Kadınlardan 25 Kasım yürüyüşüne çağrı

  • kadın
  • 16:30 24 Kasım 2021
  • |
img
HABER MERKEZİ - Yarın birçok kentte yapılacak olan final yürüyüşlerine katılım çağrısı yapan kadınlar, “Yok saydığınız kadın aklıyla 25 Kasım özgürlüğün, eşitliğin, barışın yıldönümü olacak” dedi.
 
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında birçok kentte erkek ve devlet şiddetine, taciz, tecavüz, savaş ve yoksulluğa karşı eylemler düzenleyen kadınlar, yarın yapılacak final yürüyüşüne katılım çağrısı yaptı.  
 
İZMİR 
 
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) İzmir Kadın Komisyonu, 25 Kasım kapsamında ILO 190 “İşyerinde Şiddet ve Tacizin Önlenmesi Sözleşmesi”nin Türkiye tarafından kabul edilmesi talebiyle yürüyüş düzenledi. Eyleme DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve çok sayıda işçi kadın katıldı.
 
Konak Pier önünde bir araya gelen kadınlar, eşitsizliğe, ayrımcılığa, kadına yönelik her türlü şiddete ve kadın cinayetleri ile yaşanan ekonomik krize karşı seslerini yükseltti. Konak Eski Sümerbank önüne kadar yürüyen kadınlar sık sık, “Hükümet istifa”, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Eşit yaşam hakkımız vazgeçmiyoruz”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Jin jiyan azadi” sloganları attı. 
 
DİSK İzmir 8 No’lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin "Her alanda inatla ve umutla mücadele eden kadınlar olarak taleplerimiz açıktır ve nettir. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun etkin bir biçimde uygulansın. ILO 190 sayılı Sözleşme onaylansın" dedi. 
 
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise kadınların toplumun her alanında her türlü eşitsizliği ve ayrımcılığı yaşadıklarını iş yerlerinin de bundan muaf olmadığını ifade etti. Döviz kurumundaki artışla birlikte ekonomik krizin dibe vurduğuna dikkati çeken Çerkezoğlu, şöyle devam etti: “Türkiye’de bir ortalama ücret haline gelen asgari ücretin açlık sınırının altında olduğu bir süreci yaşıyoruz. Çalışan her 4 kadından birisi asgari ücret bile alamıyor. Yaşadığımız  şiddet, yoksulluk ve bu ekonomik sıkıntıların hepsi ülkeyi yöneten siyasi iktidarın politikalarından kaynaklanıyor. 20 yıldır ülkeyi yöneten AKP iktidarı bütünüyle TL’nin değersizleştirilmesi ve kadın emeğinin ucuzlatılması üzerine bir politika yürütüyor. ‘Artık yeter’ diyoruz. Geçinmek istiyoruz.” 
 
Öte yandan Genel İş'te örgütlü olan Bornova, Çiğli ve Karşıyaka belediyelerinde çalışan kadın işçiler açıklama yaptı.
 
KESK İZMİR ŞUBESİ'NDEN AÇIKLAMA 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İzmir Şubesi’nin KHK ile ihraç edilenlerin işe geri dönmesi talebiyle her hafta gerçekleştirdiği eylemlerin 187’inci haftasında basın açıklamasını 25 Kasım nedeniyle KESK İzmir Kadın Meclisi gerçekleştirdi. Karşıyaka İzban Durağı önünde basın açıklaması düzenleyen kadınlar, “Eşitlik ve özgürlük mücadelemizden vazgeçmiyoruz. İsyanımızı büyütüyoruz” pankartı açtı. Açıklamada “Barışı savunmak için isyandayız”, “Erkek egemen sömürü düzenine karşı isyandayız”, “İstanbul sözleşmesi uygulansın diye isyandayız”, “Sesimizi yükseltmek hesap sormak için isyandayız” dövizleri taşınırken,  “Kadın cinayetleri politiktir”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” “jin jiyan azadi” “susmuyoruz korkmuyoruz itat etmiyoruz” sloganı atıldı.

Basın açıklamasını KESK Kadın Meclisi Adına Zeliha Danyeli ve Gülsev Sağıroğlu okudu.

Kadınların erkek ve erkek-devlet şiddetine maruz kaldığı belirtilen açıklamada iktidarın kadına yönelik şiddeti önlemek ve kadın kazanımlarını geliştirmek yerine, kadın düşmanı politikaları devam ettirdiğine dikkat çekildi. 

Açıklama Eğitim Sen 2 Nolu Şube Kadın Meclisi’nden kadınların oluşturduğu Grup Susika’nın müzik dinletisi ile devam etti.

