Tecavüz faili Bilgili yine tutuklanmadı

img
ANKARA - Veteriner Ç.B.’ye tecavüz eden ve tutuksuz yargılanan Hasan Bilgili davasında sanık avukatları tarafından getirilen Bilirkişi Uzmanı, Ç.B.’ye tecavüz bulgusuna rastlamadığını iddia etti. Ç.B.’nin vücudunda bulunan izler için ise “kedi tırmalaması” dedi. 
 
Ankara’da 2 Nisan 2019 tarihinde sahibi olduğu Veteriner Cerrahi ve Ortopedi Merkezi’nde (VCOM) çalışan veteriner hekim Ç.B.’ye tecavüz eden ve tutuklanan, ardından itiraz üzerine serbest bırakılan Prof. Dr. Hasan Bilgili, Serkan Durmaz ve delilleri karartan Hüseyin Şenyurt'un yargılandığı davanın duruşması, Ankara 31'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Sanık Bilgili, Durmaz ve Şenyurt, tecavüze maruz bırakılan Ç.B., ailesi ve avukatları duruşmada hazır bulunurken, çok sayıda kadın duruşmayı takip etti. 
 
Duruşma, İstanbul 5’inci İltisat Kurumu tarafından bir önceki celsede istenilen raporun gönderilmediği belirtilerek başladı.  Ardından sanık avukatları, Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından verilen rapora ilişkin uzman görüşünü bildirmek için İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa görevlisinin tanık olarak dinletilmesini talep etti. 
 
BİLİRKİŞİ ‘TECAVÜZ’ YOK DEDİ 
 
Mahkeme tarafından kabul edilen talebe karşı görüşünü bildirmek için gelen bilirkişi uzmanı, 30 yıldır adli biyolog, DNA testleri ve olay yeri inceleme görevi yaptığını kaydetti. ATK tarafından gönderilen raporunu ve dava dosyasını incelediğini belirten bilirkişi, aynı tuvaleti kullanmak, el ele tutuşmak, dokunmada DNA’nın hemen geçebileceğini belirtti. Raporları incelediğinde, “cinsel istismar bulgusu olmadığı” kanaatinde olduğunu savundu. 
Bilirkişi görüşlerinin ardından avukatların ısrarla “cinsel istismar” bulgusu temasla mı geçer sorularına karşı bilirkişinin, ATK ve dosyaya göre konuşuyorum, “cinsel istismar” bulgusuna rastlamadım söylemleri izleyicilerin ve avukatların tepkilerine neden oldu. Mahkeme Başkanı’nın, “Ç.B.’nin vücudunda bulunan izlere ne söyleyeceksiniz?” sorusuna bilirkişinin, “veterinerlikte çalıştığı için kedi ve köpek tırmalamaları olmaları muhtemeldir” söylemleri ise yeniden salonda bulunan izleyicilerin tepkilerine neden oldu. 
 
SALONDA GERGİNLİK YAŞANDI
 
Bilirkişinin duruşma salonunda ayrıldığı sırada izleyicilerin, “Kaç para aldın, bir tecavüz sanığını akladığını kadınlar asla unutmayacak” sözlerine karşılık sanık avukatları mahkeme başkanına tutanak tutması yönünde ikazda bulundu. Mahkeme başkanın ikinci bir durumda izleyicileri salonda çıkarmakla tehdit etti.
 
Gerginliğin ardından Ç.B.’nin avukatı Aslı Arıhan söz aldı. Arıhan, “Dosyanın başından beri delilerin karartıldığını söyledik söylüyoruz. Biz neyi bekliyoruz bütün deliler yok edildi” diyerek tepki gösterdi. 
 
ATK HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
 
Ç.B.’nin tecavüze maruz kaldıktan sonra polislerin inceleme sürecini iyi yürütmediğine dikkat çeken Arıhan, polislerin sonraki gün Ç.B.’nin tecavüze uğradığı yere giderek görüntüleri aldıklarını ve sanıkların da polislere istedikleri görüntüleri verdiğini kaydetti. Bu eksiklikten kaynaklı görevlerini yapmayan polisler hakkında dava açıldığının bilgisini veren Arıhan,  ATK’nin Ç.B.’ye ait iç çamaşırında bulunan DNA’yı incelememesine de tepki gösterdi.  Arıhan, ATK hakkında suç duyurusunda bulanacaklarını belirtti.  
 
