Şengal ve Maxmur’da 25 Kasım yürüyüşü

  • kadın
  • 20:48 25 Kasım 2021
  • |
img

HABER MERKEZİ – Şengal ve Maxmur’da 25 Kasım dolayısıyla düzenlenen yürüyüşte ortak mücadele çağrısı yapıldı.

Êzidî Kadın Özgürlük Hareketi (TAJÊ) öncülüğünde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Şengal’de yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe Şengal Kadın Birlikleri (YJŞ), TAJÊ, kadın örgütleri, siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. Yürüyüş boyunca kadınlar “Jin jiyan azadî” ve “Jin jiyane jiyanê nekujin” sloganları attı. 

Şengal’in merkezinde başlayan yürüyüş Yermuk Dörtyolu’na kadar devam etti.

Burada açıklama yapan TAJÊ Koordinasyon üyesi Rîham Hiço şunları söyledi: “Kadınlar sadece bugün değil, her gün şiddete maruz kalıyor. Ancak bugün şiddetin azalmadan devam ettiğini açıkça belirtmek istiyoruz. Şiddetin birçok yönü var. Hem fiziksel hem de psikolojik şiddet var. Kadına yönelik şiddet bir yerde değil, her yerde şiddet uygulanıyor.”

Hiço, tüm dünyada kadına yönelik şiddete karşı ortak mücadele çağrısında bulundu.

MAXMUR

Federe Kürdistan Bölgesi’nde Maxmur Şehit Rustem Cûdî Mülteci Kampı’nda da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla kitlesel bir yürüyüş düzenlendi. Şehit Aileleri Kurumu önünden başlayan yürüyüşte, Mirabal Kardeşler’in fotoğraflarıyla, üzerinde Kürtçe “Şiddet insanlık suçudur” ve “Özgür kadın bilinciyle İmralı sistemini aşacağız, Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü sağlayacağız” yazılı pankartlar taşındı.

Maxmûr Kültür Sanat Merkezi önüne kadar süren yürüyüş sonrası, Eğitim Komitesi Eşsözcüsü Bêrîvan Kaya, kadınlar adına açıklama yaptı.

Mirabal Kardeşler şahsında şiddete karşı mücadele eden ve yaşamını yitiren kadınları anan Kaya, şöyle konuştu: “Bugün kadının özgürlüğü için mücadele veren bütün kadınların direnişi kutsaldır. Kürt kadınlar öncülüğünde amansız bir mücadele veriliyor. Rojava’da, Şengal’de ve Maxmûr’daki DAİŞ çeteleri ve işgalciler şahsında erkek egemen zihniyete karşı sergiledikleri direniş bütün dünya kadınlarına örnek oldu, umut oldu. Bu uğurda yüzlerce kadın şehit verildi. Bu yüzden diyoruz ki dünyanın neresinde olursa olsun egemen zihniyete karşı kadın direnişini sahiplenelim. Bu umut ve inançla, özgürlük mücadelemizi, haklı direnişimizi zaferle taçlandıracağız.”

Eylem, “Bijî Serok Apo” ve “Jin jiyan azadî’ sloganlarıyla sona erdi.