Hem hakaret etti hem şikayetçi olup para istedi

  • kadın
  • 09:10 13 Nisan 2022
  • |
img

İSTANBUL - Dersim’de kadınlara yönelik hakaret içerikli paylaşımlarda bulunan imam Adem Yılmaz, kendisine tepki gösterenler hakkında suç duyurusunda bulundu, “uzlaşmak” için de 4 bin TL para şart koştu.

Dersim’in Nazımiye ilçesinde 16 Temmuz 2020’de Nazimiye eski kaymakamı Can Kazım Kuruca’nın koruma polisleri ve ilçede görev yapan imam Adem Yılmaz’ın kadınlara hakaret ettiği bir videonun sanal medya hesabından paylaşılması, bir çok kesim tarafından tepkiyle karşılandı. Tepkiler üzerine 3 polis ve bir imam hakkında idari soruşturma başlatıldı. Tunceli Valiliği’nden yapılan açıklamada, söz konusu kişilerin, “Vatandaşları rencide edici nitelikte söz ve davranışlarda bulunmak” gerekçesiyle görevden uzaklaştırıldığı belirtildi. 
 
Olay üzerinden 2 yıl geçtikten sonra imam Adem Yılmaz, videoya tepki gösteren bir çok kişiye hakaret davası açtı. Adem Yılmaz, tepki mesajlarında kendisine hakaret edildiğini iddia ederek, Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. 
 
İmam Adem Yılmaz’ın 8 Ağustos 2021’de İstanbul’da yaşayan Resul Dalkılıç hakkında suç duyurusu bulundu. Hakkında suç duyurusunda bulunan Adem Yılmaz, 23 Mart 2022 tarihinde ise Dalkılıç ile uzlaşmak istedi. Bunun üzerine Trabzon Uzlaştırma Bürosu arabulucu olarak tayin edildi. İmam Yılmaz, suç duyurusundan vazgeçmek karşılığında Resul Dalkılıç’tan 4 bin TL para istedi. 
 
2 YIL SONRA EMNİYETE ÇAĞRILDI 
 
Dalkılıç, 2020 yılına ait ve içeriğinde kadınlara hakaret eden sözlerin paylaşıldığı videonun kendisini rahatsız ettiğini ve tepki gösterdiğini belirtti. Bu paylaşımın üzerinden 2 yıl sonra emniyete çağırıldığını ifade eden Dalkılıç, “Karakoldan arandım. Hakkımda bir soruşturma başlatıldığı söylendi, karakola gittim. Bana Adem Yılmaz’ı tanıyor musunuz?’ diye sordular, tanımadığımı söyledim, 'Bu yapılan yorumlar size mi ait?' diye sordular, bana ait olduğunu söyledim ve ifademi verdim” diye belirtti.
 
BİNLERCE KİŞİYE SUÇ DUYURUSU
 
Bir ay sonra imam Yılmaz’ın avukatından bir mesaj geldiğini belirten Dalkılıç, gelen mesajda Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında yürütülen soruşturma dosyasının “uzlaştırma bürosu”na yönlendirildiğinin bilgisinin olduğunu söyledi. Dalkılıç, İmam Yılmaz’ın binlerce kişi hakkında suç duyurusunda bulunduğunu belirterek, “Bu suç duyurularından yüzden fazla kişi hakkında ise soruşturma açılmış. Videoda kadınlara hakaret edilmişti. Ne yapalım hakaret edenlere ya da taciz edenlere karşı susalım mı? Arkamızı dönelim, tepkimizi göstermeyelim mi? Benim yaptığım yorum onun yaptığı hakaretlerin yanında hakaret sayılmaz” şeklinde konuştu. 
 
İMAMI CİMER’E ŞİKAYET ETTİ
 
Uzlaşma Bürosu’na gönderilen dosya kapsamında imam Yılmaz’ın avukatının kendisinden uzlaşmak adına 4 bin TL para istendiğini belirten Dalkılıç, “4 bin TL ceza değil, yüz bin TL ceza verseler de ben yazdıklarımdan pişman olmam. Kadınlara karşı yapılan bu hakarete susarsam onursuzluk yapmış olurum, susmayacağım. İmam hakkında Cumhurbaşkanı İletişim Merkezi’ne (CİMER) şikayette bulundum. Diyanet Başkanlığı’nın imam hakkında inceleme başlatmasını istedim” diye konuştu.
 
İMAM GÖREVE GERİ Mİ DÖNDÜ? 
 
Olay yaşandıktan hemen sonra imam ve 3 polisin görevden alındığını hatırlatan Dalkılıç, “Dilekçesinde ‘Ben Diyanet İşlerine bağlı bir imamım ve yıllık iznime geldiğimde yapılan yorumları gördüm’ diye ifade etmiş. Eğer hala Diyanet’e bağlı bir imam olduğunu söylüyorsa, demek ki işine devam ediyor. Bu tarz insanların kesinlikle kamu görevi yapmaması lazım. Diyanet İşleri görevini yapsın ve konunun takipçisi olsun” dedi.
 
TOPLUMSAL DEĞERLERE HAKARET
 
İmamın hem kadınlara hakaret ettiğini hem de kendisine tepki gösterenlerden para istediğini ifade eden Dalkılıç, “Yüzlerce kişiye ‘4 bin TL verin vazgeçerim’ diyor. Neden para vereceğiz ki? O insanlara hakaret etmiş, birde üstüne para istiyor” diye tepki gösterdi. 
 
ŞİKAYETTE BULUNACAK 
 
İmam hakkında şikayette bulunacağını belirten Dalkılıç, şunları söyledi: “Ben kimseye hakaret etmedim. İmam toplumun bütün değerlerine hakaret etmiştir. Ben kendimde maddi manevi, bir hukuksal süreç başlatacağım” diye aktardı. Kamuoyuna çağrıda bulunan Dalkılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Herkesin bu olaya tepki göstermesi gerekir. Çünkü biz, bugün susarsak bu tarz insanlar toplumdaki bütün değerlere karşı hakaret etmeye devam edecek. Tüm toplum bu konuda tepki göstermeli ve Meclis üzerine düşeni yapmalı.”
 
MA / Doğan Kaynak