Duygu Delen davasında ATK raporu beklenecek

  • kadın
  • 12:09 24 Aralık 2021
  • |
img
ANTEP - Duygu Delen davasında, ATK’den gelmeyen psikolojik otopsi raporunun beklenmesine karar verilerek, sanığın tahliye talebi reddedildi. 
 
Antep'te 13 Ağustos 2020 tarihinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Duygu Delen’in (17) ölümüne ilişkin süren davanın 7'nci duruşması, Antep 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Tutuklu sanık Mehmet Kaplan’ın "Kasten öldürme” suçlamasıyla yargılandığı davada, Adli Tıp Genel Kurulu'ndan istenen raporun beklenmesi ve sanık Kaplan'ın tutukluluk halinin devamına karar verildi.
 
Kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmaya, sanık tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken avukatı Enes Akbulut, Delen’in annesi Şenel Delen, avukatları Mehmet Balcı ve Ömer Faruk Akan’ın yanı sıra Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü adına avukat Şafak Nur Atmaca salonda hazır bulundu. 
 
ANNE ŞENEL DELEN DİNLENDİ 
 
İlk önce dinlenen anne Delen, sanığın tutukluluk halinin devamını talep etti.
 
Daha sonra Delen ailesinin avukatı Mehmet Balcı savunmasında, Adli Tıp Genel Kurulu'ndan beklenen psikolojik otopsi raporunun gelmediğini belirtti. Dosyada 5 ayrı bilirkişi raporu olduğunu aktaran Balcı, “Sanık ‘Duygu’nun intihar etmediğine eminim’ dedi. Geriye iki seçenek kaldı. Kaza ya da cinayet. Bilirkişi raporu da kazara düşemeyeceği yönündeydi. Mehmet Kaplan için geçen duruşma özgürlük talep ettiler. Özgürlük hakkının ilk koşulu yaşıyor olmaktır. Bizde Duygu Delen’e yaşama hakkı talep etmiştik ama yaşamadı. Sanığın tutukluluk halinin devamını talep ediyoruz. Bu aşamada verilecek tahliye kararı, sanığın bu suçtan ileride beraat edeceği anlamına gelir” dedi. 
 
  Avukat beyanlarının ardından duruşma savcısı, Adli Tıp Kurumu’ndan beklenen raporun sorulmasını ve sanığın tutukluluk halinin devamını talep etti.
 
SANIK AVUKATINDAN TAHLİYE TALEBİ 
 
Sanık avukatı Enes Akbulut ise, dosyaya sunulan raporların Mehmet Kaplan’ın beyanlarıyla örtüştüğünü ve müvekkilinin 69 saniyede aşağıya indiğini belirterek, “Müvekkilim aşağıda Duygu’yu canlı tutmak için uğraşıyor. Çabası görüntülerle sabit zaten. Görüntüleri incelediğimizde ambulans geldiğinde bile Mehmet yukarıya çıkmıyor. Delilleri karartmıyor. Müvekkilimizin anlatımları dosya ile uyumludur. Bu aşamada müvekkilimizin tahliyesini talep ediyoruz. Bu zamana kadar gelen bütün raporlar bizim lehimize oldu. Üst kuruldan beklenilecek rapor Mehmet Kaplan’ın tutukluluk durumuyla alakalı değildir. Müvekkilimin yargılamadan kaçmayacağı açıktır” diye belirtti. 
 
ANNEDEN AVUKATA TEPKİ   
 
Bu esnada anne Delen, tepki gösterdiği sanık avukatına, kapı her çaldığında "Duygu mu geldi" diye baktığını ve çok yorulduğunu ifade ederek, "Aynısı sizin çocuğunuza yapılsaydı, böyle mi konuşurdunuz?” diye sordu.  
 
Avukat beyanlarının ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Adli Tıp Genel Kurulu’ndan istenen raporun beklenmesine ve sanık Kaplan’ın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 4 Şubat 2022 tarihine erteledi. 
  
NE OLMUŞTU
  
Antep'in Şehitkamil ilçesine bağlı Batıkent Mahallesi Vehbi Dinçerler Caddesi üzerindeki bir apartmanda 13 Ağustos 2020 tarihinde meydana gelen olayda, 5 katlı apartmanın 4'üncü katından şüpheli şekilde düşen Duygu Delen (17) hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetmişti. Olayın ardından evde bulunan Mehmet Kaplan, gözaltına alınarak, "kasten öldürme" suçlamasıyla tutuklanmıştı.
 
Hakkında, “ağırlaştırılmış müebbet” ve 32 yıla kadar hapis cezası istenen Mehmet Kaplan’ın yargılanması devam ederken 6’ncı duruşmada sanık Kaplan, ev hapsi kararıyla serbest bırakılmıştı.
 
Antep Cumhuriyet Başsavcılığı’nın karara yaptığı itiraz sonucu Kaplan, yeniden tutuklanmıştı.