 
ADANA 
 
DİSK’e bağlı Tüm Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) Adana Şubesi de, Seyhan Belediyesi Barış Anıtı önünde açıklama yaptı. Çok sayıda kadının katıldığı açıklamada konuşan Hatice Çamlı, DİSK'li kadın olarak isyanlarını büyüttüklerini belirtti. Çamlı, işyerlerinde ILO 190 sayılı “İşyerinde Şiddet ve Tacizle Mücadele Sözleşmesi” yasanın hükümet tarafından hızla onaylanıp; etkin bir biçimde uygulanmasını istedi. Çamlı, "ILO 190 sayılı Sözleşmesi’nin onaylanması için kampanyamızı her yerde yürütecek ve mücadelemizi büyüteceğiz. Emeğimize, ekmeğimize ve hayatlarımıza sahip çıkacağız" dedi.
 
Adana Kadın Platformu ise politik tutuklu kadınlarla dayanışma amacıyla kart hazırladı. Hazırladıkları kartları tutuklulara göndermeden önce Adana Adliyesi PTT’si önünde açıklama yapan kadınlar adına konuşan avukat Sevil Aracı Bek, 25 Kasım’da saat 18.00’da Beşocak Meydanı'ndan İnönü Parkı'na yapılacak olan yürüyüşe katılım çağrısında bulundu. 
 
Daha sonra konuşan HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, her gün en az bir kadının katledildiğine işaret etti. Türkiye'nin birçok noktasında "İktidar istifa" diyen yürüyüşlerin başladığına değinen Hatimoğulları, cezaevlerinde tutulan kadınların mücadele ettikleri için cezaevinde olduğuna dikkati çekerek, "Onlar içerde bizler dışarıda mücadelemize devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. 
Yapılan konuşmaların ardından kadınlar, cezaevlerinde tutulan kadınlara dayanışma kartı gönderdi. 
 
HATAY
 
Hatay'ın İskenderun İlçesi'nde Evimiz İskenderun Süpürge Derneği ve Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneği, Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneği'nde "Kadın Şiddete Karşı Ne Yapmalı?" konulu bir söyleyişi yaptı. Söyleyişe konuşmacı olarak katılan İskenderun Kadın Platformu üyesi avukat Mehtap Sert, kadına yönelik şiddetin nedenlerine değindi. Av. Sert, "İstanbul Sözleşmesine sahip çıkıyoruz. Çünkü toplumların değişebilmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanabilmesi için öncelikle insanların eğitilmesi gerekiyor. Eğitimin yapılmasını sağlayacak ve denetleyecek olan sözleşmedir. Bu sebeple İstanbul Sözleşmesi'ne karşı çıkıyorlar" dedi.
Dünyada şiddetin halka halka dağıldığını belirten Sert, "Kadın mücadelesi sınıfsız ve sınırsız bir dayanışma sergiliyor" ifadelerini kullandı. Söyleşi soru ve cevap bölümü ile son buldu.
 
MARDİN 
 
HDP Mardin Kadın Meclisi ve TJA, cezaevlerindeki kadınlara kart gönderdi. Hazırlanan Yenişehir PTT binasından postaya verildi. HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar postane önünde yaptığı konuşmada, cezaevlerindeki kadınların mücadelesine değinerek, mücadeleleri önünde saygı ile eğildiklerini söyledi. Dündar, tutuklu kadınları cezaevlerinde yalnız bırakmayacaklarını ifade etti. 
 
DERSİM 
 
HDP Dersim Kadın Meclisi, Cumhuriyet Mahallesi’nde kadınlara broşür dağıttı. Kapı kapı gezen kadınlar, Dersimli kadınları yarın saat 12.00’da Seyit Rıza Meydanı’nda yapılacak olan açıklamaya davet etti. 
 
Munzur Üniversitesi Öğrencileri, üniversite kampüsünde açıklama yaptı. Üniversite öğrencilerin katıldığı açıklamada, katledilen kadınların dövizleri taşındı. 
 
Öğrenciler adına konuşan Seher Akın, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, ataerkil toplum düzenine, ayrımcılığa, savaşa ve şiddeti üreten erkek egemenliğine karşı kadın mücadelesini meydanlara taşımak adına hep birlikte alanlarda olduklarını söyledi. Kadınlar olarak “Artık yeter” dediklerini kaydeden Akın, “Kadına yönelik şiddete ve ayrımcılığa karşı örgütlü gücümüzle erkek egemen iktidarların karşınızdayız. Yarattığınız cehennemde kadınların kurtuluşu bizim ellerimizle yeni baştan tekrar derlenecek. Yok saydığınız kadın aklı ve kadın yüreğiyle 25 Kasım özgürlüğün eşitliğin, barışın, kardeşliğin yıl dönümü olacak” dedi.
 
