'Cumhurbaşkanı'na hakaret' davasında polisler tanık olarak dinlendi

  • kadın
  • 14:02 13 Mayıs 2022
  • |
img

İZMİR - Boğaziçi Üniversitesi'ne destek eylemleri sırasında darp edilerek, gözaltına alınan 3 kadının yargılandığı duruşmada polisler tanık olarak dinlenildi.

 
İzmir'de, 3 Şubat 2021 tarihinde gerçekleşen Boğaziçi Üniversitesi'ne destek eylemleri sırasında darp edilerek, gözaltına alınan Emine Akbaba, İrem Çelikbaş ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı çalışanı Aytül Uçar hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla açılan davanın duruşması İzmir Adliyesi 41'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde  görüldü.
 
Duruşmaya sanıklar ve avukatları ile tanık polisler katıldı. Öte yandan insan hakları savunucuları da duruşmayı izledi. Kimlik tespitinin ardından ifadelere geçilen duruşmada, hak savunucusu üç kadın olay günü yaşananları anlatarak, henüz basın açıklaması başlamamışken, herhangi bir uyarı yapılmadan polis müdahalesinin yapıldığını söyledi. Polisin müdahale esnasındaki orantısız şiddetini anlatan hak savunucusu üç kadın, yakın mesafeden biber gazı sıkıldığını belirtti. Darp edilerek gözaltına alındığını söyleyen hak savunucuları, gözaltı aracında da işkencenin devam ettiğini dile getirdi. İddianamede belirtilen hakaret içerikli cümleleri kullanmadıklarını belirten üç kadın, suçlamaları kabul etmedi. Kadınlar üç kişinin aynı anda aynı hakareti edemeyeceğini de belirterek, beraatlerini istedi.  
 
POLİSLER TANIK OLARAK DİNLENDİ
 
Kadınların ifadelerinin ardından tanık polislerin ifadelerine geçildi. Tanık polislerden biri iddianamede geçen Cumhurbaşkanına yönelik hakaret içerikli cümleleri yineleyerek, sanıklardan Akbaba ve Çelikbaş'ın bu cümleleri sarfettiğini ancak Uçar'ın hakaret etmediğini söyledi. Tanık polis, hakaretlerin gözaltı aracında yaşandığını ve bir başka görevli memurun da buna tanık olduğunu ileri sürdü.
 
DAVA ERTELENDİ
 
İddia makamı ise dosyada hakaret mağduru olarak görülen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve vekilinin katılma talebinin kabulüne karar verilmesini ve dosyadaki eksik hususların giderilmesini istedi. İddia makamı sanıkların savunmaları alınmakla dava ve duruşmalardan vareste tutulmasına karar verilmesini de talep etti.
 
Ara kararını açıklayan mahkeme, Yargıtay uygulaması çerçevesinde katılma hakkı bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın suçtan zarar görmesi ihtimaline binaen müşteki sıfatıyla katılan sıfatıyla duruşmalara kabulüne karar verdi. Mahkeme, ayrıca gözaltı aracında suç tarihinde kamera kaydı olup olmadığının araştırılmasına, varsa bir suretinin mahkemeye gönderilmesine de karar verdi. 
 
Sanıkların dava ve duruşmalardan vareste tutulmalarına karar veren mahkeme davayı 2 Eylül’e erteledi.