TJA katledilen kadınları Keçiburcu’nda andı

  • kadın
  • 14:52 18 Kasım 2021
  • |
img
DİYARBAKIR- TJA ve HDP Kadın Meclisi, 25 Kasım kapsamında katledilen kadınları andı. Anmada TJA'nın pankartına "suç unsuru" gerekçesiyle el konulmasına kadınlar, "Hepimiz TJA'lıyız" sloganlarıyla yanıt verdi. 
 
Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinen Azad -TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Keçiburcu’nda etkinlik düzenledi. Etkinlik öncesi açıklamanın yapılacağı alan polislerce ablukaya alındı.  Açıklamaya, HDP Diyarbakır Milletvekilleri Semra Güzel, Remziye Tosun ve TJA’lı aktivistler katıldı. Katledilen kadınların fotoğraflarının yer aldığı pankartı asmak isteyen kadınlara, polis TJA amblemi yer aldığı gerekçesiyle izin vermedi. Kadınlar ve polis arasında uzun süren tartışmaların ardından, polis TJA’nın suç unsuru taşıdığını ve pankartı açanlar hakkında işlem başlatacağını söyledi. Bunun üzerine kadınlar “Hepimiz TJA’lıyız” diyerek tepki verdi.
 
'FAİL ERKEK DEVLETTİR'
 
HDP’li Semra Güzel, 25 Kasım etkinliklerinin startını dün verdiklerini hatırlatarak, “Bugün burada Deniz Poyraz şahsında katledilen kadınları temsili olarak anmak istedik. Ama burada polis şiddeti ile karşı karşıya kaldık ve pankartımız engellendi.  Bizler yıllardır bu erkek devlet zihniyetine karşı mücadele ediyoruz. Kadına yönelik katliam, şiddet, taciz ve tecavüz politiktir. Çünkü burada bu kadın katliamlarını yapan taciz, tecavüzü uygulayan sadece failler değil bu faillerin arkasındaki erkek devlet zihniyeti var” diye belirtti.
 
'MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
 
Yıllardır erkek devlet zihniyetine karşı mücadele ettiklerini belirten Güzel, “Bu zihniyet yıllardır aramızdan kadınları alıyor. Kadınlar bu yüzden katlediliyor ve şiddete maruz kalıyor. Sessiz sedasız evimizde oturmamızı istiyorlar ama biz bu mücadeleden vazgeçmiyoruz. Kadın katilleri dışarıda yargılanmazken kadın mücadelesi yürüten kadınlar 30 yılla yargılanıyor. 8 Mart, 25 Kasım yargılanıyor. Biz bu yargılamalara karşı alanlarda olmaya devam edeceğiz” dedi.
 
Güzel, daha sonra katledilen kadınların isimlerini okudu. Pankartın izin verilmemesini oturma eylemi ile protesto eden kadınlar oturma eylemi sırasında sık sık “Jin jiyan azadi”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları attı.
 
Etkinlik alkış ve zılgıtlarla son buldu.