Pınar Gültekin'in davası: Sanık talebiyle duruşma ertelendi

  • kadın
  • 17:02 11 Nisan 2022
  • |
img
MUĞLA - Pınar Gültekin’i katleden Cemal Metin Avcı ve diğer sanıkların yargılandığı davanın karar duruşması, sanığın yeni deliller sunma talebiyle ertelendi. 
 
Muğla'da 21 Temmuz 2020’de üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'i katleden Cemal Metin Avcı ve diğer sanıkların yargılandığı davanın 11’inci duruşması Muğla 3'ncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya tutuksuz yargılanan Mertcan Avcı ve diğer sanıklar ile sanık avukatları hazır bulunurken tutuklu yargılanan Cemal Metin Avcı ise can güvenliği olmadığı gerekçesiyle Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Pınar Gültekin’in ailesi ve avukatları da duruşmada yerini alırken Muğla ve çevre illerden kadınlarla birlikte Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Serpil Kemalbay ve Meral Danış Beştaş ve Deniz Poyraz annesi Fehime Poyraz’da salonda yerini aldı. Gültekin'in annesi Şefika Gültekin, adalet talebiyle yapılan yürüyüşte bayıldığı için duruşmaya katılmadı.
 
Duruşma Mertcan Avcı hakkında “kasten öldürme” suçundan açılan davanın Cemal Metin Avcı’nın "canavarca hisle öldürme" ile yargılandığı dava ile birleştirilmesi kararının okunması ile başladı.
 
TUTUKLAMA TALEP EDİLDİ
 
Daha sonra söz alan Pınar Gültekin’in avukatları sanık Mertcan Avcı’nın mahkemeye sunduğu dilekçede sanık Metin Cemal Avcı’nın avukatının aynı büroda çalıştıkları için menfaat çatışması bulunduğu gerekçesiyle duruma itiraz etti. Avukatların itirazı, mahkeme heyeti tarafından kabul edildi. Avukatları sanık Mertcan Avcı’nın katolog suçlardan yargılanması nedeniyle tutuklanması talebinde bulundu. Ayrıca reddi hakim taleplerini hatırlatan avukatlar, mahkeme heyetinin sanıklardan yana tavır aldığını belirtti. Sanık Mertcan Avcı’nın henüz mahkeme sorgusunun yapıldığını belirten avukatlar, Mertcan Avcı’nın Muğla Barosu’na kayıtlı diğer avukatının vekaleti devralarak duruşmanın yarına ertelenmesini talep etti. 
 
SANIKTAN DELİL SUNMA TALEBİ
 
Sanık Cemal Metin Avcı’nın avukatı; 7 yıl savcılık yaptığını ve hakimlerin avukatı olmadığını ifade ederek reddi hakim taleplerinin reddedilmesini haklı bulduğunu belirtti. 
 
Duruşmada söz alan Cemal Metin Avcı ise mahkemeye yeni deliller sunacağını belirterek, duruşmanın ertelenmesini talep etti.
 
KARAR ÇIKMADI
 
Bunun üzerine kararını açıklayan mahkeme heyeti sanık Mertcan Avcı’nın tutuklanma talebini reddederek, sanığın yeni avukat tutması ve Sanık Cemal Metin Avcı’nın sunacağı deliller gerekçesiyle bir sonraki  duruşmayı 16 Mayıs'a erteledi. 
 
'ADİL YARGILAMA YOK'
 
Duruşma sonrasında açıklama yapan HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, davada adil bir yargılama olmadığını söyledi. Yargılamanın neden iki yıldır bitirilmediğini soran Beştaş, “Pınar Gültekin vahşice katledildi. Aslında bütün deliller ortada ama onlar sanıkları cezalandırmak yerine Pınar’ın özel hayatını araştıran, sanık lehine davranan, Mertcan Avcı’yı hiçbir gerekçe olmadan serbest bırakan bir yargılama makamı var. Bunu ne Türkiye iç hukukuna ne de uluslararası hukuka uygun bulmuyoruz. Mertcan Avcı ağırlaştırılmış müebbetle yargılanıyor. Ama tutuksuz. Bu ülkede 6 ay ile yargılanan insanlar tutuklanırken Pınar’ın katilinin suç ortakları serbest. Buna mahkeme heyeti karar veriyor” dedi.
 
SANIK AVUKATI MAHKEMEYİ SAVUNDU
 
Beştaş, “Bugün de mahkemede inanılmaz bir şey gördük. Sanık avukatları mahkeme heyetini savundu. Bu korkunç bir şey. Mahkeme heyeti taraf olamaz. İşte kadın cinayetleri bu sebeple bitmiyor. Bizim tek talebimiz adil yargılama. Hak edilen cezanın bir an önce verilmesinin istiyoruz. Mahkeme heyetinin dava tutumunu her yerde anlatacağız. Acılı bir aileyi Bitlis’ten Muğla’ya getirmek başlı başına büyük bir hukuksuzluktur. Bugün Mertcan Avcı denilen zat ‘benim avukatım yok’ diyor. böyle bir şey kabul edilemez. Ailenin 10 tane avukatı var. Mertcan Avcı’ya avukat tutamadılar mı? Bunun basit bir oyun olduğunu biliyoruz. Zamana oynanıyor. Hepimiz biliyoruz ki Mertcan Avcı’nın avukatının gelmemesi bilinçli bir planın parçasıydı. Pınar Gültekin için adalet gerçekleşinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu.
 
BABA: TEK İSTEĞİM ADALET 
 
Ardından konuşan Pınar Gültekin’in babası Sıddık Gültekin de, mahkeme heyetinin davanın başından  itibaren tarafsız olmadığını söyledi. Sanık sandalyesinde kendilerinin oturduğunu kaydeden Gültekin, “Mahkemenin bu tutumundan kaynaklı en başından beri duruşmalara girmiyorum. Bitlis’ten buraya yine geleceğim. Ama karar duruşmasına da girmeyeceğim. Benim davam sadece Pınar Gültekin davası değil. Benim davam hukuk davasıdır. Hukuk mücadelesi veriyoruz. Tek istediğimiz şey adalet. Söyleyecek söz bulamıyorum. Ağırlaştırılmış müebbet istenen birinin dışarıda olması bizim zorumuza gidiyor. Bütün suç ortaklarının tutuklanması gerekirken aralarında bir tane kurban seçmişler” diye belirtti.
 
ANNE: PINARLAR ÖLMESİN
 
Anne Şefika Gültekin ise adalet istediğini ve heyetin değişmesi gerektiğini dile getirdi. Mahkemeden adalet çıkacağına inanmadığını ifade eden Gültekin, “Genç bir kız öldü. Artık başka Pınarlar ölmesin” dedi.