Şiddetsiz bir yaşam mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini belirten Akın, “Yaşasın Kadın Mücadelesi” diyerek açıklamayı sonlandırdı.

VAN

Van’da TJA ve HDP Kadın Meclisi üyeleri, İpekyolu ilçesine bağlı Sürmeli Mahallesi’nde yarın saat 15’te 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla yapılacak yürüyüşe kadınları davet etti. Yapılan bildiri dağıtımında kadınların aynı zamanda süren ekonomik krize karşı da yürüyüşe katılmaları gerektiği ifade edildi. Yürüyüş yarın saat 15’te Feqîyê Teyran Parkından başlayarak Musa Anter Barış Parkına kadar sürmesi planlanıyor.

HAKKARİ

HDP Hakkari Kadın Meclisi ve TJA tarafından “Kadın özgürlük zamanı” şiarıyla başlatılan çalışmalar devam ediyor.  HDP ve TJA’lı kadınlar Şemdinli’de, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında cezaevinde tutuklu bulunan kadınlara dayanışma kartı gönderdi.

HDP Şemdinli ilçe örgütü binasında hazırladıkları dayanışma kartları kadınlar tarafından Posta Telefon Telgraf (PTT’den) cezaevlerinde tutuklu bulunan kadınlara gönderildi.

BATMAN

TJA, yaptığı bildiri dağıtımı ile 25 Kasım kapsamında Batman’da yarın saat 13.00’da Atatürk Parkı'ndan HDP İl Binası önüne kadar gerçekleştirileceği yürüyüşe katılım çağrısı yaptı. Gülistan ile Diyarbakır Caddesi’nde yapılan bildiri dağıtımına Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekilli Feleknas Uca da katıldı.

Yürüyüşe katılım çağrısı yapan Uca,  “Batman’da 3 hafta içinde 4 kadın katledildi. Gün be gün kadına yönelik şiddet artıyor. Bu şiddete dur demek için kadınlar olarak alanda sesimizi yükseltelim. Yarın gerçekleştireceğimiz yürüyüş ile kadınlara dönük artan şiddete cevap olalım. Bu şiddetin sona erdirilmesi kadınların güçlü bir şekilde örgütlenmesi ile oluşur” dedi.

Bildiri dağıtımı alkış ve zılgıtlar eşliğinde son buldu. 

İSTANBUL

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İstanbul Kadın Meclisi, 25 Kasım kapsamında Şişli Cevahir AVM önünde basın açıklaması düzenledi.

Çok sayıda kadının katıldığı açıklamada "Eşitlik ve özgürlük için mücadelemizden vazgeçmiyoruz" pankartını açılırken, "Kadın cinayetleri tesadüf değil politiktir", "Erkek vuruyor yargı koruyor", "Korkmuyoruz susmuyoruz itaat etmiyoruz" ve "Yasta değil isyandayız" dövizleri taşındı. Açıklamada, "Boşanmayı değil cinayeti engelle" , "Jin Jiyan Azadi" ve "Krizin bedelini kadınlar ödemeyecek krizin bedelini iktidar ödeyecek" sloganları atıldı.

'EŞİTSİZLİK, YOKSULLUK VE SAVAŞ KARŞI ALANLARA'

Açıklamayı kadınlar adına Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İstanbul 3 No’lu Şubesi Kadın Sekreteri Seher Göğerçin okudu. 25 Kasım’a giderken kadınların dünyanın dört yanında eşitsizliği, yoksulluğu, savaşları ve şiddeti üreten erkek egemen kapitalizme karşı alanlarda olacağını söyleyen Göğerçin, dünyada ve Türkiye'de milliyetçi muhafazakâr iktidarlar, pandemiyi  fırsat bilerek kadın kimliğine dönük saldırılarını arttırdığına dikkati çekti. 

'DAYANIŞARAK KAZANACAĞIZ'

Kadına yönelik her türlü erkek-devlet şiddetinin karşısında birlikte mücadele ederek ve dayanışarak kazanacaklarını dile getiren Göğerçin, “Yılmadan ve bıkmadan yıllardır söylediğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz; ”kadına yönelik şiddet münferit değil, politiktir” ve bu şiddeti önlemenin en önemli yolu da kadın mücadelesinden ve kadın dayanışmasından geçer. Bugün çok daha güçlü ve çok daha örgütlü olarak hayatlarımıza ve haklarımıza sahip çıkıyor, eşitlik ve özgürlük mücadelesinden vazgeçmiyoruz isyanımızı büyütüyoruz” diye konuştu.