Kadınlar alanlarda: Özel savaşı ifşa edelim

  • kadın
  • 16:01 15 Kasım 2021
  • |
img
HABER MERKEZİ - 25 Kasım kapsamında birçok kentte açıklama yapan kadınlar, başta kadınlar olmak üzere tüm toplum üzerinde yürütülen özel savaş politikalarını ifşa etme çağrısı yaptı. 
 
Tevgera Jinên Azad (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında, birçok kentte çeşitli eylem ve etkinlikler düzenledi. Alanlara çıkan kadınlar, taciz, tecavüz ve ajanlaştırma başta olmak üzere tüm özel savaş politikalarını ifşa etme çağrısı yaptı. 
 
VAN 
 
TJA ve HDP Van Kadın Meclisi, 25 Kasım, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında kentte gerçekleştirilecek eylem ve etkinliklerin startını verdi. HDP İpekyolu İlçe Örgütü binası önünde yapılan açıklamada, “Savaşa, şiddete ve yoksulluğa karşı kadın özgürlük zamanı” pankartı açılırken “Özsavunma suç değil, haktır”, “Qetlîama jinan qirgirina civakê ye” yazılı dövizler taşındı. 
 
‘GÜVENCESİZ BIRAKMAK İSTİYORLAR’
 
Açıklamada konuşan HDP İpekyolu ilçe Eşbaşkanı Canan Uzunay, kapitalizmin yürüttüğü kadın kırımına karşı “kadın zamanı” diyerek verdikleri mücadeleyi her yönüyle başarıya ulaştırma, toplumsal farkındalığı kadın eksenli düşünceyle sağlama sorumluluğu ile 25 Kasım’a hazırlandıklarını söyledi. Dünyayı sınır telleriyle, ulus devletlere ayıranların söz konusu kadın kazanımlarına saldırmak olduğunda sınırları kaldırarak ortaklaştıklarını söyleyen Uzunay, “Ulus devletlerin savaşı bir yönetme biçimi haline getirdiği bu sistemsel kriz karşısında, kendini kadın kırımı ile var eden savaşın, kadın hayatındaki etkilerini her zamankinden daha fazla ifşa etmeye, karşı mücadeleyi büyütmeye ihtiyacımız var. İşgal ve sömürgeciliği ailenin ve dini hassasiyetlerin korunması sözleriyle perdeleyenlerin, kadınların özgürlük alanlarını ortadan kaldırmaya çalıştıklarını; hukuku siyasallaştırarak kadınları güvencesiz bırakmak istediklerini biliyoruz” dedi.
 
AHLAKİ-POLİTİK TOPLUM  
 
Kadın emeğinin karın tokluğuna değil, insan onuruna yaraşır bir değere kavuşturulması gerektiğine de dikkat çeken Uzunay, “İlmek ilmek ördüğümüz yaşamdan koparmaya çalışan, emeğimize palazlanan tüm iktidar güçleri karşısında ‘bir yandan bağlar, bahçeler, tarlalar kadar fabrikalar da bizim’ diyerek, diğer taraftan üretimden koparılmanın düşünmekten-siyasetten koparılmak olduğunun farkındalığıyla kadın yoksulluğuna karşı direniyoruz. Kürt kimliği ile iç içe geçirdiğimiz kadın kimliğine yönelen stratejik savaş saldırılarının kimi zaman doğrudan kimi zaman da üniformalılar eliyle geldiği, ‘aşk-sevgi’ kisvesi altında bedenimize ve zihnimize sirayet ettiği savaş gerçekliğinin farkındayız. Tüm bu saldırı biçimleri karşısında özgürlük mücadelemizin hakikate yüklediği anlamla aşkın ve sevginin ancak ahlaki politik toplumu inşa etmekle yaşanabileceğini biliyoruz” ifadelerini kullandı.
 
