‘İstanbul Sözleşmesi için var gücümüzle mücadele edeceğiz’

  • kadın
  • 09:11 23 Temmuz 2022
  • |
img
ADANA - Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi kararına tepki gösteren HDP'li kadınlar, hukuksuzluğun adım adım ülkeye yerleştiğini belirterek, hayatları ve hakları için mücadele edeceklerini vurguladı.
 
Kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair maddeler içeren İstanbul Sözleşmesi, 20 Mart'ta AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararıyla feshedildi. Kadın örgütleri, muhalefet partileri ve çok sayıda sivil toplumu örgütü, bunun üzerine "yürütmeyi durdurma ve iptal" talebiyle Danıştay’da davalar açtı. Görülen duruşmaların sonucunda ise sözleşmeden çekilme kararının iptal istemini Danıştay 10’uncu Dairesi, 2’ye karşı 3 oyla reddetti. Danıştay kararına başta kadınlar ve kadın örgütleri olmak üzere çeşitli kesimlerden tepkiler gelmeye devam ediyor.  
 
'HUKUKSUZLUK ADIM ADIM ÜLKEYE YERLEŞTİ'
 
Karara tepki gösteren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Kadın Meclisi üyesi Saniye Seçkin, kadınlar, "gaza, copa, gözaltı terörüne" karşın mücadelesini yükselterek bugünlere kadar geldiğini belirtti. "Hukuksuz kayyımların" öncelikle kadın kurumlarını hedef aldığını, başta Meclis'teki muhalefet olmak üzere kadın hareketinden güçlü bir sesin yükseltilmediğini ifade eden Seçkin, Kürt kadınlara yönelik yapılan saldırılara sessiz kalınması ya da yeterince ses çıkarılması sonucu olarak hukuksuzluğun adım adım ülkeye yerleştiğini vurguladı. "Süreç bize şunu çok net göstermiştir; ötekinin hakkını savunmadan kendi haklarını koruyamazsın" diyen Seçkin, şunları söyledi: "Bugün yaratılan hukuksuzluk, dün adım adım örüldü. Meclis'te vekillerin dokunulmazlığının kaldırılmasına 'hukuksuz ama evet diyeceğiz' diyenlerin desteği ile bugün kadını insan dahi görmeyen hukuk zihniyetinin taşları döşendi. Yani kadınların yaşam hakkı, işkence ve şiddet görmesi yok sayılarak İstanbul Sözleşmesi'nden bir gece yarısı hukuksuzluğu ile çekilme kararı, Yargıtay'ın hukuksuzluğu tasdiklemesi ile artık yargının iktidarın tasdik makamına dönüştüğünün ilanı oldu. Tek adam rejiminin hukuksuzluk üzerinden inşası sağlandı." 
 
ORTAK MÜCADELE VURGUSU
 
"Kadınlar bugüne kadar elde ettikleri tüm kazanımları mücadeleyle, alınteri ve emekle kazandı. Kimse kadınlara hiçbir hakkını altın tepside sunmadı" diyen Seçkin, "Önümüzde zorlu bir süreç olduğu kesin gibi görünüyor. Bu saldırıdan güç alan gerici güruh yeni saldırıları gündeme getirecektir. Nafaka hakkı, çocuk gelinler, tecavüzcüsüyle evlendirmek ve saldırılar yeni dönemde yeniden gündemleşecektir. Bugün için kadın hareketi umutsuzluğa kapılmadan, kadın hareketinin birleşik ve örgütlü mücadelesini örerek mücadeleyi yükseltmeliyiz" diye konuştu.
 
'HERŞEYİ MEŞRULAŞTIRACAKLAR'
 
"Danıştay’ın ret kararı kadınların yaşam güvencesi İstanbul Sözleşmesi'nin önemini kavramayan bir yerden verilmiş bir karardır" diyen HDP Hatay Kadın Meclisi Sözcüsü Seher Cevheroğlu ise, bu kararla siyasi iktidarın, yargının bağımsızlığını hiçe saydığının göstergesi olarak yorumladı. İktidarın eşit temsiliyet dönük saldırılarına işaret eden Cevheroğlu, "Karar tesadüf değildir.  Eşit temsiliyet, eşit yaşam şiarıyla örgütlendiğimiz eşbaşkanlık sistemine kayyum atayarak bunun ilk adımını atmıştır. Cezaevlerinde çıplak arama, toplum önünde itibarsızlaştırma, kadın mıdır kız mıdır söylemleri ile kadını mücadele alanlarından eve hapsetmeye çalışmıştır. Karar kadına yönelik şiddetin meşru zeminlerini hazırlayacaktır. Gelenek, görenek, erkeklik gibi.  Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda siyasi iktidarın 8 Mart’lardan, 25 Kasım’lardan tutunda şiddet olaylarında kişisel fikirlerini beyan ediş şekillerinden içine sindirmedikleri ve bunu engelleyecek her türlü yolu deneyecekleri sabittir. Tek adam rejiminin Meclisi yok sayarak her kararı alabileceğini gösteren bir karardır. Bugün kadın kazanımlarını yok etmeye çalışan tek adam, yarın uluslararası sözleşmelerden keyfi olarak çıkıp, çocuğun istismarını, işkenceyi meşrulaştırabilecek" şeklinde konuştu.
 
'BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ'
 
Kadınlar olarak İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararını tanımadıklarını belirten Cevheroğlu, "Siyasal İslam'a inat kadınlar vardır, var olmaya devam edecektir. Kazanılmış haklarımızı binbir emekle elde ettik. Korumak için var gücümüzle hep birlikte mücadele edeceğiz. Çünkü kadınlar birlikte güçlü" diye konuştu.
 
MA / Hamdullah Yağız Kesen