‘ELİMİZ KOLUMUZ UZUN’ DİYEN SANIK
 
Avukatların savunmalarının ardından Ç.B. söz aldı. Ç.B., söz konusu sanıkların ilk günden bu yana “Elimiz kolumuz uzun” dediğini hatırlattı. Ç.B, “Gelinen aşamada delillerin karartıldığını gördük. Savcı hakkında da verdiği ressen tahliye kararı nedeniyle soruşturma başlatıldı. Delil karartma riskinin ortada olmasına rağmen savcı en başından beri bu adamı tutuksuz yargıladı. Ankara ATK’de iç çamaşırım üzerinde yapılan değerlendirmede herhangi bir DNA tespit edilmediği söylenmesine rağmen İstanbul ATK’den gelen raporun da incelenmediğini görüyoruz. İstanbul ATK’den gelen rapor zaten her şeyi ortaya koyuyor. Paranın her kapının açmış olduğunu görmüş oldum. Savcısından polisinden, Ankara Şehir Hastanesi’ne kadar” dedi. 
 
MAHKEME BAŞKANI: DENGEYİ SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORUZ 
 
Ç.B.’nin tepkisine karşılık mahkeme başkanı, “Henüz karar verilmedi. Kimse karşında değil” derken, Ç.B., “Tecavüze uğramam üzerinden 3 yıl geçti. Bu adam dışarıda ve benim can güvenliğim tehlikede” sözlerine karşılık mahkeme başkanı, “Sen öyle diyorsun ama onlarda yapmadık diyor bunu dengelemeye çalışıyoruz” sözleri dikkat çekti. Mahkeme’nin sözlerine karşılık avukatlar, “Kim yaptım der ki” diyerek mahkeme başkanın tavrına tepki gösterdi. 
 
ANNE SİNİR KRİZİ GEÇİRDİ
 
Sanık Durmaz’ın söz almasıyla birlikte Ç.B.’nin annesi sinir krizi geçirdi. Durmaz’a, “Neden 112’yi aramadın sabaha kadar bekledin de serum taktın” diye sorarak tepki gösterdi. Mahkeme başkanın sinir krizi geçiren kadını işaret ederek, “duruşma düzenini bozuyor dışarıya çıkarın”  diyerek polislere talimat vermesi de dikkat çekti. Polislerin zoruyla duruşma salonun dışına çıkarılan Ç.B.’nin annesi sağlık ekipleri tarafından müdahale edildi.
 
‘TECAVÜZ FAİLİNİ KOLLAMAYIN’
 
Ailenin ardından duruşma Sanık Bilgili’nin söz almasıyla devam etti. Kadın örgütlerini ve basını hedef alan Hasan Bilgili, kadınların kendisini Türkiye toplumuna “tecavüzcü” olarak lanse ettiğini ifade etti. Bilgili’nin söylemleri üzerine, izleyiciler, “tecavüzcüsün, tecavüzcü” dedi.  
 
Savunmaların ardından Savcı, 5’nci İlhtisat Raporu’nun beklenmesine, sanık Bilgili’nin adli kontrol tedbirlerinin devam etmesine, tutuklama tedbirinin uygulanmasına gelinen aşama gerek olmadığına karar verilmesini istedi. 
 
Ara kararını açıklayan mahkeme,  “Sanık Bilgili’nin telefon numarasının hangi tarihte kaydedildiğinin tespiti için bilirkişi görevlendirilmesine, yurt dışı yasağı şeklinde verilen adli kontrolün devamına, sanık Durmaz hakkında yurt dışı çıkış yasağı şeklinde verilen adli kontrol kararının devamına, İstanbul ATK 5’nci İhtisas Kurulu’ndan istenen raporun düzenlenip düzenlenmediği, düzenleneni ise ivedilikle mahkemeye gönderilmesine karar vererek duruşmayı 11 Mayıs’a erteledi. 
 
Davanın ardından, duruşmanın görüldüğü salonun önünde bekleyen kadın örgütleri, tecavüz faillerine sloganlarla tepki gösterdi.