12 yıldır cezaevi yollarında: Kürt’üz baş eğmeyeceğiz

img

ANTEP - Kandıra Cezaevi’nde tutulan kızı Hüsna Kılıç için 12 yılda 4 cezaevi gezen Gülnaz Kılıç, baskılara karşı direnmekten vazgeçmeyeceğini belirterek, “Kürt’üz, baş eğmeyeceğiz” dedi. 

Antep’te 2010 yılında evlerine yapılan baskınla gözaltına alınarak tutuklanan ve bugün Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Hüsna Kılıç (32), 12 yılda 4 ayrı cezaevine sürgün edildi. “Örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanan ve Antep Cezaevi’ne konulan Hüsna Kılıç, 2 yıl süren yargılama sonucunda 19 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.  
 
2 yıl Antep Cezaevi’nde tutulan Hüsna Kılıç, sırasıyla Adana Kürkçüler Kapalı Cezaevi, Tarsus Cezaevi ve son olarak da 4 yıl önce Kocaeli Kandıra Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. Cezaevinde kaldığı süre zarfında bir çok hastalığa yakalanan Hüsna Kılıç’ın annesi Gülnaz Kılıç, tutukluların içeride tutuklu yakınlarının da dışarıda direndiğini belirtti. 
 
İŞKENCE BOYUTUNDA İHLALLER 
 
Cezaevinde yaşanan ihlallerin işkence boyutunda yaşandığını söyleyen anne Kılıç, “Kürkçüler Cezaevi’nde kaldığı sürede bir çok hastalığa yakalandı. Diğer tutuklu kadın arkadaşlarının yardımıyla tedavi edildi. İçeride elektrik faturaları, dışarıda bir haneye gelen fatura ile aynı, çok yüksek. Kantinde satılan ürünler 2-3 kat fiyatla satılıyor. Verilen yemekler yenilmeyecek kadar kötü. Yemeklere, yenilmeyecek cisimler atılıyor. Tutuklulara işkence uygulanıyor” diye sıraladı. Pandemi sürecinin başlamasından bu yana cezaevine gidemediğini ekleyen Kılıç, 20 dakika olan telefon hakkının da 10 dakikaya indirilerek iletişimin de engellendiğine değindi.   
 
12 yıldır kızı için yollarda olduğunu anlatan Kılıç, cezaevi görüşlerine bazen ekonomik nedenlerden bazen de sağlık sorunlarından dolayı gidemediğini belirtti. Kılıç, yaşadığı sorunları şu sözlerle anlattı: “Bir kere otobüsle Kocaeli’ne gittim. Yolda sağlık açısından zorluklar yaşadım. Sadece bir kez uçak ile yolculuk yapabildim. O da maddi anlamda fazla maliyetli. Bir gidişimiz bize 3 bin TL’ye mal olmuştu. Bunu karşılayabilecek bir gücümüz yok.” 
 
MÜCADELE VURGUSU
 
“Ölünceye kadar başımız dik olacak” diyerek her türlü baskı karşısında tutuklu yakınları olarak direneceklerini ifade eden anne Kılıç, “Çocuklarımızın verdiği mücadelenin arkasındayız. Sadece benim kızım değil, binlerce insanımız cezaevlerinde bu muameleleri görüyor. Elimden ne geliyorsa onu yapmaya devam edeceğim. Ciğerimiz de yansa bu mücadeleyi bırakmayacağız. Kürt’üz, sağ olana kadar bu mücadeleyi bırakmayacağız. Çünkü biz baş eğmeyi kabul etmiyoruz” diye belirtti.  
 
MA / Ceylan Şahinli