Kadınların 25 Kasım adresi Taksim Tünel

  • kadın
  • 09:24 13 Kasım 2021
  • |
img

İSTANBUL - 25 Kasım Kadın Platformu üyesi Rojda Aksoy, “Erkek-devlet şiddetine" karşı 25 Kasım'da Taksim Tünel'de olacaklarını belirterek, "Bizim için bitmedi’ demekten vazgeçmiyoruz" dedi.  

Kadınların 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında yapacağı eylem ve etkinliklerin programı netleşmeye başladı. Kadınlar bu yıl "erkek-devlet şiddetine, savaşa, yoksulluğa karşı her yerdeyiz" ve “erkek devlet şiddetine karşı isyanımız bitmedi” şiarlarıyla birçok kentte alanlara çıkacak. Her yıl kitlesel eylemlerin gerçekleştiği yerlerden birisi de İstanbul. 25 Kasım Kadın Platformu çatısı altında birleşen kadın örgütleri, 25 Kasım’da 19.30'da Taksim Tünel’de bir araya gelecek.
 
KESİNTİSİZ EYLEM
 
Kadınlar, söz konusu tarihe kadar da birçok eylem ve etkinlik düzenlemeyi planlıyor. Bu kapsamda; Kadınlar 17 Kasım’da Kadıköy’de, 19 Kasım’da Beşiktaş’ta bildiri dağıtacak. 14 ve 23 Kasım tarihlerinde ise sanal medya hesapları üzerinden kimi etkinlikler düzenleyecek. Yine birçok yerde "erkek-devlet şiddetine" dikkat çekmek amacıyla açıklama yapılacak.   
 
BASKI VE SORUNLAR
 
25 Kasım Kadın Platformu’ndan Rojda Aksoy, bu yıl "erkek egemenliği, yoksulluk, işsizlik, hukuksuzluk, ayrımcılık ve kadın katliamlarına" karşı alanlarda olacaklarını aktardı. Kadınların yaşadıkları baskı ve sorunlara değinen Aksoy, “Kadınların maruz kaldığı şiddetten uzaklaşarak, yeniden bir yaşam kurmaları artık neredeyse imkansız hale geldi. Şiddet gören kadınların başvurabileceği danışma merkezi ve sığınakların sayısı yetersizken, Diyanet'e bağlı olan bürolarda şiddet gören kadınlara ‘sabretmeyi ve dua etmeyi’ öneren bir zihniyetle karşı karşıyayız" dedi. 
 
Ekonomik krizin de kadınların yaşadıkları sorunları katladığına dikkati çeken Aksoy, "Kadınlar ayrımcılığa ve tacize maruz kalıyor. Güvencesiz ve erkeklerden daha da ucuza çalışmak zorunda bırakılıyor. Yoksulluğun faturası kadınlara kesiliyor. Üniversite kazanmış binlerce kadın öğrenci, kalabileceği yurt olmadığı için şuan okula devam edemiyor” diye belirtti.
 
KADIN DAYANIŞMASI 
 
Tüm bunlara karşı adalet için mücadele ettiklerini vurgulayan Aksoy, özelde Kürt kadın siyasetçilerin karşı karşıya kaldıkları baskılara değindi. "Uydurma” gerekçelerle Kürt kadınların cezalandırıldıklarına dikkat çeken Aksoy, cezaevlerinde de bu durumun devam ettiğini söyledi. Aksoy, "Cezaevlerinde çıplak arama, şiddet ve baskıyla sürekli yıldırılmaya çalışılıyor ve hak ihlali yaşıyor. Nevin, Çilem, Yasemin, Nimet, Şebnem gibi şiddete uğrayan, öldürülen ya da ölmemek için öldürmek zorunda kalan pek çok kadın, bir de erkek adaletin şiddetine maruz kaldı. Erkek-adalet karşısında gerçek adalet için mücadeleyi yükseltiyoruz. Bütün kadınları da bu dayanışma içerisinde görmek bizi güçlü kılacaktır” diye konuştu.
 
‘BİZİM İÇİN BİTMEDİ’
 
Aksoy, İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlükten kaldırılması gibi uygulamalarla iktidarın şiddet uygulayan erkekleri cesaretlendirdiğine işaret ederek, tüm bu baskılara karşı 25 Kasım’da ülkenin her yerinde alanlarda olacaklarını ifade etti. Aksoy, “Erkek şiddeti hız kesmeden devam ediyorken tabi ki buna dair söyleyecek sözümüz olacak. Bu anlamda devlet krizini ve artan şiddeti gören bir noktada kadın örgütleri olarak yan yana geliyoruz. 25 Kasım’ı beraber örüyoruz. Birbirimizden aldığımız güç ve dayanışmayla ‘bizim için bitmedi’ demekten vazgeçmiyoruz, vazgeçmeyeceğiz. 25 Kasım'da eşit, özgür ve şiddetten uzak bir hayat için yan yana gelelim, birlikte mücadele edelim” çağrısı yaptı. 
 
MA / Esra Solin Dal