Kadınlar karara öfkeli: Öz savunma ağını öreceğiz

  • kadın
  • 09:06 23 Haziran 2022
  • |
img
MERSİN - Pınar Gültekin davasında verilen kararların erkekleri daha da cesaretlendirdiğine dikkati çeken kadınlar, “Erkek şiddetine karşı örgütlü, öz savunma ağlarını öreceğiz” dedi. 
 
Muğla’da 21 Temmuz 2020’de Pınar Gültekin’i katleden Cemal Metin Avcı ile ona yardım eden 5 sanık hakkında açılan davanın karar duruşması 20 Haziran’da Muğla 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme, Cemal Metin Avcı hakkında verdiği ağırlaştırılmış müebbet cezasında “haksız tahrik indirimi” uygulayarak, cezayı 23 yıla indirdi. Avcı’ya yardım eden diğer 5 fail hakkında ise beraat kararı verildi. Karara karşı sokağa çıkan Mersin Kadın Platformu üyesi kadınlar, verilen cezalarla kadınları katledenlerin cesaretlendirdiğini belirtti.  
 
POLİTİK CİNAYETLER
 
Kadın Savunma Ağı’ndan Çiğdem Serin, yargının aldığı tüm kararların kadınların aleyhinde olduğunu ve bu durumun kadın cinayetlerini arttırdığını söyledi. Erkeklerin yargıdan güç aldığına dikkati çeken Serin, son kararın da tüm kadınları etkilediğine işaret ederek, “Sokakta, evlerde, iş yerlerinde ve kampüslerde kadınları şiddete açık hale getiren bir karar. Erkekler cesaretlendiren bir karar” dedi. 
 
Kadın cinayetlerinin politik olduğunu belirten Serin, “Toplumsal cinsiyet eşitsizliği bir kez daha gözler önüne serildi. Bir kadın öldürülüyor ama failden çok, şiddet görenin hayatına mal olan bir süreci yaşadık. Bu karardan dolayı çok öfkeliyiz” diye konuştu.
 
‘SÖZLEŞMENİN FESHİNDEN GÜÇ ALINIYOR’
 
Davanın peşini bırakmayacaklarını ve sürecin takipçisi olacaklarını kaydeden Serin, “Karar iptal edilene kadar Pınar Gültekin davası bütün kadınların davasıdır. İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinden cesaret alınıyor. Sözleşmenin feshedilmesi kadınları çok fazla savunmasız hale getirdi. Şiddet uygulayan pek çok erkeğin söylemlerine baktığımızda, sözleşmenin kaldırılmasından ve devletin kadın düşmanı politikalarında güç alıyorlar. Sözleşmenin kadınlar ve çocuklar için ne kadar önemli olduğunu bugün tırmanan erkek şiddetinden bir kez daha görüyoruz. Sözleşmenin kaldırılması devlet-erkek şiddetini tırmandırmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı. 
 
ÖZ SAVUNMA VURGUSU  
 
Üniversiteli Feminist Kolektif’ten Gülşah Şahin, sanığın duruşmada "İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması iyi oldu" ifadelerini kullanması ülkede gelinen noktanın özeti olduğunu söyledi. Şahin, cezasızlık politikasına tepki göstererek, “Bu dava, kadınların bu sistem ve erkek-devlet karşısında feminist öz savunmamızı nasıl öreceğimizi bir kez daha gösterdi. Hayatımızın her alanında erkek-devlet şiddetiyle karşı karşıyayız. Eğer fail sermayenin güçlü bir kolundansa devletin onu nasıl koruduğunu, akladığını ve cezasızlık politikalarıyla serbest bırakabildiğini bir kez daha görmüş olduk. Ciddi bir saldırı altındayız. Hayatımızın her alanını erkek-devlet tarafından kuşatılmış durumda” şeklinde konuştu. 
 
Şahin, şunları söyledi: “Asla sokakları bırakmayacağız. Bulunduğumuz her alanda erkek şiddetine karşı örgütlü, öz savunma ağlarını öreceğiz. Ne olursa olsun İstanbul Sözleşmesi’nin de mahkeme salonlarını da bırakmayacağız."
 
‘ÖDÜL GİBİ CEZA’
 
Kadın Savunma Ağı’ndan Güneş Doğdu ise, kararı tanımadıklarını ifade etti. Doğdu, “Fail en yüksek cezayı alana kadar sokaklarda olmaya devam edeceğiz. Pınar ve diğer kadınlar için mücadele edeceğiz. Burada yargı, açık bir şekilde, ‘bir kadını planlı bir şekilde öldürebilirsin ve sana ödül gibi bir ceza vereceğiz’ dedi. Katilin sırtını sıvazlayan eril zihniyet, onları kadına şiddet ve katletme konusunda teşvik ediyor. Kadınlar sokaklardan, haklarından ve adliye koridorlarından vazgeçmiyor. Burada olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.