Kadınlar Taksim'den Karaköy'e yürüdü: Bu sokaklar bizim

  • kadın
  • 19:02 25 Kasım 2021
  • |
img

İSTANBUL- Taksim'de bir araya gelen kadınlar barikatlara direnerek, “Erkek devlet şiddetine karşı isyanımız bitmedi, büyüyor. Umudumuz gücümü birbirimizde” sloganıyla Karaköy'e yürüdü.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslar arası Mücadele Günü’nde yüzlerce kadın 25 Kasım Kadın Platformu'nun öncülüğünde Taksim Tünel Meydanı’nda bir araya geldi. “Erkek devlet şiddetine karşı isyanımız bitmedi, büyüyor. Umudumuz, gücümüz birbirimizde” şiarıyla bir araya gelen kadınlar, meydanda taleplerini haykırıyor.

Kadınların buluşması öncesi, Beyoğlu’nun Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi başta olmak üzere birçok cadde ve sokak bariyerlerin yanı sıra zırhlı araç ve çevik kuvvet araçları ile ablukaya alındı. Polis ablukasına aldırış etmeyen kadınlar, Tünel Meydanı’nda pankartları ile toplandı.

Kadınlar sık sık, “Geceleri de sokakları da meydanları da terk etmiyoruz”, “Kadınlar artık susmayacaklar, susmayacaklar”, “Zıpla zıpla zıplamayan Tayyip’tir”, “Deniz Poyraz ölümsüzdür”, “Erkek adalet değil gerçek adalet” sloganları atıyor. Eylemde, “Patriarkaya karşı feminist özsavunmaya”, “Hükümet istifa”, “Ellerimizi ve sesimizi birleştiriyoruz”, “Aradığınız makbul kadına ulaşılamıyor, şu anda Taksim’de direnişte”, “Jin jiyan azadi”, “İsyanı yükselt” “Şüpheli kadın ölümü yoktur, gizlenen erkek şiddeti vardır”, “Hasta kadın tutsaklara özgürlük”, “Kürdüz kadınız buradayız” dövizleri taşıdı.

KADINLAR YÜRÜYÜŞE GEÇTİ
 
Büyük bir coşkunun hakim olduğu Tünel Meydanı’nda, “ Erkek-devlet şiddetine karşı isyanımız bitmedi, büyüyor. Hayatlarımız için mücadeleye” pankartını açan binlerce kadın, İstiklal Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti.

HÜKÜMET İSTİFA ÇAĞRISI

İstiklal Caddesi’nde yürüyüşe geçen kadınlar, “ Hükümet istifa”, “ Devlet elini bedenimden çek” , “ Erkek vuruyor, devlet koruyor”  şeklinde slogan attı.

POLİS BARİKATLARLA ENGELLEMEYE ÇALIŞTI

İstiklal Caddesi’nde bulunan Rus Konsolosluğu’nun önen kadar gelen kadınları polis kurduğu demir bariyerlerle engellemeye çalıştı. Kadınların yürümekte ısrar etmesi sonucunda polis plastik mermi ve biber gazı ile müdahalede bulundu. Polis çok sayıda kişiyi darp ederken, aralarında gazetecilerinde bulunduğu çok sayıda kişi ise polisin attığı plastik mermiden yaralandı.

KADINLAR BARİKATLARA YÜKLENDİ

Kadınlar polisin müdahalesine tepki göstererek, “Bugün hayatlarımız için buluştuk. Öfkemizi de, isyanımızı da haykırdık. Erkek devlet şiddetine karşı erkek egemen zihniyetine karşı yürümeye devam edeceğiz” açıklamasında bulundu. Kadınlar ardından polisin kurduğu barikatlara yüklendi.

KADINLAR KARAKÖY’E YÜRÜDÜ
 
Polis engelini protesto eden kadınlar hazırladıkları açıklamayı okumadı. Kadınlar şiddete ve yasaklara karşı kısa bir açıklama yaparak erkek-devlet şiddetine karşı alanlarda olacakları mesajı verdi. Bu sırada kadınlar “Polis defol bu sokaklar bizim” sloganları attı. Kadınlar alanı terk etmeyerek alanda durmakta ısrarcı olunca polis kadınlara ikinci saldırı gerçekleştirdi. Kadınlar bu sırada Tünel Meydanı’na doğru tekrar bir yürüyüş gerçekleştirdi. Kadınlar daha sonra polis saldırısına karşı Karaköy’e doğru yürüyüşe geçti.
 
Kadınlar burada sloganlar ve halaylar eşliğinde eylemini sonlandırdı.