25 Kasım çağrısı: Şiddetin her türlüsüne karşı alanlardayız

  • kadın
  • 12:12 14 Kasım 2021
  • |
img
İZMİR - İzmir Kadın Platformu, 25 Kasım dolayısıyla kadınlarla kahvaltıda buluştu. 25 Kasım’da bir kez daha erkek-devlet şiddetine karşı alanlarda olacaklarını belirten kadınlar, mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı. 
 
İzmir Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında “Evde, işte, sokakta, kampüste şiddet her yerde, çözüm örgütlü mücadelede” sloganıyla Alsancak’ta bulunan Tarihi Havagazı Fabrikası’nda kadınlarla kahvaltıda buluştu. Platform, kahvaltıdan önce fabrika önünde açıklama gerçekleştirdi. 
 
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YAŞATIR 
 
Açıklamayı yapan Platform üyesi Deniz Şahin Gümüştekin, her yıl olduğu gibi bu yılda 25 Kasım’da her türlü şiddete, tacize, tecavüze, istismara, kadın katliamlarına, LGBTİ+ lara yönelik nefret söylemlerine, cezaevlerindeki çıplak aramaya, yoksulluğa, güvencesiz çalışmaya ve mobinge karşı sokaklarda olacaklarını belirtti. 
 
Ülkede kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve cinayetlerin her yıl katlanarak arttığına dikkati çeken Gümüştekin, “Bu artışın en büyük sebebi AKP iktidarının kadın düşmanı politikaları, kadını ötekileştiren ev içine hapsetmeye çalışan kanunları, ‘Kol kırılır yen içinde kalır’, ‘Bir kereden bir şey olmaz’, ‘Tolere edilebilir’ gibi şiddeti ve tacizi meşru kılan, kadını yok sayan söylemlerdir. AKP, erkek egemen sistemi derinleştirmekte, yargı ve medya eliyle kadına yönelik şiddeti meşrulaştırarak, pekiştirmektedir. İktidarın nefret dili sokaklara yansımakta trans kadınlar katledilmekte, LGBTİ+’ların özgürlüklerine ve yaşam haklarına saldırılmaktadır. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı alan AKP iktidarı, bir kez daha kadınların ve LGBTİ+’ların karşısında yer aldığını ve cinayetlerin esas faili olduğunu göstermiştir. Biz kadınlar ‘İstanbul Sözleşmesi bizim’ diyoruz ve sözleşmeden asla vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha beyan ediyoruz” ifadelerini kullandı. 
 
EŞİT VE ADİL BİR YAŞAM İÇİN 
 
Dünyada ve Türkiye’de artan ekonomik krizin yükünü en fazla kadınların sırtladığını belirten Gümüştekin, “AKP iktidarının ve yandaşlarının, ceplerini doldurmak adına daha da büyüttüğü ekonomik krizle birlikte iş yerlerinde mobing artmış, kadınlar düşük ücrete ve esnek çalışmaya mahkum bırakılmıştır. Ekonomik kriz ve yoksulluğun, kadına yönelik şiddeti ve baskıyı arttırdığı ortadadır. Mevcut durumdan en fazla etkilenen grupta bulunan göçmen kadınlar ise merdiven altı atölyelerde ucuz iş gücü olarak kullanılmakta, tacize ve şiddete uğramaktadırlar. Bu düzeni değiştirene kadar şiddete uğrayan, ezilen ve sömürülen kadınların her biri için dayanışarak mücadelemizi yükseltmeye devam edeceğiz” dedi. 
 
25 KASIM’DA BULUŞMA ÇAĞRISI 
 
Şiddetin ve yoksulluğun olmadığı eşit ve adil bir yaşam istediklerini ifade eden Gümüştekin, şöyle devam etti: “25 Kasım bizim için sadece bir anma günü değil şiddete, tacize, tecavüze, yoksulluğa karşı insanca yaşamı savunduğumuz mücadele günüdür. ‘Evde, işte, sokakta, kampüste şiddet her yerde, çözüm örgütlü mücadelede’ sloganıyla sokakları, meydanları doldurmaya, tüm İzmirli kadınları mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz. 25 Kasım saat 19.00 ‘da Kıbrıs Şehitleri Caddesi Eski Leman Kültür önünde yürüyüşümüzü gerçekleştirmek üzere buluşuyoruz.” 
 
Açıklamanın ardından kahvaltı etkinliğine geçildi. Daha sonra kurulan serbest kürsüde kadınlar, erkek şiddetine ilişkin gözlem ve deneyimlerini paylaştı.