulaş hakkında “örgüte üyeliği" gerekçesiyle açılmış başka bir soruşturma veya kovuşturma olup olmadığına ilişkin Diyarbakır TEM Şube Müdürlüğü'ne müzekkere yazılmasını, var ise dosya numaralarının mahkemeye bildirilmesini talep etti. 
 
ULAŞ: KÖTÜ BİR SENARYO 
 
Hakkındaki iddialara ilişkin savunma yapan Ulaş ise, sözlerine "bugün sanık kürsüsünde bulunma nedenim mevcut hükümetin kadınlara dönük yaklaşımından bağımsız değil" diyerek başladı.
 
3 yıldır Rosa Kadın Derneği'nin yöneticisi olduğunu dile getiren Ulaş, önceki duruşmada mahkemede dinlenmesi talebinde bulunmalarına rağmen, celse arasında dinlenmesine itiraz etti. Kendisine yöneltilen suçlamaya dair önüne delil olarak getirilen tek şeyin gizli tanık beyanı olduğunu belirten Ulaş, "Gizli tanık yalan beyanlarda bulunmuş, bu beyanlarla da çok kötü bir senaryo hazırlanmıştır. Bu nedenle dosyaya dair hukuki bir değerlendirme yapma ihtiyacı duymuyorum" diyerek beraatını istedi. 
 
AV. ENGİN: TANIĞIN BEYANLARI TUTARSIZ
 
Avukatlarından Gözde Engin de yaptığı savunmada gizli tanığın kendileri olmadan dinlenilmesini doğru bulmadıklarını belirtti. Engin, “Gizli tanığın beyanları son derece tutarsızdır. Müvekkilim Rosa Kadın Derneği’nden kaynaklı yargılanıyor fakat Rosa’ya ilişkin tek bir şey yok. Gizli tanık, müvekkilimin dernekte 2015 ve 2018 yılları arasında aktif olarak çalıştığını beyan etmiştir. Oysa ki 2018 yılında kurulan bir dernektir. Öncesinde olmayan bir dernekte çalıştığını söylemiş. Ayrıca dernek MASAK tarafından 2 ay boyunca incelenmiştir, normalde iki hafta olması gerekirken iki ay boyunca incelendi ve olumsuz bir durumla karşılaşılmadı" dedi.
 
Mahkeme başkanının araya girip, gizli tanığın beyanına ilişkin savunma yapmasını istediği Engin, "Bu dosyanın siyasi saiklerle açıldığını düşünüyoruz. Dolayısıyla müvekkilimizin burada neden yargılandığını açıklıyoruz. Gizli tanığın söylediği tarihlerde Rosa Kadın Derneği yoktur. Dosyada müvekkil hakkında başkaca tek bir delil de yok. Dolayısıyla Dernekten dolayı örgüt üyeliğinden ceza verilmesi mümkün değildir” diyerek beraat talebinde bulundu. 
 
DİĞER KİŞİLER BERAAT ETTİ
 
Hazırlanan iddianamenin yarısından fazlasının dernekte yapılan arama sırasında rastlanan Kongreya Jinên Azad (KJA) ajandasına ilişkin olduğunu belirten avukat Asya Cemre Işık da, bu ajandanın müvekkili ve Rosa Kadın Derneği’yle alakası olmamasına rağmen, iddianamede ajandanın sanki Ulaş tarafından tutulmuş gibi sunulmasının hukuka aykırı olduğunu ifade etti. 
 
Işık, aynı gizli tanığın beyanları doğrultusunda açılmış dosyalarda yargılanan birçok kişi hakkında beraat kararları verildiğini heyetin dikkatine sunarak, "Bu dosyaya hukuki gözle bakan herkesin çıkaracağı sonuç olarak mahkemenizden beraat kararı bekliyoruz" dedi.
 
'ALGI YARATILMAYA ÇALIŞILIYOR'
 
Avukat Öykü Çakmak ise yaptığı savunmada gizli tanıktan celse arasında alınan ifade ve teşhis tutanağının dosyaya eklenmesini talep etti. Gizli tanığın her türlü incelemeden geçen Rosa Kadın Derneği ve derneğin yönetici olan müvekkilleri için ‘derneğin kurucularındandır, TJA’nın devamı niteliğindendir, örgütün cezaevi ile ilgili bağlantılarını sağlar’ şeklinde beyanlarda bulunması üzerinde duran Av. Çakmak, "Sizce gizli tanık bunları yorumlayabilecek nitelikte midir? Gizli tanık akabinde bir takım isimler vermiştir. Müvekkilim bu isimlerden hiçbirini tanımıyor. Arama tutanağına bakıldığında ki bunun ıslak imza olmayan belgesi celp edildi. Bu soruşturmanın başlamasına sebebiyet veren müvekkil aleyhine isnat edebilecek hiçbir delil bulunmamasına rağmen mahkeme heyetinde bir algı yaratılmaya çalışılmıştır. Gizli tanığın soyut beyanlarına bakılarak müvekkilin yargılanması mağduriyete neden olacaktır” diye konuştu
 
Savunmalarının alınmasının ardından mahkeme heyeti ara kararını açıkladı. Mahkeme, gizli tanığın Ulaş'a ilişkin ifade ve fotoğraf teşhis tutanağının onaylı bir suretinin gönderilmesi için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılmasına, Ulaş hakkında “örgüt üyeliği"nden herhangi bir soruşturma veya kovuşturma olup olmadığının Diyarbakır TEM Şube Müdürlüğüne sorulmasına, Rosa Kadın Derneği’ne dair Sulh Ceza Hakimliği'nce verilen arama kararının mahkemeye gönderilmesine karar vererek bir sonraki duruşmayı 15 Şubat 2022 tarihine erteledi.