Şiddete, savaşa, yoksulluğa karşı Taksim Tünel’de olacaklar

  • kadın
  • 10:35 24 Kasım 2021
  • |
img
İSTANBUL- Savaşa, şiddete, tecavüze, yoksulluğa karşı 25 Kasım’da Taksim Tünel’de olacaklarını belirten kadınlar, “Hayatlarımızdan, haklarımızdan vazgeçmiyoruz” diyerek dayanışmayı büyüteceklerini vurguladı. 
 
İstanbul’da, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında kadınlar Taksim Tünel’de bir araya gelecek. 25 Kasım Kadın Platformu öncülüğünde “Savaşa, yoksulluğa, erkek ve devlet şiddetine karşı isyanımız bitmedi büyüyor” şiarıyla eylem yapacak olan kadınlar “Bizim için daha bitmedi” diyerek İstanbul’da bulunan kadınları yürüyüşe davet etti. 
 
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (EĞİTİM-SEN) İstanbul 7 Nolu Şube Sekreteri Gamze Yıldırım, Türkiye'de her gün en az 3 kadının katledildiğini belirterek buna mevcut sistemin neden olduğunu ifade etti. Asıl mücadele edilmesi gereken kadına yönelik şiddeti besleyen zihniyet olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Evde, sokakta iş yerinde her alanda kadınlar sistematik bir erkek şiddetine maruz kalıyor. İstanbul Sözleşmesi’ni savunan kadınlar tehdit altında. Kadınların gözaltı ve tutuklamalarla örgütlenme özgürlükleri ellerinden alınmaya çalışılıyor. Biz bu süreçte olabildiğince sokaklarda, alanlarda sesimizi yükseltmek istiyoruz. Çünkü eşitlik ve özgürlük mücadelemizi kesinlikle bırakmayacağız" ifadelerini kullandı.
 
KOLEKTİF DİRENİŞİN SİMGESİ
 
25 Kasım Platformu’ndan Eren Artin, 25 Kasım’ın aynı zamanda kadınların dayanışma günü olduğunu vurguladı. Kadına yönelik şiddet, tecavüz istismar ve kadın cinayetlerine karşı bir arada alanlarda olacaklarını dile getiren Artin, "25 Kasım bizim için kolektif bir direnişin simgesi ve aynı zamanda  kadınların birlikte mücadele ettiği, birlikte dayanışma günüdür. Bu yüzden özsavunma hareketi kurmaya çalışıyoruz. Kadınları evde, sokakta, kampüste, mahallede her yerde direnişe, birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz. Hep birlikte Taksim Tünel’de buluşalım” diye belirtti. 
 
ADALETSİZLİĞE KARŞI 
 
Platform üyesi ressam Neşe Toprak, iktidarın kadın politikalarını eleştirerek, “Ne yazık ki iktidarın şiddeti önlemeye dönük ciddi ve sonuç alıcı bir politikası yok. Failler erkek yargı tarafından cezasızlıkla ödüllendiriliyor. Aynı zamanda kendini savunan kadınlar cezalandırılıyor ve savunmasız bırakılıyor. Tabi sanat ve kültür alanlarında kadınlar hak ettikleri yerde değiller. Biz kadınlar için 25 Kasım bir direnişi ifade ediyor. Çünkü yıllar önce Mirabel kardeşlerde zulme ve haksızlığa karşı başkaldırmıştı. Bizim için 25 Kasım bir direnişi simgeliyor. Biz de toplumda yaşanan haksızlık ve adaletsizliğe karşı alanlarda olacağız” ifadelerini kullandı. 
 
Mor Dayanışma üyesi Meltem Yalçın, kadınlar olarak hayatlarına ve haklarına yönelen saldırılara karşı susmadıklarını belirtti.  Yalçın, özsavunma yapan kadınların cezalandırıldıklarına dikkat çekerek “Biz kadınların birbirimizden ve haklarımızdan vazgeçmeye niyeti yok. ‘Tek adamın’ İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı daha önce mücadelemizle nasıl kazandıysak şimdi de İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden imzalattıracak ve uygulatacağız. Geçmişten bugüne direnen tüm kadınlardan, örgütlü mücadelemizden aldığımız güç, cüret ve isyanla sokaklarda, alanlarda olacağız” diye belirtti. 
 
DAYANIŞMA VURGUSU 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Disiplin Kurulu üyesi Fatma Günbeyi, belediyelere kayyım atanması ve eşbaşkanların cezaevinde olması ve kazanımların yok sayılmasının kadına yönelik bir şiddet olduğunu söyledi. Günbeyi, kadınların seslerinin daha gür çıkması gerektiğine vurgu yaparak, “Evlerimizde üzülerek veya evde oturup adaleti beklemekle adalet gelmez. Kadınların bir şekilde alanlarda sözlerini söylemesi dayanışmayı büyütmesi birlikte mücadele etmesini gerekir. İstanbul gibi bir kentte kadınların her noktada bu dayanışmayı büyüterek alanlarda olmasını istiyoruz” diyerek Taksim Tünel’e davet etti. 
 
SAVAŞA KARŞI 
 
Kadın Zamanı Derneği’nden Dilek Başalan, kadın ve çocuklar için bitmeyen bir şiddet anlamına gelen savaş politikalarına karşı barışı savunmaya devam ettiklerini ifade etti. Başalan, “Haklarımızı ve hayatlarımızı savunmak için tüm kadınları savaşa, yoksulluğa, erkek ve devlet şiddetine karşı sesimizi yükseltmek üzere 25 Kasım Perşembe günü saat 19.30’da Taksim Tünel’de yan yana olmaya çağırıyoruz”  dedi.