TJA’dan Amara’ya çağrı: 4 Nisan Kürdün kaderinin değiştiği tarih

img
VAN - PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 73’üncü yaş gününün kutlanacağı Amara’ya çağıran TJA aktivisti Şükran Şen, “4 Nisan Kürt halkı ve kadının kaderinin değiştiği tarihtir” dedi. 
 
İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde 23 yıldır ağırlaştırılmış tecrit altında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın doğum günü olan 4 Nisan’da Urfa'nın Halfeti ilçesine bağlı Amara’ya gerçekleştirilecek yürüyüşün hazırlıkları devam ediyor. Öcalan’ın 73’üncü yaş günü dolayısıyla eylem ve etkinliklerin sürdüğü Van’da, Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) aktivisti Şükran Şen herkesi Amara’ya çağırdı.
 
“4 Nisan'ın anlam ve önemini Kürt halkı ve kadınlar için tarihidir” diyen Şen, bu tarihin Kürt halkının yeniden doğuşu anlamına geldiğini belirtti. Tarihten silinmek ve yok edilmek istenilen bir halkın yeniden ayağa kalkışının başlangıcı olduğunu ifade eden Şen, “En önemlisi ise kurumaya yüz tutmuş bir ağacın yeniden yeşermesi olarak da algılayabiliriz. 4 Nisan Kürdün kaderini değiştiği gün olarak tarihe mal olmuştur” dedi.
 
KÜRT KADINLARI KENDİNİ TANIDI 
 
Öcalan’la birlikte kadının toplumdaki konumu ve yerinin çok farklı boyutlara ulaştığını dile getiren Şen, “Öcalan’dan önce Kürdistan’da itaat eden ve köle bir kadın durumu söz konusuydu.  Bu durumu belki bizim nesil çok fazla yaşamadı ama en somut örneğini annelerimiz yaşadı. Sürekli çocuk yapan, çalıştırılan, şiddete uğrayan ve hakaret işiten bir konumdaydı. Yani mevcut erkeklik aklına hizmet eden bir kadın yapısı vardı. Öcalan'ın düşünceleri toplumda zemin bulunca kadınlar kendisini tanımaya başlayarak, mücadeleyi sahiplendi. Bununla özgür eş yaşam, özsavunma ve mevcut erkek zihniyetiyle mücadele etme yöntemini buldu. Önderliksel paradigmayla birlikte 21. yüzyıl kadın yüz yılı oldu. Bunun en somut örneği Kürdistan’da her yıl kutlanan 8 Mart Dünya Kadınların Günü’nde yüzbinlerin yan yana gelmesiydi” ifadelerini kullandı.
 
AMARA’YA ÇAĞRI 
 
Öcalan'ın doğduğu köy Amara’da yarın gerçekleştirilecek kutlamaya herkesi çağıran Şen, şöyle devam etti: “Kürt halkı, her yıl devletin engellemelerine maruz kalmasına rağmen yine de Amara’ya akıyor. Özgür toplum ve Kürdün Öcalan’la olacağına inanan milyonlar var. Halkımız, Newroz alanlarında da bir kez daha Kürt sorununun demokratik çözümünü işaret etti. Mücadelemizi daha da büyütmek için herkesi Amara’ya bekliyoruz.”