Tecavüz faili adına kadını tehdit eden polisler tanık olarak dinlenecek

img

İSTANBUL - İranlı mülteci K.’ye tecavüz edip, tehditlerde bulunan Metin Karabayır davasında savcı, sanık yerine kadını sorgularken, mahkeme heyeti ise sanık adına kadını silahla tehdit eden iki polisin tanık olarak dinlenmesine karar verdi. 

İstanbul Haramidere'de İranlı K., çalıştığı Saina Beauty isimli güzellik salonunun sahibi Said Fetrati’nin aracılığıyla tanıştığı Metin Karabayır'ın 18 Mayıs 2021 tarihinde tecavüz ve tehditlerine maruz kaldı. Aldığı ölüm tehditlerinden korkan K.’nin daha sonra şikayetçi olması üzerine başlatılan soruşturma kapsamında açılan davanın ilk duruşması Bakırköy 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Fail Metin Karabayır, K. ve avukatlarının katıldığı duruşmayı, birçok kadın örgütü temsilcisi ve avukat da izledi.
 
Kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmada, ilk olarak söz verilen fail Karabayır, “rıza” savunmasına sığınarak, kuaför salonunda tanıştığı K.’nin gebe kaldığı çocuğun kendisinden olmadığını iddia etti. Bunun üzerine mahkeme başkanı Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) raporuna işaret ederek, ceninin kendisiyle yüzde 99 uyuştuğunu belirtmesi üzerine ise fail, iddialarını tekrarlayarak, Yılmaz Demirel’in tanık olarak dinlenmesini istedi. 
 
SİSTEMATİK TACİZ
 
İşveren Said Fetrati aracılığıyla Karabayır ile tanıştığını belirten K., salonda pedikür hizmeti vermesine rağmen Karabayır’ın masaj talebinde bulunduğunu ve bunun yerine getirilmesi için zorlandığını dile getirdi. Karşı çıktığını bunun üzerine Karabayır’ın kendisiyle evlenmek istediğini söylediğini ancak bunu da reddettiğini belirten K., Karabayır’ın sürekli iş yerine gelerek, kendisini rahatsız ettiğini ifade etti. İşverenin de Karabayır ile evlenmesi için kendisini zorladığını kaydeden K., Karabayır’ın iddialarının doğru olmadığını ifade etti. 
 
FAİL İKİ POLİSLE BULUŞMAYA GİTTİ
 
Bir ay boyunca Fetrati ile Karabayır tarafından psikolojik şiddete maruz kaldığını belirten K., daha sonra telefon numarasını Karabayır’a vermek zorunda kaldığını söyledi. Karabayır’ın bir gün kendisini arayarak görüşmek istediğini ifade eden K., “Görüşmek istememe rağmen ısrarla talebini yineledi. Ona niyetinin ne olduğunu sordum. Sadece arkadaş olmak istediğini söyledi. Cinsel ilişki talebinde bulunmaması gerektiğini söyledim. O da kabul etti. Ayrıca patronumla gelmek istediğimi söylediğimde bunu reddetti. Sonra bulunduğu yere gittim. Orada iki polis de vardı. Biri Farsça biliyordu” belirtti. Gittiği yerde Karabayır, Yılmaz Demirel ve ismini bilmediği bir kişi ile iki polisin de bulunduğunu aktaran K., “Onlar alkol içiyordu. Daha sonra benim de içmemi istediler. Çok az içtim ve oradan ayrılmak istedim. Çünkü bir sürü erkek gelip gidiyordu. Karabayır gitmemi istemedi. En son bir bardak uzatarak, bunu içtiğim taktirde gidebileceğimi söyledi. Onu içtikten sonra bilincim kapandı” dedi.
 
TECAVÜZE MARUZ KALDI 
 
Kendine geldiğinde bir evde Karabayır tarafından tecavüze maruz kaldığını, engellemek istediğini ancak bilincinin tam yerinde olmaması nedeniyle gücünün yetmediğini söyledi. K., “Engel olmaya çalıştım ama başaramadım. Ne yaptıysam durmadı. Rızam dışında tecavüz etti” diye belirtti. Gözlerini aştığında sabaha karşı olduğunu ve taksi çağırarak, eve gittiğini paylaşan K., tecavüzü annesine anlattığını söyledi. 
 
‘POLİS ÖLÜMLE TEHDİT ETTİ’
 
Aynı zamanda tecavüzü ertesi gün işvereni Fetreti’ye de anlattığın dile getiren K., “Şikayetçi olacağımı söyledim. Patronum da bunu Karabayır’a söylemiş. Ardından o iki polis gelip silah göstererek, beni tehdit etti. Birinin ismi Erdoğan’dı. Diğerinin ismini bilmiyorum. Beni öldüreceklerini söylediler. Ayrıca iki polisin görüntüleri de var bende. Tehditlerden kaynaklı uzun süre korktum ve şikayetçi olmadım. Olay 18 Mayıs’ta oldu ancak 3 hafta sonra şikayetçi olabildim” dedi. 
 