YÜRÜYÜŞE DAVET
 
Van’da TJA ve Kadın Meclisi olarak 25 Kasım’a kadar yapacakları eylemlerin startını verdiklerini söyleyen Uzunay, “Yerelden beslenen örgütlenme ağımızı her süreçte olduğu gibi Kasım ayında da özellikle şiddetle mücadele eksenli yürütüp sokakta, mahallede, köylerde, ilçelerde çalışmalarımız olacak. Buradan tüm kadınlara çağrımızdır; gelin hep birlikte yapılan her türlü şiddete karşı duralım. Tüm kadınları 25 Kasım’da yapacağımız yürüyüşe davet ediyoruz” dedi. 
 
Açıklamanın ardından Van Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği'ni (TUHAD-DER) ziyaret eden kadınlar, tutuklu kadınlarla dayanışma için kart hazırladı. Hazırlanan kartlar, Van Merkez PTT’sinden bir çok cezaevine gönderildi. 
 
 
MARDİN 
 
TJA ve HDP Kadın Meclisi de 25 Kasım’da yapacakları etkinliklerin startını verdi. Dargeçit ilçesinde düzenlenen açıklama ile start veren kadınlar açıklamada üzerinde HDP İzmir İl Örgütü binasında katledilen Deniz Poyraz'ın fotoğrafının yer aldığı "Kadın Zamanı" pankartı açtı. 
HDP İl binası önünde yapılan açıklamaya HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar ile çok sayıda kadın katıldı. 
Açıklamada konuşan HDP Dargeçit İlçe Eşbaşkanı Hatice Gevcan “Kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü eş yaşam içinde mümkün olacaktır" diyerek, tüm kadınları mücadele etmeye çağırdı. 
 
HER YERDE MÜCADELE 
 
HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar da, şiddetin Kürt kentlerinde bir “kültür” haline getirilmek istendiğini belirterek, şiddetin sadece evlerde olmadığını, bölgede politik bir şiddetin uygulandığını ifade etti. Hukuk ile şiddetin önlenmediğini aksine şiddetin cezasız bırakıldığını kaydeden Dündar, kadınların ve çocukların uğradıkları şiddet karşısında kendilerini koruyacak bir mekanizma olmadığını söyledi. Dündar, kadınların kendi özsavunmalarını ortaya koymak dışında bir yol olmadığını dile getirerek, birlikte mücadele edeceklerini söyledi. Her yerde kadına dönük şiddete karşı mücadeleyi büyüteceklerini ifade eden Dündar, kadınların şiddete karşı örgütlenmeye devam edeceklerini söyledi. 
Ardından Kandıra Cezaevinde cinsel işkenceye maruz kalan tutuklu Garibe Gezer’in annesi Halime Gezer söz alarak, kızının uğradığı işkenceye tepki gösterdi. Kızının uğradığı işkenceye karşı susmayacağını ve hesap soracaklarını belirten anne Gezer, “Ne hakla bunu yapıyorlar” diye sorarak, eyleme katılanları selamladı. 
Anne Gezer, konuşması sırasında fenalaşarak, kısa süreli baygınlık geçirdi. Bunun üzerine anne Gezer, kadınların yardımıyla evine götürülürken, eylem sloganlarla sona erdi. 
 
BATMAN 
 
Batman’da da, HDP Batman İl Örgütü binası önünde yapılan açıklamaya görevden alınarak yerine kayyım atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz, TJA aktivistleri, Batman Barış Anneleri Meclisi üyeleri katıldı. “Savaşa, şiddete, yoksulluğa karşı kadın özgürlük zamanı” pankartının açıldığı açıklamada TJA Batman Sözcüsü Gulistan Sönük konuştu. 
 
‘DİRENDİKÇE KORKUYORLAR’
 
Sönük, 25 Kasım kapsamında Akuma köyünde yapacakları etkinliğin polislerce engellenmek istendiğine değinerek, “Ancak tüm engelleme girişimlerine karşın etkinliğimizi düzenledik. İktidar 90’ların atmosferini oluşturmaya çalışıyor. Korku iklimi yaratmak isteyen bu zihniyete karşın kadınlar olarak hiçbir zaman geri adım atmayacağız. İktidarın tehlike olarak gördüğü kadınlar direniyor. Direndikçe korkuyorlar” ifadelerini kullandı.
 
