25 Kasım’a çağrı: Birlikte güçlüyüz

  • kadın
  • 09:23 20 Kasım 2021
  • |
img

ANKARA - Ankara Kadın Platformu, 25 Kasım’da gerçekleştirecekleri eylem için “Şiddete karşı meydanlarda olacağız. Birlikte güçlüyüz” çağrısı yaptı.

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olan 25 Kasım’da alanlara çıkacak olan kadınlar, birçok kentte eylem ve etkinliklerinin startını verdi. Ankara’daki kadınlar da, Kadın Platformu’nun çağrısıyla 25 Kasım’da Sakarya Meydanı’nda bir araya gelecek. Çok sayıda örgüt, dernek ve siyasi partinin yanı sıra bağımsız aktivistlerin de yer aldığı platform üyesi kadınlar, “Savaşa, yoksulluğa, erkek ve devlet şiddetine karşı birlikte mücadeleye devam” şiarıyla buluşacak. Platformdan Deniz Akbıyık ve Nursel Güvendir, tüm kadınlara çağrı yaptı.
 
Türkiye’de her gün en az 3 kadının katledildiğini belirten Nursel Güvendir, buna mevcut sistemin neden olduğunu ifade etti. Asıl mücadele edilmesi gerekenin kadına yönelik şiddeti besleyen zihniyet olduğunu vurgulayan Güvendir, “Devlet, kadına yönelik şiddeti önleme konusunda yeterli olmamakla beraber, son kadın cinayetlerinde aldıkları tutum, verilen komik cezalar ve politikalarla bizzat destekleyen yerde durduğunu gördük” dedi.
 
KURTULUŞ MÜCADELEDE
 
Var olan sistemde mücadeleden başka kurtuluşun mümkün olmadığını belirten Güvendir, “En son Çilem Doğan’ın tutuklanma kararında da bunu net olarak gördük. Erkeklere, kadınları öldürdüğünde sadece kravat taktıkları için ceza indirimleri uygulanabilirken bir kadın sadece kendini koruyabilmek, yaşayabilmek için bir erkeği öldürmek zorunda kaldığında aldığı cezaları görebiliyoruz. Dolayısıyla şiddet faillerinin bu sistemde ceza almaları çok mümkün değil. Bu nedenle sistemin değişmesi gerekiyor. Bunun için de kadınların, daha adil, özgür bir dünyanın kurulabilmesi için aktif mücadele içinde yer alması gerekiyor” diye belirtti. 
 
Ortak mücadelenin önemine değinen Güvendir, şöyle dedi: “Kadın cinayetlerine, saldırılarına, taciz ve tecavüze karşı olduğu gibi emek sömürüsüne, yaşadığımız her türlü mobbinge karşı da ortak mücadele geliştirecek mekanizmaları kurmaya ihtiyaç var. Kadın mücadelesinin tüm toplumsal alanlardaki mücadeleyle birleşmesi gerekiyor. 25 Kasım’ın da tüm kadınlar tarafından sahiplenilmesi gerekiyor. Bu yüzden çalışma yürüttüğümüz her alanda buna yönelik çağrılarımız oluyor. Tüm kadınları mücadelenin öznesi haline gelmeye çağırıyoruz, hep birlikte sözümüzü, sesimizi mücadelemizi birleştirmemiz gerektiğini düşünüyorum.“
 
İKTİDAR ERKEĞİ KORUYOR
 
Kadına yönelik artan şiddete dikkati çeken Deniz Akbıyık da, devletin cezasızlık politikasına vurgu yaptı. Akbıyık, “Bunun sebebi, erkek devletinin şiddeti özendirmesi, failleri cezasızlıkla ödüllendirmesidir. Çilem kendini savunup hayatta kaldığı için ceza aldı. Oysa şiddet faili erkeklerin; cezasızlıkla, iyi hal indirimleri, ağır tahrik gibi indirimlerle ödüllendirildiği bir ülkede yaşıyoruz. İstanbul Sözleşmesi’nden de çıkılmasıyla birlikte erkeklere daha fazla kendinde hak görmesi durumu söz konusu. İktidar da bu konuda kadını koruyan tarafta durmayıp tam tersi erkek egemen anlayışı koruyan yerde” ifadelerini kullandı. 
 
MÜCADELE ULUSLARARASI BOYUTTA
 
25 Kasım’da “birlikte mücadele, birbirimiz için isyandayız” diyeceklerini belirten Akbıyık, “Biz katledilmek istemiyoruz, haklarımız için çalışma ve ev  içi emek, yaşam hakkımızı bir bütün istiyoruz. Kadın mücadelesi artık uluslararası bir boyuta da geldi. Bugün İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili Türkiye’de bir gündem varsa dünyanın birçok ülkesinden dayanışma mesajları gelebiliyor ya da Afganistan’da kadınlar Taliban’a karşı mücadele ederken, Türkiye’deki kadınlar Taliban’a karşı sokaklara çıkıp oradaki kadınların hakları için mücadele verebiliyor. Kadın mücadelesi, sistem karşısında en güçlü mücadele alanlarından biri ve kadınlar arasında uluslararası bir bağ oluştu” dedi. 
 
DAYANIŞMA GÜÇ VERİYOR 
 
Akbıyık, son olarak kentteki kadınlara şu çağrıda bulundu: “Bireysel veya kurumsal fark etmeksizin kadın mücadelesinde var olmak isteyen tüm kadın ve kurumun burada yeri vardır. Ortaklaşan noktalarda birliktelik kurularak bu 25 Kasım’da da en geniş şekilde kadına yönelik şiddete karşı mücadele gününde meydanlarda olacağız. Birlikte güçlüyüz. Ankara’daki kadın kitlesi de bu gücün farkında. 25 Kasım arifesinde bütün kadınlara çağrımız; bu yıl Sakarya Meydan’ında olacağız, orada kitlesel bir basın açıklaması gerçekleştireceğiz. Tüm Ankaralı kadınları saat 18.30’da alana bekliyoruz.”