‘Kadınlar saldırılara karşı mücadeleyi büyütmeli’

  • kadın
  • 09:10 14 Mayıs 2022
  • |
img

HABER MERKEZİ - RJAK Meclisi Üyesi Jîno Reşîd, KDP destekli saldırılarla kadınların hedef alındığını belirterek, “Kadınlar saldırılara karşı mücadeleyi büyütmeli” çağrısında bulundu. 

Federe Kürdistan Bölgesi’ndeki Zap, Avaşîn ve Metina’ya yönelik saldırılarda Türkiye ile işbirliği yapan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), diğer yandan Irak ile yaptığı anlaşmaya dayanarak Şengal’i hedef gösteriyor. En son açıklama yapan Federe Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, Irak ordusunun “Şengal Anlaşması” üzerinden Şengal’e yönelmesini istedi.
 
Bölgedeki saldırıları değerlendiren Kürdistan Özgür Kadın Örgütü (RJAK) Meclisi Üyesi Jîno Reşîd, saldırılarla kadınların hedef alındığını belirtti. 
 
SALDIRILARIN AMACI 
 
Jîno Reşîd, Zap, Metîna ve Avaşîn ile Şengal’e yönelik saldırılarla Türkiye’nin bütün Ortadoğu’da hakimiyet kurmak istediğini belirterek, KDP’nin de saldırılarda, Türkiye’ye büyük destek sağladığını söyledi. Barzani ailesinin kendi çıkarlarını korumak için seferber olduğunu kaydeden Jîno Reşîd, “Buna karşı da büyük bir direniş var. Ancak KDP buraları boşaltıp, Türkiye’ye teslim etmek istiyor. Kendi geleceği ve çıkarları için Kürdistan topraklarını peşkeş çekmiş. Türkiye Misak-ı Milli çerçevesinde bu toprakları ele geçirmek istiyor. Başûr Kürdistan’ı alırsa, İran’a yönelecektir. Türkiye, bölgede doğa ve petrol olmak üzere yer altı ve yer üstü zenginliklere gözünü dikmiş. Yani Başûr’da süren ekonomik krizin baş sorumlusu KDP ve ortağı Türkiye’dir” dedi. 
 
KADINLARA YÖNELİK BASKILAR
 
Bölgede kadınlara yönelik baskılara dikkat çeken Jîno Reşîd, şunları söyledi: “Başûr Kürdistan'daki partiler burada kadınların sesinin yükselmesini ve kadınların mücadelelerini büyütmelerini istemiyorlar. Özellikle de iktidarda olan partiler, kadınların alanlara çıkıp özgürce mücadele yürütmesine izin vermiyor. Çünkü kadınlar mücadelelerini yükselttiklerinde, sonuçlarının da büyük olacaklarını biliyorlar. Kadınların öncülük ettiği mücadelelerin toplumsal etkilerinin büyük olduklarını biliyorlar. Bu yüzden kadınların her alanda sessiz kalmaları için ellerinden geleni yapıyorlar. Bütün kirli oyunları da kadınlar üzerinde deniyorlar. Kadınların sesini kısmak istiyorlar. Bu nedenle kadınlara yönelik farklı bir politika izlenmektedir. Her gün kadınlar öldürülüyor ve tecavüze uğruyor. Ancak tüm bu saldırılara karşı kadınların mücadelesi devam ediyor.”
 
ŞENGAL’DE KADINLARIN DİRENİŞİ
 
Êzidî kadınların Irak ordusunun saldırılarına karşı direnişinin önemli olduğunun altını çizen Jîno Reşîd, “Êzidî kadınlar, topraklarının ve kaderlerinin bir kez daha işgalcilerin eline geçmesini istemedikleri için büyük bir direniş gösterdiler. Kadınlar büyük bir önderlik yaptı ve büyük bir direniş gösterdi. Irak güçleri geri çekilmek zorunda kaldı. O direniş biz Kürtler için gurur kaynağı oldu” ifadelerini kullandı. 
 
‘KADINLAR MÜCADELEYİ BÜYÜTMELİ’
 
AKP-KDP’nin tüm saldırılarına rağmen Kürtlerin büyük bir direniş sergilediğini dile getiren Jîno Reşîd, “Başûr halkı bu direnişe desteklerini arttırmalıdır. Seslerini bu saldırılara karşı yükseltmelidir. Özellikle kadınların ve gençlerin bu mücadeleyi büyütmesi gerekiyor. Kadınlar birlikte mücadele ederek direnişe yön vermelidir. Çünkü kadınlar güçlüdür ve bunu yapabilir. Kürtlerin kaderi birdir. Bu yüzden kadınlar her yerde ayağa kalkmalı. Özgürlük kadınlarla mümkündür. Bu nedenle kadınların sorumluluklarının bilincinde olmaları gerekir. Bize yapılan saldırılara karşı direnişle karşılık vermeliyiz. Eğer bir olup sesimizi yükseltmesek, bu savaşın kurbanları olacağız. İşgale karşı sessiz kalmayacağız. Yapılan bu saldırıların son bulmasını istiyoruz. Kazanmaya çok yakınız. Bu yüzden mücadelemizi daha da genişletmek zorundayız. Türkiye ekonomik, siyasi, sosyal ve sistem olarak çöküşün eşiğinde. Bu yüzden biz kadınlar olarak Başûr’daki mücadelemizi hızlandırıp büyütmeliyiz” şeklinde konuştu.