Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği'nden Danıştay kararına tepki

  • kadın
  • 17:54 19 Temmuz 2022
  • |
img

ANKARA – Danıştay kararının kadın mücadelesine karşı olduğunu vurgulayan Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, “Ortada yalnız bir hukuksuzluk değil, kadının eşitlik ve özgürlüğüne karşı topyekun bir savaş ilanı olduğundan mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nden Avukat Müjde Tozbey, Danıştay 10’uncu Dairesi, Ankara Barosu’nun açtığı İstanbul Sözleşmesi'nin feshine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararının iptal istemini reddetmesi kararına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

 ‘EYLEM PLANI HAYATA GEÇMEMİŞTİR’

Sözleşmenin feshedilmesi kararına karşı açılan davalardan ilkine dair kararın açıklandığı hatırlatılan açıklamada, “Verilen kararda 02/03/2021 tarihli İnsan Hakları Eylem Planı’nda belirtilen kadına ve çocuğa yönelen şiddetle nasıl mücadele edileceğine dair eylem planı göz önünde bulundurulmuş ve bu eylem planı nedeniyle ülkemizde artık İstanbul Sözleşmesi’ne ihtiyaç kalmadığı belirtilerek sözleşmenin feshi işleminin yasal ve doğru olduğuna hükmetmiştir.  Eylem planında bildiğiniz üzere şiddete dair iktidar tarafından bazı planlar belirtilmiştir. Ancak henüz hiçbir plan hayata geçirilmemiştir” denildi.

‘ŞİDDET ARTACAK’

Danıştay 10. Dairesi tarafından verilen kararda 5 kişilik heyette, 2 karşı oya rağmen 3 hakimin oyu ile söz konusu kararın verildiği belirtilen açıklamada, “Oysa ki İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinde hiç kamu yararı bulunmadığı gibi, usule uygun bir fesih işlemi de gerçekleşmemiştir. Şöyle ki, usulen milletlerarası bir sözleşme, Meclis’te kabul edildiği gibi, yine Meclis aracılığı ile fesih edilebilir.  Hukuken ise kamu yararının olmaması ve ülkemizde kadına ve çocuğa yönelik şiddetle mücadele de etkin bir mücadele yürütülmediği için, sözleşmenin feshi ile şiddet daha da artacak ve daha fazla mağduriyetler ortaya çıkacaktır” ifadeleri yer aldı.

‘KARAR KADIN MÜCADELESİNE KARŞI’

Fesih kararının kadın mücadelesine ve kadınların hak arayışına karşı bir karar olduğuna değinilen açıklamada, “Diğer taraftan Danıştay 10. Dairesinin kararı da aynı politik sebeplere dayanmaktadır. Gerici iktidar tarafından kadınların güçlenmesi, şiddete karşı başkaldırması, iş hayatına katılması, boşanmak istemeleri, oy kullanmak istemeleri, sokağa çıkmak istemeleri gibi yaşamsal haklarının kullanılmaması istenmektedir” denildi.

‘MÜCADELEYE DEVAM’

Dernek olarak karara boyun eğmeyecekleri belirtilen açıklamada, “Ortada yalnız bir hukuksuzluk değil, kadının eşitlik ve özgürlüğüne karşı topyekun bir savaş ilanı olduğundan, biz de kadınların olduğu her yerde, evde, mahallede, işyerlerinde mücadele etmeye devam edeceğiz” mesajı verildi.