HDP Kadın Meclisi: Saldırılara karşı özgürlük zamanıdır

  • kadın
  • 11:46 12 Kasım 2021
  • |
img
ANKARA - Kazanımlarına yönelik saldırılara karşı zamanın kadın özgürlük zamanı olduğunu duyuran HDP Kadın Meclisi, 25 Kasım’da erkek-devlet şiddetine, savaşa ve yoksulluğa karşı alanlarda olacaklarını belirtti. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında yaptıkları toplantının sonuç bildirgesini açıkladı. “Erkek-devlet şiddetine, savaşa, yoksulluğa karşı her yerdeyiz” şiarıyla alanlarda olacaklarını duyuran Kadın Meclisi, 25 Kasım’ı HDP İzmir il binasında katledilen Deniz Poyraz’a atfetti.
 
HEDEF ÜÇÜNCÜ YOLU DUYURMAK
 
Toplantının sonuç bildirgesine dair yapılan yazılı açıklamada, Kadın Meclisi olarak, Kürt ve kadın düşmanı “tek adam” rejimine karşı farklılıklarıyla yeni yaşamı hep birlikte inşa edecekleri sözü verdikleri belirtildi. Tartışmaların en önemli konu başlıklardan birinin, üçüncü yol siyasetinin kadınlar olarak nasıl inşa edilmesi konusu olduğu aktarılan açıklamada, “Kadınlar olarak üçüncü yol siyasetini önümüzdeki günlerde daha geniş tartışılması, inşasına dair bir yol haritasının belirlenmesi yaklaşımı açığa çıkmıştır. Tam da bu başlıklar üzerinden tüm kadın yapılarıyla kesişen yolları konuşmak ve zengin bir program oluşturarak tüm kadınların sesini üçüncü yol seçeneğinde duyurmak hedeflenmiştir” denildi.
 
‘MÜCADELE BAŞARDI’
 
Toplantıda AKP-MHP erkek egemen ittifakının en ciddi saldırılarının kadın çalışmalarına ve kazanımlarına yöneltildiği tespitinin yapıldığı belirtilen açıklamada, “Bu saldırılar karşısında ‘mağdur’ ve ‘makbul’ olmaktan ziyade yapılan saldırılara karşı kadınlar ayakta durmayı, mücadele etmeyi başardı ve erkek egemen iktidarı zorlayan temel güç oldu. İktidar, tam da bu yüzden direneni cezalandırma siyasetini derinleştirdi. Bugün, yıllardır kadın özgürlük mücadelesi yürüten TJA Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan’a verilen cezanın asıl sebebi bu direniştir. Yıllardır sistematik şiddet gören Çilem Doğan’ın özsavunmasına verilen ceza da budur. Başak Cengiz savunmasız olduğu için sokak ortasında katledilirken, Çilem Doğan’ın özsavunma hakkını kullandığı için cezalandırılması erkek iktidarın kadın düşmanlığının açık göstergesidir” diye belirtildi.
 
‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ’
 
Erkek egemen iktidarın, kadınların mücadelelerle elde ettiği kazanımlarına saldırmaya devam ettiği vurgusu yapılan açıklamada, “Kadınların yaşam güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi’ni gasp edenler, ‘kim İstanbul Sözleşmesi diye başlayan bir cümle kurarsa onu en başta kadınlarımız tepki göstermelidir’ diyerek kadınları, kadınlarla karşı karşıya getirmek istemektedir. Kadınlar bu saldırılar karşısında kadın ittifakını kurarak kadın mücadelesini büyüterek en güçlü cevabı verecektir. Kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyecektir. Kadın emeğini yok sayan, sömüren ve kadınlara yoksulluğu dayatan erkek ittifaka karşı ‘Kadın yoksulluğuna hayır, kadınlar için adalet’ demekten asla vazgeçmeyeceğiz” ifadeleri yer aldı.
 
‘KADIN ÖZGÜRLÜK ZAMANI’
 
Kadın Meclisi olarak yürütülen her türlü savaş politikalarına karşı itirazlarını her alanda dile getirecekleri belirtilen açıklamada, “Adil ve onurlu bir barışı hep birlikte inşa edeceğiz. AKP-MHP iktidarını içeride ve dışarıda kadınların hayatını tecrit altına alan politikalara karşı özgürlüğü mücadeleyle kazanacağımızı bir kez daha kararlılıkla belirtiyoruz. Haklarımıza ve kazanımlarımıza yönelik saldırılara karşı zaman kadın özgürlük zamanıdır, AKP-MHP erkek egemenliğini yıkma zamanıdır, kadın ittifakımızı oluşturarak yeni yaşamı inşa etme zamanıdır. 25 Kasım’da alanlarda, meydanlarda ‘erkek-devlet şiddetine karşı, savaşa, yoksulluğa karşı her yerdeyiz’ deme zamanıdır” diye aktarıldı.