Mekanizmalar korumuyor: Erkekleri cesaretlendirmekten vazgeçin

img

DİYARBAKIR - Boşanmak isteyen P.M.’yi koruma kararlarına rağmen darp edip, katletme girişiminde bulunan Abdullah Memiş’in “Basit yaralama” suçundan yargılandığı dava ertelendi. P.M.’ye destek veren kadınlar, yetkililere “Cezasızlık politikalarından ve erkeklere cesaret olmaktan vazgeçin” diyerek seslendi.

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde P.M. adlı kadının, boşanmak istediği Abdullah Memiş tarafından darp edilmesine ilişkin açılan davanın duruşması Silvan Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. P.M.’nin aldırdığı üç koruma kararını ihlal eden, bu süreçte dört ayrı tarihte şiddet uygulayan ve kadını ağır yaralayarak katletmeye çalışan fail hakkında “Basit yaralama” suçundan dava açıldı. P.M., Rosa Kadın Derneği, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şubesi ve Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi’nin hazır bulunduğu duruşmaya fail katılmadı. Duruşmayı ayrıca Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı bileşenleri de izledi. 
 
Kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmada, sanığın adresinin tespit edilerek, duruşmada hazır bulunmasına karar veren mahkeme, bir sonraki duruşmayı 20 Ocak’a erteledi.
 
MEKANİZMALAR KORUMUYOR
 
Duruşma sonrası kadınlar, Silvan Kaymakamlığı önünde açıklama yaptı. Açıklamaya, Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı bileşenleri TJA, Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi’nin yanı sıra kadın hukukçular katıldı. 
 
Açıklamada konuşan Rosa Kadın Derneği Üyesi Avukat Elif Tirenç İpek Ulaş, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiği süreçten bu yana yaşanan kadına yönelik şiddet ve katliamları hatırlatarak, kadınların bir çoğunun “koruma kararına” rağmen yaşamını yitirdiğini belirtti. Ulaş, “Bunlardan biri de evliliğinin başından bu yana her türden şiddete maruz kalan ve bu şiddetten kurtulmak maksadıyla yasal haklarını kullanarak boşanmaya çalışan P.M.’dir. Bugün P.M., erkek şiddeti ile yaşamdan koparılmasın diye bburadayız” dedi. P.M.’nin maruz kaldığı şiddetten kurtulmak için 6284 sayılı yasadan faydalanmaya çalıştığını belirten Ulaş, ancak korunmadığı için dozu sürekli artan şiddetlere maruz kaldığını dile getirdi. 
 
KORUMA KARARI İHLAL EDİLDİ 
 
Kadınların başvurduğu mekanizmaların etkisizliğine dikkati çeken Ulaş, P.M.’nin yaşadığı süreci şu şekilde anlattı: “P.M. de maruz kaldığı şiddetten kurtulmak için defalarca mekanizmalara başvurdu ve 6284’ten faydalanmaya çalıştı. Ancak yasalar uygulanmadığı için P.M., bu şiddeti her gün daha fazla yaşamaya devam etti ve ediyor. P.M., fail Abdullah Memiş ile şiddet dolu evliliğini bitirmek üzere boşanma davası açtığı günden bu yana 3 kez koruma kararı aldırdı. Koruma kararlarının etkin uygulanmamasından ve cezasızlık politikalarından cesaret alan fail, P.M.’yi bu süreçte dört ayrı tarihte darp etti, bu olayların birinde ağır yaralayarak öldürmeye çalıştı. P.M.’nin maruz kaldığı tehditlerin ise haddi hesabı yok. Koruma kararları Memiş tarafından 6 kez ihlal edilmesine ve defalarca kez şiddet suçunun tekrarlanmasına rağmen bugüne kadar Memiş, sadece iki kez birkaç saatliğine gözaltına alındı. P.M.’nin her başvurusunda önüne bürokrasi ve prosedürler çıkarıldı. Yakın koruma talebi hem Silvan Kaymakamlığı hem de Diyarbakır Valiliğince reddedildi ve 'tehlikeyle karşılaşırsan bizi çağır denilerek'  uygulanmaya çalışıldı.”
 
FAİLE ÖDÜL ÜSTÜNE ÖDÜL  
 
Memiş hakkında başlatılan iki soruşturma dosyasının takipsizlikle sonuçlandığını aktaran Ulaş, kovuşturma aşamasına geçen suçlardan ise kısa süreli ve ertelenen para cezaları aldığını söyledi. Ulaş, şöyle devam etti: “İhlal ettiği koruma kararlarından dolayı aldığı tazyik hapisler, tebligatlar yapılamadığı gerekçesi ile bugüne kadar bir kez dahi uygulanmadı. Devam eden davalarda ise tutuksuz yargılanma kararları verildi. Memiş, bunlardan cesaret alarak tüm aile ve sosyal çevresini kuşatarak, P.M.’ye boşanmaktan vazgeçmesi için baskı uyguladı, tehdit etti hatta çocukları kaçırma yoluna dahi gitti. Fail, ne yaparsa yapsın korunacağını, hangi suçu işlerse işlesin başına bir şey gelmeyeceğini bildiği için şiddet faili olmaktan vazgeçmedi. Yasal koruma kararları ve başvurular karşısında pasif davranan devlet ve tüm resmi kurumlar tüm kadın katliamlarından sorumludur ve birinci derecede suçun failidir. Biz kadınlar, bir kişi daha eksilmemek için, arkadaşımız, yoldaşımız P.M.’nin sesi olabilmek için bugün burada toplandık ve Memiş’in karıştığı tüm kadına dönük şiddet suçlarının takipçisi olacağımızı, P.M.’nin ayağına taş değse Memiş’ten bileceğimizi ve hesap soracağımızı bildiriyoruz. Suçu önleme ve kovuşturma görevi olan tüm yetkililere sesleniyoruz, görevinizi yapın, sorumluluğunuzu yerine getirin ve koruma kararlarını etkin uygulayın, cezasızlık politikalarından ve erkeklere cesaret olmaktan vazgeçin.”