Danıştay kararına kadınların tepkisi dinmiyor

  • kadın
  • 19:31 20 Temmuz 2022
  • |
img

HABER MERKEZİ- Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasını iptaline yönelik verdiği ret kararına tepki gösteren kadınlar, İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceklerini belirtti.

Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasını iptaline yönelik verdiği ret kararına tepkiler sürüyor. Çok sayıda kentte alanlara çıkan kadınlar yaptıkları açıklamalar ile İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmaya devam edeceklerini belirtti.

VAN

Van Kadın Platformu, Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasını iptaline yönelik verdiği ret kararına tepki gösterdi. tepki göstermek amacıyla Sanat Sokağı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi. "İstanbul Sözleşmesinde Çekilme Kararını Tanımıyoruz" pankartının açıldığı açıklamada, "İstanbul Sözleşmesi Yaşatır" ve "İstanbul Sözleşmesinden Vazgeçmiyoruz" yazılı dövizleri  yanı sıra “Sözleşme bizimdir vazgeçmiyoruz” sloganları atıldı. Platform adına açıklamayı Evin Turgut okudu. Danıştay'ın verdiği karar ile kadın katliamlarının, tacizin, tecavüzün, erkek şiddetinin desteklendiğini kaydeden Evin, her insanın şiddete ve istismara karşı korunması gerektiği söyledi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ

Danıştay'a İstanbul Sözleşmesi'nin feshi sonrası ülkenin her yerinden yüksek sesle kadınların isyan sesini yükselttiğini kaydeden Evin, "Sözleşme şiddet gören herkesin şiddet görmesini engellemeye dair yol gösterici bir harita niteliğinde. Uygulanmasını istiyoruz. Koruyucu ve engelleyici her türlü önlem hayat kurtarıcıdır. Birey ve uygulamalara karşı bir el kitabı niteliğinde olup her gün bu kadar çok kadın katledilirken sözleşmeden vazgeçmek demek kadınların yaşam haklarından vazgeçmek demektir. İstismar, aile içi şiddet, erken yaşta zorla evlilik, ekonomik şiddet ülkede o kadar çok yaygın iken sözleşme uygulanırsa bu azalacaktır. Danıştay'a onca baro, kadın örgütü dava açtı. Kadınlar, avukatlar, kadın hakları savunucuları, katledilen kadınların aileleri, istismara uğramış çocukların aileleri Danıştay'ta tek tek anlattılar. Sözleşmenin uygulanması ile cinayete kurban giden yakınlarının yaşıyor olabileceğini tekrar ettiler. Sosyo ekonomik durum, meslek, yaş ayrımı yapmıyor şiddet ve çoğu zaman en yakınlarımızdan geliyor. Bu şiddete karşı yasalarca, kurumlarca korunmamız gerekmektedir" diye konuştu.

'VAZGEÇMİYORUZ'

İstanbul Sözleşmesi'nin sadece cumhurbaşkanı kararı ile fesih edilemeyeceğine dikkat çeken Evin, "Evrensel İnsan haklarına aykırı olan bu yargı kararı bu ülkenin yarısını oluşturan kadınların haklarının gasp edilmesi demektir. Öfkeliyiz. İsyan ediyoruz. İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz" dedi.

ADANA

Danıştay 10'uncu Dairesi, İstanbul Sözleşmesi'ni fesheden Cumhurbaşkanı kararının iptal istemini reddetmesine Adana’da kadınlar tepki gösterdi. Heykelli Park’ta bir araya gelen Adana Kadın Platformu, kararın meşruiyetinin olmadığını İstanbul Sözleşmesini savunmaktan vazgeçmediklerini vurguladı. Platform adına basın açıklamasını Pelin Songül Çiçek okudu. Verilen kararın iktidar tarafından kadınların yaşamları ve hak mücadelesini yok saymayı amaçlayan kadın düşmanı bir hamle olduğuna işaret etti. Çiçek, "tek adam rejiminin" Meclisi yok sayarak her kararı alabileceğini gösteren bu kararın kadınlar nezdinde ve toplum nezdinde meşruiyetinin olmadığını belirterek “Kabul etmiyoruz” dedi.

Çiçek, “Her gün LGBTİ+ düşmanlığı bizzat Cumhurbaşkanı başta olmak üzere devletin tüm birimleri tarafından körükleniyor, LGBTİ+’lar hedef gösteriliyor. Onur Yürüyüş’lerinde ve 8 Mart’larda önümüze dikilip işkence ile bizleri durdurmaya çalışanlar katillerin doğrudan destekleyicisi olduğu gibi bizzat faillerin de kendisidir. Alsancak’ta yaşayan trans kadınların, evlerinin sokağına adım attıklarında dahi gördükleri şiddet ve işkence siz İstanbul Sözleşmesi’ni feshedenlerin eseridir. Çocuk istismarının her geçen gün artması, istismar faillerinin bana bir şey olmaz diyerek sahip oldukları cesaret sizlerin eseridir. Kabul etmiyoruz, İstanbul Sözleşmesi’ni savunmaktan vazgeçmiyoruz” şeklinde konuştu.

MUĞLA

Bodrum Kadın Dayanışma Derneği, İstanbul Sözleşmesinin fesih kararının iptali için açılan davanın reddedilmesine ilişkin Bodrum Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamada “Haklarımızdan, hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz” pankartı açıldı.

Basın metnini okuyan dernek üyesi Evrim İnal, şunları söyledi: “Yargının, uluslararası sözleşmeden bu kadar keyfi biçimde çekilmeyi denetleyemeyecek kadar bağımlı duruma düşmüş olduklarını da açıkça beyan etmiş oldular. Nitekim Danıştay kararı, sadece hukuktan ve vicdandan yoksun değil, yetki kullanmaktan da yoksun olduğu bu karar ile açıklamıştır. Danıştay'ın ret kararı ile heyet; Cumhurbaşkanlığı'nın otoritesini, bu konudaki kararını ve tavrını denetleme hakkını kendinde görmediğini açıklamış olup, Anayasa hükümlerini de açıkça ihlal etmiştir. Davanın kaybedenleri biz değil, bağımsız olmayan yargıçlardır, biat edenlerdir, şiddeti evde, sokakta, işte, mecliste, mahkeme salonlarında meşru kılanlardır, şiddeti görmezden gelenlerdir.”