25 KASIM PROGRAMI
 
25 Kasım tarihine kadar bir dizi program çıkardıklarını belirten Sönük, “16 Kasım’da mahalle ve köylerde kadın toplantısı, 18 Kasım’da sokak etkinliği, 19 Kasım’da kadın tutsaklara kart gönderimi, 20 Kasım’da film gösterimi, 21 Kasım’da meşaleli yürüyüş, 22 Kasım’da balon uçurma etkinliği, 25 Kasım’da Atatürk Parkı'ndan HDP İl Binası önüne kadar kitlesel yürüyüş yapılacak” dedi. 
 
ŞIRNAK
 
HDP Şırnak Kadın Meclisi ve TJA, Uludere İlçe Örgütü binasında “Kadına yönelik özel savaş politikaları” başlıklı panel düzenledi. Panelde "Li Hemberî Pergala Zayendî Afirandina Têkoşîna Jinê" pankartı açılırken, panele Barış Anneleri Meclisi üyeleri, HDP il ve ilçe örgütleri ile çok sayıda kadın katıldı. 
 
TJA aktivisti Zozan Aksu’nun moderatörlüğünde düzenlenen panelde, HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir ve Rosa Kadın Derneği avukatı Leyla Kaya özel savaş politikalarını değerlendirdi. 
 
İktidarın Botan bölgesinde yoğun olarak özel savaş politikası yürüttüğünü söyleyen Kaya, "Asker ve polis eliyle bölgede taciz, tecavüz ve fuhuş olayları sistematik bir şekilde yapılıyor. Olayların üzeri devlet tarafından kapatılırken, failler korunuyor. Mardin'de tecavüze uğrayan N.Ç. davasında mahkeme, N.Ç.'nin rızasının olduğunu söyledi. Yine İpek Er’e tecavüz eden Musa Orhan'ın serbest bırakılması, Van'da bir çocuğa tecavüz eden uzman çavuşun ‘Arkamda devlet var’ demesi gibi. Devlet bilinçli bir şekilde failleri koruyor ve olayları gizliyor. Bu özel savaş politikalarıyla Kürtleri tasfiye etmek istiyorlar" ifadelerini kullandı. 
 
‘ÇETELERİ İFŞA EDELİM’ 
 
Kürtlerin özel savaş politikalarına karşı her alanda mücadele ettiğini vurgulayan Kaya, "Devlet yaşananları gizlediği için biz kadınlar mücadele ediyoruz. Bizler mücadele ve duruşumuzla bu özel savaş politikaları karşısında durabiliriz. Yaşanan olaylar karşısında sessiz kalmamamız ve onları teşhir etmemiz gerekiyor. Fuhuşu yaygınlaştırmaya çalışan çeteleri ifşa edelim" diye konuştu.
 
Cezaevlerinde tutukluların yaşadıkları hak ihlallerine dikkati çeken Kaya, "Erkek-devlet zihniyeti eliyle kadınlar tutuklanarak, cezaevlerine konuldu. Cezaevlerinde bugün kadınlar üzerinde tecrit uygulanıyor. Kadınlar cezaevinde çıplak aramaya, işkenceye ve tacize maruz kalıyor" diye belirtti.
 
TECRİDİN YANSIMASI 
 
PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde ağırlaştırılmış tecride işaret eden HDP Milletvekili İmir, "İmralı’da devam eden tecrit kadına ve kadın mücadelesine etki ediyor. Kürdistan kentlerinde devlet eliyle yürütülen bu kirli oyunlara karşı kendimizi örgütlememiz gerekiyor. Ülkemizde her alanda kadın katliamları, saldırılar yaşanıyor. Kadınlar olarak tüm saldırıların karşısında durmalıyız" dedi.
 
