Özel savaşın somut örneği: Polis tecavüz etti, emniyet üstünü örttü

  • kadın
  • 14:10 24 Kasım 2021
  • |
img
DİYARBAKIR - Cizre ilçesinde 8 Nisan’da polis Enes A., S.S. adlı kadına tecavüz etti. Enes A. hakkında şikayetçi olan S.S., olayın üzerini kapatmak için, emniyet, savcı ve doktorun seferber olduğunu anlattı. 
 
Özel savaş politikalarının hayata geçirildiği bölge kentlerinde her gün tecavüz, fuhuş ve uyuşturucu haberleri gelmeye devam ediyor. JINNEWS’te yer alan habere göre, Şırnak’ın Cizre ilçesinde İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde Asayiş Amiri korumalığını yapan Enes A. adlı polis, alıkoyduğu S.S. adlı kadına 8 Nisan 2021 tarihinde tecavüz etti. Çok sayıda kadına cinsel saldırıda bulunduğu belirtilen Enes A.’nın ise sadece görev yeri değiştirildi. 
 
TECAVÜZ VE ŞİDDET 
 
Polis Enes A. ile birlikte gezme amacıyla Diyarbakır’dan Şırnak’ın Cizre ilçesine gittiğini belirten S.S., yaşadıklarını şöyle anlattı: “Enes beni Cizre Otogarı’ndan aldıktan sonra taksiye binip onun evine gittik. Eve girer girmez kapıyı üzerime kilitleyip saldırdı. Şiddet uyguladı. Onu itip odaya doğru koştum. Kapı kilitli olduğu için dışarı kaçamadım. Şiddet uygulayarak bana tecavüz etti. Gitmek istedim, gitmeme izin vermedi. Beni evinde alıkoydu. İkinci gece o diğer odada uyuduktan sonra polisi aradım. Beni evde zorla tuttuğunu söyleyerek yardım istedim. Adresi bilmediğim için onlara konum atarak yerimi tespit etmelerini sağladım.”
 
ÖLÜM TEHDİDİ 
 
Yardım istediği polislerin tecavüz faili Enes A.’yı arayarak, kendisinden şikayetçi olunduğu bilgisini verdiklerini ifade eden S.S., “Onu arayıp ‘Bir kız seni şikayet etmiş bilgin olsun. Hazırlan geliyoruz. Kızı evde alıkoymuşsun’ gibi şeyler söylediler. Telefonu kapattıktan sonra gelip bana ‘Eğer tecavüzle ilgili bir şey söylersen seni öldürürüm. Aileni öldürürüm. Şikâyetçi olmayacaksın tekrar benimle eve döneceksin. Ben seni Diyarbakır’a yollayacağım’ dedi. Polisler geldi bizi Şehit Murat Akancay Polis Merkezi’ne götürdüler. Ancak ben korktuğum için şikâyetçi olmadım. Baskı altındaydım, tehdit ediyordu. O da polislere ‘Biz biraz tartıştık sinirlenmiş o yüzden polisi aramış’ gibi şeyler söyledi. Sonra onunla evine döndüm. Gece saat 02.30’da beni otobüse bindirip yolladı. Ertesi gün bana yazarak ‘Senin yüzünden idari soruşturma aldım’ diyerek hakaretlerde bulundu. Ondan sonra benimle iletişimini kesti” dedi.
 
USULSÜZLÜK TUTANAĞA GEÇMEDİ 
 
S.S., karakolda ifadesinin tutanaklara eksik geçirildiğini belirterek, “Amir dört polisin yanında ‘olayı anlat bana’ dedi. Ben dört erkek polisin yanında yaşadıklarımı anlatmak zorunda kaldım. Anlattıktan sonra beni aşağı katta olan Aile İçi Büro’ya indirerek iki erkek polisin yanında ifademi aldılar. Burada da tekrar anlatmak zorunda kaldım. Ancak ifadem eksik alındı. Ben gece polisi aradıktan sonra komiserin Enes’i aradığını anlattım. Ancak bu kısım şikayet tutanağına eklenmedi. Yaşadığım işkenceyi, şiddeti anlattım ama çoğunu tutanağa geçirmediler. Yani ifadem tutanağa eksik geçirildi. Üstelik aile içi büro komiseri bana sürekli bağırıp çağırıyordu. Emniyet içinde kötü muamele gördüm" diye belirtti. 
 
