Av. Sert: Meşru müdafaa hükümleriyle Nagihan serbest bırakılmalı

  • kadın
  • 09:09 15 Mayıs 2022
  • |
img
HATAY - Av. Mehtap Sert, kendisine sistematik şiddet uygulayan Alper Erbek’i özsavunmada bulunarak öldüren Nagihan Erbek’in meşru müdafaa hükümleri uygulanarak, serbest bırakılması gerektiğini belirtti. 
 
Hatay’ın Dörtyol ilçesinde Alper Erbek isimli erkek, evli olduğu Nagihan Erbek’i 28 Nisan 2022'de katletmeye çalıştı. Bu sırada özsavunmasını kullanan Nagihan Erbek, Alper Erbek’i öldürdü. Vücudunda darp izleri olan Nagihan Erbek, olay yerine gelen polisler tarafından gözaltına alındı. Erbek, çıkarıldığı Dörtyol Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'nce "kasten öldürme" suçundan tutuklandı. Erbek, savcılık ve hakimlikte verdiği ifadede, 15 yıllık evliliklerinde 3 çocuklarının olup, evliliğinin ilk yıllarından itibaren Alper Erbek’in sistematik psikolojik ve fiziksel şiddetine maruz kaldığını anlattı. Alper Erbek'in psikolojik sorunları olup, sürekli kendisini öldürmeye çalıştığını aktaran Nagihan Erbek, olay gününde de eşinin “sen artık yaşamayı hak etmiyorsun, ölmeyi hak ediyorsun” diyerek kendisine saldırdığını ve kendisini savunmaya çalıştığını söyledi. 
 
PLATFORM DAVANIN TAKİPÇİSİ
 
İskenderun Kadın Platformu üyesi avukat Mehtap Sert, Nagihan Erbek'in "eşini öldürmek" suçundan tutuklanarak, İskenderun T Tipi Kapalı Cezaevi'ne konulduğunu ve halen olayın şokunu üzerinden atamadığını belirterek, olayı platform adına takip ettiklerini söyledi. Nagihan Erbek hakkında halen soruşturmanın sürdüğünü söyleyen Av. Sert, "Kadınlar ölmemek için öldürmek zorunda kalıyor. Meşru müdafaa hakları maalesef yargılama sonunda ortaya çıkıyor. Bu süreçte hem kendileri hem de dışarıda aileleri tarafından bakılan çocukları mağdur ediliyor" dedi.  
 
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ 
 
İstanbul Sözleşmesi'nin önemine değinen Av. Sert, sözleşmenin iptal süreciyle birlikte kadın cinayetlerinde ve kadına dönük işlenen suçlarda artışın olduğunu gözlendiğini belirtti. Nagihan Erbek gibi birçok kadının halen İstanbul Sözleşmesi'nin yürürlükte olduğunu sandığını aktaran Sert, Nagihan Erbek'in 15 yıllık evliliği boyunca sistematik psikolojik ve fiziksel şiddete maruz kalıp, evlilik birliği bozulmaması için şikayetçi olmadığını anlattı. Sert, "Derinleşen yoksullukla birlikte kadınlara karşı işlenen suçlar da artmaktadır. Nagihan Erbek olayında, ülkenin yaşadığı ekonomik krizin, derin yoksulluğun, kadın yoksullaşmasının, İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanamıyor olmasının çarpıcı ve net sonuçlarını görüyoruz. Bir insanın öldürmüş olmanın verdiği vicdan azabıyla yaşayan Nagihan Erbek, aslında o boğuşma esnasında kendisi de ölebilecekken, yaşamını korumak için bir insanın ölümüne sebebiyet vermiştir. Bütün bunlara engel olunabilmesi, İstanbul Sözleşmesi'nin tekrar yürürlüğe girebilmesi için İskenderun Kadın Platformu olarak saha çalışmalarımızı yürütüyoruz, mücadelemizi devam ettiriyoruz. Biliyoruz ki İstanbul Sözleşmesi kadınların yaşam sigortasıdır" diye konuştu.
 
‘SERBEST BIRAKILMASI GEREKİYOR’
 
Nagihan Erbek'in yaşadığı durumun meşru müdafaa olduğuna işaret eden Av. Sert, meşru müdafaa hükümleri uygulanarak Nagihan Erbek'in serbest bırakılması gerektiğini söyledi. 
 
MA / Hamdulllah Yağız Kesen