'Kadın katliamları savaş suçu olarak tanınsın'

  • kadın
  • 11:27 31 Temmuz 2022
  • |
img
HABER MERKEZİ - Bağdat’ta düzenlenen Irak Uluslararası Kadın Konferansı, açıklanan sonuç bildirgesiyle sona erdi. Bildirgede, kadın katliamlarının “savaş suçu ve insanlığa karşı suç” olarak tanınması istendi.
 
Irak’ın başkenti Bağdat’ta dün “Şengal Katliamı’na karşı özgür kadın iradesiyle mücadele ediyoruz” şiarıyla gerçekleştirilen Irak Uluslararası Kadın Konferansı’nın sonuç bildirgesi yayınlandı. 100’den fazla kadının katıldığı konferansta, Şengal Soykırımı’nın yaklaşan yıldönümü dolayısıyla değerlendirmeler ve kadınların bundan sonra izleyeceği mücadele hattına dair tartışmalar yürütüldü. Konferans, açıklanan sonuç bildirgesiyle sona erdi.
 
Sonuç bildirgesinde şunlar yer aldı:
 
“* Êzidî halkı ve kadınların 3 Ağustos 2014’te yaşadığı katliam hepimizin yüreğinde yatan bir acıdır. Êzidî kadınlara yönelik yapılan saldırıları tüm kadınlara yönelik yapılan saldırılar olarak değerlendiriyoruz. Irak’ta Êzidî kadınlara yönelik düzenlenen jenosid, ne yazık ki ilk değildi.
 
* Bizler mezhepçi, milliyetçi, cinsiyetçi ve dinci saldırılara karşı dayanışma içerisinde direneceğiz ki bir daha hiçbir toplum böylesi acılar yaşamasın.
 
* 3 Ağustos Fermanı’nda Şengal, Irak’ın ve Kürdistan Bölgesi hükümetlerinin sorumluluğu altındaydı. Ancak Şengal’de yaşanan kadın ve toplum katliamında Kürdistan Bölgesi ve Irak hükümetlerinin rolü tartışmaya açılmadı ve aydınlatılmadı. DAİŞ çetelerinin arkasında duran Türkiye gibi ülkelere yönelik hiçbir soruşturma başlatılmadı. Bu durum bir utançtır ve ileride yeni katliamların yaşanmasının önünü açmaktadır.
 
* Uluslararası hukukta kadın katliamları bir savaş suçu olarak hala tanınmamaktadır. Uluslararası kuruluşlar ve özellikle Birleşmiş Milletler Şengal’de Êzidî kadınlara yönelik yapılan katliamı bir savaş suçu ve insanlığa karşı işlenen suç olarak tanımalıdır.
 
* 2014 yılında Şengal harabeye dönüştü. Şengal halkı yaşanan acıların ardından kendi imkanlarıyla yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayacak hastane, okul vb. kurumları inşa etmeye çalışıyor. Şengal’deki bu gelişmeler desteklenmesi gerekirken, bu defa Türkiye eliyle Şengal’e saldırılar düzenleniyor. Türkiye’nin Şengal’e yönelik her türlü saldırısını kınıyoruz ve saldırıların son bulmasını istiyoruz.
 
* 3 Ağustos Fermanı’nın en büyük mağduru olan Êzidî kadınların Şengal’de tüm süreçlere dahil olması gerekiyor. Kadının iradesinin içinde olmadığı hiçbir karar kalıcı değildir.”