İfadesinin ardından Dr. Selahattin Cizrelioğlu Devlet Hastanesi'ne götürüldüğünü dile getiren S.S., devamında yaşanılanları şöyle aktardı: “Doktorun beni muayene etmesi 5 dakika sürdü. Sadece üstten baktı. Benden örnek ve sürüntü almadı. ‘Neden iyi bakmadınız, neden örnek ve sürüntü almadınız’ dedim. O da, ‘Savcının böyle bir talimatı yok. Zaten ifaden, vücudundaki bulgularla uyuşmuyor’ dedi. Daha sonra rapor yazdı, savcıya gönderdi.” 
 
BAKANLIK : SORUŞTURMA SÜRÜYOR 
 
Cizre’deki tecavüz soruşturmasının takipsizlikle sonuçlandığını söyleyen S.S., bunun üzerine 12 Temmuz'da CİMER üzerinden İçişleri Bakanlığı’na tekrar şikayette bulunduğunu ve konuyla ilgili Adli Tıp raporu almak istediğini belirtti. İçişleri Bakanlığı’nın 17 Eylül’de CİMER üzerinden kendisine cevap verdiğini ifade eden S.S., Bakanlığın “Bahse konu personel hakkında idari soruşturma açıldığı ve devam eden idari soruşturma kaydının bulunduğu” bilgisini paylaştığını kaydetti.
 
DOKTOR: TECAVÜZ BULGUSU VAR 
 
Dicle Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi bölümüne giden S.S., doktorun kendisine “tecavüz bulgusu var” diyerek, savcı talimatı olursa kendisine rapor verebileceğini söylediğini aktardı. S.S., Adli Tıp’tan gelecek olan raporu bekliyor. 
 
İKİNCİ ŞİDDET OLAYI KARAKOLDA YAŞANDI 
 
11 Eylül’de Cizre Aile İçi Şiddet Bürosu’nda polisler tarafından şiddete maruz bırakıldığını kaydeden S.S., 4 polisten şikayetçi olduğunu söyledi. 
 
BAŞKA KADINLAR DA VAR  
 
Olaydan sonra Polis Enes A.’nın arkadaşının kendisini aradığını ve Enes A.’nın 30 kadını daha mağdur ettiğini söylediğini ifade eden S.S., “‘Enes sağlam biri değil. Seni de evlilik niyeti ile kandırmış. Senden önce en az otuz kızı mağdur etmiş. Geçen sene Mardin’den bir kız gelmiş. Onunla ilişki yaşadıktan sonra beni arayıp sende gel sende kızla birlikte ol dedi ama ben gitmedim. Bu adam seni mağdur etti. Sürekli sosyal medyadan kızları ağına düşürerek kızları ayağına getirtiyor. Onları mağdur ettikten sonra geri gönderiyor. Kendi mesleğine güvenerek bunu yapıyor’ dedi. Bunu polis arkadaşı kendisi söyledi. Zaten kendisi de beni alıkoyduğunda bana ‘Senden önce 30 kadın bu eve geldi. Hepsi bana yemek hazırlayıp evimi temizliyordu. Hepsi de benle evlenmek istiyordu. Ben hiçbiriyle ciddi düşünmüyordum. Senle başta ciddi düşünüyordum ama şimdi seni istemiyorum’ diyerek hakaretler etti” dedi.
 
“Herkesin bu olayı duymasını istiyorum” diyen S.S., Rosa Kadın Derneği’ne başvuruda bulunarak hukuki ve psikolojik destek istedi. 
 
S.S.’nin yaptığı şikâyetler sonucunda polis Enes A. hakkında 4 ayrı idari soruşturma açıldı. Koruma polisliği görevinden alınarak kontrol noktasında görevlendirilen Enes A. hakkında açılan iki idari soruşturma sonuçlanırken, iki soruşturma devam ediyor.