Şırnak’ta 25 Kasım programı belli oldu

  • kadın
  • 17:26 13 Kasım 2021
  • |
img
ŞIRNAK - HDP Şırnak Kadın Meclisi ve TJA, 25 Kasım’da yapılacak eylem ve etkinliklerin startını verdi. 
 
Şırnak'ta, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi ve Tevgera Jinên Azad (TJA) 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında gerçekleştirecekleri eylem ve etkinliklerin startını yaptıkları açıklamayla verdi. Ömer Kabak Meydanı’nda yapılan açıklamaya HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, HDP il ve ilçe örgü yöneticileri, Barış Anneleri ve çok sayıda kadın katıldı. 
 
Açıklamada, katledilen kadınlar İpek Er, Kader Ortakaya, Seve Demir, Pakize Nayır, Fatma Uyar, Hevrîn Xelef, Taybet İnan, kaybettirilen Gülistan Doku ve katledilen 10 yaşındaki Cemile Çağırga’nın fotoğrafları taşınırken, “Devlet vuruyor erkek koruyor" dövizleri taşındı. Açıklamada, "Cinsiyetçi sisteme karşı kadın yaratımlı mücadele" pankartının açıldı. Açıklama öncesi kadınlar yürüyüş yapmak istedi. Ancak Şırnak Valiliği’nin “eylem ve etkinlik yasağı” gerekçe gösterilerek yürüyüş yapmaları engellendi. Kararı protesto eden kadınlar "Jin jiyan azadî” ve “Kadınlara değil katillere barikat" sloganları eşliğinde oturma eylemi yaptı.  
 
Oturma eyleminin ardından basın açıklamasına geçildi. HDP İl yönetici Zozan Aksu, 25 Kasım'ın anlam ve önemine dikkat çekerek, kadınlara saldırmaktaki temel amacın kadın mücadelesini ortadan kaldırmak olduğunu söyledi. 
 
‘DİRENİŞ SONLARINI GETİRECEK’ 
 
HDP Şırnak Milletvekili İmir de polis ablukasına tepki göstererek, “Bizler burada söz veriyoruz ki mücadelemiz ve direnişimiz AKP ve ortağı MHP'nin sonunu getirecektir. Irkçılığa, cinsiyetçiliğe, tacize, tecavüze ve kadın bedeni üzerindeki her türlü saldırıya karşı mücadele edeceğiz. Yüzyıllardır dünya kadınları direniyor. Kadına yönelik şiddet sadece burada değil, bütün dünyada yaşanıyor. Ama şu da bilinmelidir ki; özgürlük mücadelesi veren kadınlar bu global şiddete karşı topyekün bir mücadele veriyor. Bu kadın kırımı bizler için bir isyandır. Kadınlar eşitlikçi ve özgürlükçü bir yaşam talep ediyorlar. Toplum şahsında kadınlara dönük özel bir savaş politikası yürütülüyor. Ama bizler nasıl ki dün kadın kırımına karşı mücadele ettiysek bugün de daha fazla kenetlenerek direneceğiz ve mücadelemizi büyüteceğiz" dedi. Açıklamanın sonunda kadınlar, 25 Kasım kapsamında kentte yapılacak eylem ve etkinlik programını paylaştı. 
 
Şırnak’ta 25 Kasım programı şöyle:
 
“15 Kasım: Uludere ilçesinde “Kadın ve şiddet” konulu panel düzenlenecek.
 
17 Kasım: Beytüşebbap ilçesinde balon uçurtma eylemi düzenlenecek.
 
20-23 Kasım: Ayakkabı eylemi ve katledilen kadınların künyeleri seslendirilecek. İdil’de “Mor zincir” eylemi yapılacak.”