Engellemeye rağmen erkek-devlet şiddetine karşı yürüdüler

  • kadın
  • 17:12 21 Kasım 2021
  • |
img
İSTANBUL - Sultangazi’de polisin engellemesine rağmen slogan ve alkışlar eşliğinde yürüyen kadınlar, erkek-devlet şiddetine karşı sokaklarda olmaya devam edeceklerini söyledi.
 
Sultangazi Kadın Dayanışması, 25 Kasım etkinlikleri kapsamında Sultangazi'de bulunan eski karakol önünden Gazi Cemevi'ne yürüyüş düzenledi. Polisin engellemeye çalıştığı kadınlar, gruplar halinde sloganlar eşliğinde yürüyüş düzenledi.  “Jin Jiyan azadi" ve "Kadın cinayetleri politiktir" sloganlarını atan kadınlar, yürüyüş esnasında ıslık ve alkış çalarak, polisleri protesto etti. Yoldan geçen yurttaşlar da, alkışlarla kadınlara destek verdi.
 
Gazi Cemevi'ne varan kadınlar, "Krizsiz, şiddetsiz, savaşsız, eşit ve özgür bir dünyada yaşamak istiyoruz" pankartı açtı. Onlarca kadının bir araya geldiği açıklamada, "Erkek şiddetine dur de" dövizi taşındı.
 
KADIN KAZANIMLARINA SALDIRI 
 
Erkek egemen sisteme karşı kadınların alanlarda olduğunu belirten Dayanışma üyesi Filiz Ok, kadınları şiddete karşı savunmasız bırakmak için nafaka hakkının gasp edildiğini ve arabuluculuk sistemiyle boşanmaların engellenmeye çalışıldığını dile getirdi. Ok, “Kadınları şiddete karşı koruyan yasalar esnetiliyor, sığınma evlerine erişim zorlaştırılıyor. Kayyumlar marifetiyle gasp edilen belediyelerin kadın birimleri kapatılıyor. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 gibi yaşam güvencemiz sayılabilecek kazanımlarımız yok edilmek isteniyor” diye belirtti. 
 
Pandemi ile birlikte kazanımlarının yok edilmeye çalışıldığını ve kadım emeği üzerindeki sömürünün katmerleştiğini vurgulayan Ok, “Ev içinde artan iş yükü cinsiyetçi iş bölümünü belirginleştirirken kadınları koruyan ve güçlendiren uygulamalar yerine esnek çalışma modeliyle bizi düşük ücretlerle güvencesiz, örgütsüz çalıştırmanın, ücretli-ücretsiz emeğimizi daha da değersizleştirmenin yolları aranıyor. Bunlar kazanımlarımıza ve mücadelemize her zaman olduğundan daha çok sahip çıkmamız gerektiğini gösteriyor” dedi.
 
HESAP SORMAYA DEVAM 
 
Cezasızlık politikasının günden güne arttığını ancak kadınların hesap sormaktan vazgeçmeyeceğini söyleyen Ok, “Rabia Naz’a, Nadira Kadirova’ya, Gülistan Doku’ya, şüpheli kadın cinayetlerinde yaşamını yitirenleri sormaya devam edeceğiz. İpek Er’in ölümüne neden olan tecavüzcü uzman çavuş Musa Orhan önce tutuklanıp sonra neden serbest bırakıldı? Biz yaşamak için öz savunma hakkı tanınmayarak ceza verilen Nevin Yıldırım’a Hülya Halaçkay’a, Çilem Doğan’a yönelik bu kararları tanımıyoruz ve seslerini meydanlara taşıyoruz” ifadelerini kullandı.
 
'ÖZGÜR VE EŞİT BİR YAŞAM İSTİYORUZ’
 
Ucuz, esnek ve kayıt dışı şekilde en güvencesiz işlerde çalıştırılan, ayrımcılık ve ırkçılık nedeniyle sokakta, iş yerlerinde her daim şiddete uğrayan göçmen kadınların yok sayıldığına işaret eden Ok, şöyle devam etti:“Eşit, özgür ve insanca yaşamak istiyoruz! LGBTİ+’lar ve her türlü kimlik ve yönelimdeki kadınlar ayrımcılık, nefret ve şiddetten uzak; eşit ve özgür bir yaşam istiyor! Çünkü kadınların emeği ve hayatı üzerindeki bu baskılarla erkek şiddetine mahkum edilmek istenmesi arasında çok açık bir ilişki var.”
 
Haklarını alana kadar sokaklarda olacaklarının altını çizen Ok, mücadelelerini büyüterek kazanacaklarını ifade etti. 
 
Açıklama alkışlar eşliğinde son buldu.