ADANA 
 
HDP Adana Kadın Meclisi ve TJA, HDP Ceyhan İlçe Örgütü binasında yaptığı açıklama ile 25 Kasım takvimini açıkladı. Çok sayıda kadının katıldığı açıklamada basın metnini Delal Mamuk okudu. 
Mamuk, 25 Kasım’ı "erkek- devlet şiddeti i" sonucu HDP İzmir il binasında katledilen Deniz Poyraz atfettiklerini belirtti. Kadınların ve kazanımlarının saldırı altında olduğunu söyleyen Mamuk, “İktidar, direneni cezalandırma siyasetini derinleştirdi. Mücadele eden ve yaşamak için özsavunmada bulunan kadınların cezalandırılması erkek iktidarın kadın düşmanlığının açık göstergesidir" dedi. 
Mamuk, yürütülen her türlü işgalci, sömürgeci savaş politikalarına karşı itirazlarını her alanda dile getireceklerini adil ve onurlu bir barışı hep birlikte inşa edeceklerini vurguladı. Mamuk, “AKP-MHP erkek egemenliğinin yıkım zamanıdır, kadın ittifakımızı oluşturarak yeni yaşamı inşa etme zamanıdır. 25 Kasım’da alanlarda, meydanlarda 'erkek-devlet şiddetine karşı, savaşa, yoksulluğa karşı her yerdeyiz' deme zamanıdır" şeklinde konuştu. 
 
Adana’da 25 Kasım takvimi şöyle:
 
"* 19 Kasım’da mahalle çalışması,  
 
* 20 Kasım’da, HDP Adana Kadın Meclisi olarak, Seyhan’da, Kadın Buluşması, 
 
* 21 Kasım’da, saat 12.00’da, cezaevindeki kadın tutsakların uğradıkları hak ihlallerine ilişkin basın açıklaması, 
 
* 23 Kasım’da, HDP Adana Kadın Meclisi olarak, Kadın Mücadelesi Hafıza Çalışması; fotoğraf sergisi, müzik, şiir, sinevizyon gösterimi ve kadına yönelik şiddet konulu söyleşi, 
 
* 24 Kasım Çarşamba saat 13.30’da, kadın tutsaklara kart gönderimi,  
 
* 25 Kasım’da, saat 18.00’da 5 Ocak Meydanı’ndan İnönü Parkı’na kadar kadın yürüyüşü yapılacak.”
 
ADIYAMAN 
 
HDP Adıyaman İl Örgütü binasında toplanan kadınlar 25 Kasım startını verdi. Toplantıya, TJA aktivistleri, HDP il ve ilçe örgütü yöneticileri ve çok sayıda kadın katıldı. Toplantının yapıldığı salona “Deniz poyraz ölümsüzdür” pankartı asılsı. Toplantıda konuşan HDP Adıyaman Kadın Meclisi üyesi Yeşim Akgül, “Emeğimizin hakkını alana, bedenlerimizi özgürleştirene kadar haklı mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. İzmir il binamızda katledilen Deniz Poyraz yoldaşımıza sözümüzdür; yarım kalan hayallerin milyonların hayalidir ve bu topraklar da mutlaka ama mutlaka yaşam bulacaktır” dedi. 
 
Akgül, 7 gün sürecek 25 Kasım etkinliklerine dair ise şu bilgileri paylaştı: “16 Kasım’da Kömür Beldesi, Sincik, Gerger de aile ziyaretleri yapılacak, karanfil ve broşür dağıtarak, kadınları programlara davet edilecek. 17 Kasım’da Kahta, Samsat aile ziyaretleri, 18 Kasım’da kadın tekstil işçileri ziyaret edilecek, 19 Kasım’da kadın esnaf ziyaret edilecek. 20 Kasım’da film etkinliği, 21 Kasım’da ise kadına yönelik şiddet konulu panel yapılacak.”