İDDİA MAKAMI KADINI SORGULADI 
 
K.’nin ardından iddia makamı, Karabayır’ın iddialarını tekrar K.’ye tekrar sorması ve alkol tükettikleri yerin hala durup durmadığını fail Karabayır yerine K.’ye sorması dikkat çekti. Ayrıca K.’ye “eğlendiniz mi?” diye soran iddia makamı, K.’nin yeri bilmemesi üzerine Karabayır’a sordu. Karabayır da, sözü edilen yerin Avcılar’da bulanan Alaattin Mangal Ocakbaşı adlı restoran olduğunu söyledi.  İddia makamının bahsedilen iki polisin kim olduğunu sorması üzerine Karabayır, iki polisin de arkadaşı olduğunu ve Esenyurt Kıraç Polis Merkezi’nde çalıştıklarını ancak soy isimlerini bilmediğini ileri sürdü. 
 
ATK raporuna iddialarında ısrar eden ve iddia makamının aralarında geçen görüşmelere ilişkin içerik olup olmadığını sorması üzerine Karabayır, görüşmeleri telegram üzerinden yaptıklarını ve eşinin görmemesi için sildiğini ileri sürdü. 
 
TANIKTAN ÇELİŞKİLİ İFADE 
 
Karabayır’ın ardından olay günü aynı evde bulunan Karabayır’ın arkadaşı Yılmaz Demirel, dinlendi. 18 Mayıs günü akşam saat 18.00 ile 19.00 civarlarında Karabayır’ı evden arabayla aldığını belirten Demirel, yanında bulunan ancak ismini hatırlayamadığı başka bir kişiyle birlikte sözü edilen yere gittiklerini söyledi. Daha sonra Demirel, K.’nin geldiği sırada sözü edilen iki polisin de yanlarında olduğunu vurguladı. Bu esnada mahkeme başkanı Demirel’in sözünü keserek, “Az önce üç kişi olduğunuzu söyledin. Şimdi de polislerin de orada olduğunu söylüyorsun” diye sorması üzerine Demirel, bu sefer ise polislerin kendi yanlarında oturmadığını, dışarda olduğunu söyledi. Demirel, daha sonra gece yarısı evlerine gittiklerini söylerken, mahkeme başkanının, “Arabayı kim kullanıyordu?” şeklindeki sorusuna bir arkadaşının kullandığı yanıtını verdi. Mahkeme başkanı, daha sonra Demirel’e “İlk başta üç kişi idiniz. Sonra iki polis çıktı. Şimdi ise başka biri daha çıktı. Arkadaşının ismi neydi?” diye sorarak, tepki gösterdi. Demirel ise, arkadaşının ismini tam olarak hatırlamadığını ancak Mithat Karaca adından arkadaşının olabileceğini kaydetti. 
 
ANNE: TEHDİT EDİLDİK 
 
Demirel’in ardından K.’nin annesine söz verildi. Kızının tecavüze maruz kaldığı akşam Karabayır’ın kendisini aradığını ve bir tercüman aracılıyla sohbet ettiklerini söyledi. Karabayır’ın kızıyla evlenmek istediği söylediğini belirten anne, bu konuşmadan birkaç saat sonra kızından hiç haber alamadığını dile getirdi. K.’nin annesi, “Kızım sabah 4-5 gibi aradı. Kötü olduğunu söyledi. Ardından eve gelerek tecavüze uğradığını paylaştı. Şikayetçi olacaktık ancak bizi tehdit etikleri için korktuk” diye belirtti.  
 
AVUKAT TUTUKLAMA TALEP ETTİ 
 
Tekrar söz alan iddia makamı, eksikliklerin giderilmesini istedi. Mahkeme başkanı ara kararını oluşturduğu sırada K.’nin avukatı ayağa kalkarak, taleplerinin alınmadığını ve talepler alınmadan alınacak kararın eksik olacağını ifade etti. Mahkeme heyeti, bunun üzerine söz verdiği K’nin avukatı, Karabayır’ın tutuklanmasını talep etti. 
 
TEHDİT EDEN POLİS DİNLENECEK
 
Daha sonra ara kararını veren mahkeme, K.’nin avukatının tutuklama talebini reddetti. Ayrıca Karabayır’a imza verme kontrolünün de kaldırılmasına karar veren mahkeme, Kıraç Polis Merkezi’nde çalıştıkları belirten Bilal ve Erdoğan adlı iki polisin görevde olup olmadığını ve olduğu taktirde tanık sıfatıyla dinlenmek üzere müzakere yazılmasını istedi. Mahkeme, ayrıca kuaför sahibi Said Fetreti’nin de tanık sıfatıyla dinlenmesi için yazı yazılmasına karar vererek, duruşmayı 6 Eylül’e erteledi.