Boş hamur kaplarıyla eylem: Bir gün tok, altı gün açız

  • kadın
  • 09:00 23 Kasım 2021
  • |
img

VAN - Boş hamur kapları ve yağ kutularıyla eylem yaparak ekonomik krize dikkat çeken kadınlar, ekonominin çöküş nedeninin AKP-MHP'nin savaş politikaları olduğunu söyledi. 

AKP iktidarının yanlış politikaları nedeniyle derinleşen ekonomik kriz karşısında halk, bir evin en temel ihtiyaçlarını bile alamaz oldu. Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Hacıbekir Mahallesi’nde tandırda ekmek pişiren kadınlar, un ve yağa gelen zamlar nedeniyle ekmek yapamadıklarını söyledi.
 
Kalabalık nüfusa sahip ve ekonomik olarak her gün ekmek alacak gücü olmayan ailelerin başvurduğu tandırda ekmek pişirmenin bile artık imkansız hale geldiğini ifade eden kadınlar, ekonomik krize dikkat çekmek ve ekonominin çöküşüne neden olan iktidarı protesto etmek için boş hamur ve yağ kapları ile zaman zaman mahallede eylem yapıyor. Çoğu evde çalışan olan kadınlar, seslerini duyurmak isterken, “bir gün tok, altı gün açız” dedi. 
 
 
EVE BOŞ DÖNÜYORLAR 
 
Kadınlardan Ayten Salgür,  ekonomik kriz karşısında insanların çocuklarına dahi bakamadığını belirtti. Bir hafta önce 200 TL olan bir torba un fiyatının şuan 285 TL, 18 litre sıvı yağ tenekesinin fiyatının da 500 TL olduğunu söyleyen Salgür, “Krize karşı ses çıkarmaları gerek. Hükümet insanları aç bırakmış, perişan etmiş, yardıma muhtaç hale getirmiş. ‘Ya benden olacaksın ya da aç kalacaksın’ dayatmasında bulunuyorlar. Eskiden markete gittiğimizde alış verişimizi yapar gelirdik ama şuan gidip fiyatları görünce ensemizi kaşıyıp evimize geliyoruz. Bu duruma razı olmayacağız” dedi. 
 
ERKEN SEÇİM VURGUSU 
 
Erdoğan’ın ekonomik yıkıntıya rağmen hala Kürtlere ve HDP’ye saldırdığını ifade eden Salgür, iktidarın artık gidici olduğunu ifade etti. Erken seçim istediklerini kaydeden Salgür, mevcut hükümetin krizi daha derinleştireceğini söyledi. Salgür, “Halk artık bu duruma kanmasın ve ‘Artık yeter’ diyerek ayağa kalksın” diyerek ekonomideki gidişatın asıl nedeninin savaş olduğuna dikkat çekti.  
 
BİR GÜN TOK, ALTI GÜN AÇ
 
Zarya Salgül de pazarda artık sebze dahi alamadıklarını belirtirken, Esmer Gülşen evde 5 nüfus olduklarını, eşinin engelli olduğunu ve yoksulluk içine hayatta kalmaya çalıştıklarını dile getirdi. Belli dönemlerde devletin dağıttığı kömür yardımlarını aldıklarını, ancak kömürlerin yanmadığını ifade eden Gülşen, “Yoksul artık yaşamıyor. Bir gün tok, altı gün açız. Sabah kalkar kalmaz ne yapacağımızı düşünüyoruz. Evde bir şey yok. Pazara gitsen de bir şey alamıyorsun” dedi.
 
EKMEK YERİNE TANK VE KURŞUN 
 
Şükriye Karataş, halkın geçinemediğini ve buna AKP ve ortağı MHP olduğunu dile getirdi. Bir mutfak tüpünün 200 TL olduğunu hatırlatan Karataş, “Yaşanan bunca zorluğun nedeni AKP ve MHP tarafından yürütülen savaş politikalarıdır. Top ve kurşun alıp dağlarda savaş yürütüyorlar. İnsanlar buna karşı ayağa kalksın. Bu savaş nedeniyle giderek ekonomi kötü oluyor ve biz ekmek dahi pişiremez duruma geldik” ifadesini kullandı.  
 
Ekmek tandırı etrafında toplanan kadınlar, savaşa ekonomik krize dur demek ve yoksul halkın sesini duyurmak için boş hamur kaplarıyla mahallede eylem yaptı.