Paris ve Silopi'de katledilen kadın siyasetçiler anıldı

img
URFA - 2013'te Paris'te katledilen Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan ile 2016'da Silopi'de katledilen Seve Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar Urfa'da anıldı. 
 
Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) aktivistleri, Fransa'nın başkenti Paris'te 9 Ocak 2013 tarihinde katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez ile 4 Ocak 2016 tarihinde Şırnak’ın Silopi ilçesinde katledilen Kürt kadın siyasetçiler, Sêvê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar'ı andı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa İl Örgütü binasında gerçekleşen anmaya HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü ile Barış Anneleri Meclisi üyeleri de katıldı.
 
Mumların yakıldığı anma da Kürt kadınlarının hikayelerini anlatan sinevizyon gösterimi gerçekleşti. Sinevizyonun ardından kadınlar HDP İl Örgütü önünde açıklama yaptı. Yapılan açıklamada konuşan HDP'li Sürücü, Kürt tarihinin katliamlarla dolduğunu, bu katliamlarda başta kadınların hedef alındığını söyledi. 
 
Cansız, Şaylemez ve Doğan'a yönelik katliamın İmrali Adası'nda gerçekleşen müzakereler sürecinde yaşandığını ifade eden Sürücü, "Bu 3 kadın arkadaşımızın katledilmesi demokratik siyasetin tasfiyesini hedefliyordu. Sakine'leri katlederek görüşmeleri boşa çıkarmak istiyorlardı. Barış ve demokrasiye tahammül edemeyenler bu katliamı gerçekleştirdi" diye konuştu. 
 
'DİRENİŞ BAYRAĞINI TAŞIYACAĞIZ'
 
Silopi'de ise 6 yıl önce Nayır, Demir ve Uyar'ın katledildiğini hatırlatan Sürücü, halen sorumlularının ortaya çıkmadığını söyledi. Sürücü, "Biz 6 direnişçi kadın arkadaşımızı saygıyla anıyoruz. Gerçekleşen katliamları bir kez daha kınıyoruz. Sonuna kadar bu katliamların hesabını soracağız. Her 6 arkadaşımızın yaşamı mücadele ve direnişle geçti. Onlardan aldığımız güçle her yerde onların direniş bayrağını taşıyacağız. Bu yüzyıl Kürt halkının, Kürt kadının özgürlük yüzyılı olacaktır. Arkadaşlarımızın hayalini gerçekleştireceğiz" dedi. 
 
Açıklama, atılan "Şehid namirin" sloganlarıyla son buldu.