Bahçelievler Kadın Platformu'ndan Doğan için açıklama

  • kadın
  • 20:49 12 Ağustos 2022
  • |
img

İSTANBUL- Katledilen Beyza Doğan için açıklama yapan Bahçelievler Kadın Platformu, "Derhal İstanbul Sözleşmesi’ni uygulayın” diyerek, tüm kadınları iktidara baskı yapması için alanlara çağırdı.

Bahçelievler Kadın Platformu, Bahçelievler'de koruma kararı olmasına rağmen bir kez kaçırıldığı ve 35 defa şikayetçi olduğu Selim Tekin tarafında katledilen Beyza Doğan (16) için açıklama yaptı. Şirinevler’de bulunan yürüyüş yolunda yapılan açıklamaya, Tevgera Jinen Azad (TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bahçelievler İlçe Örgütü Eşbaşkanı Fatma Tugcu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bahçelievler İlçe yöneticisi Seda Süner ve çok sayıda kadın katıldı. Açıklamada “Beyza Doğan’ın katili İstanbul Sözleşmesi’nden çekilenlerdir. İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” pankartı açıldı. Açıklamaya katılan kadınlar ellerinde katledilen kadınların fotoğraflarını taşıyarak “Yasta değil isyandayız", “Erkek adalet değil gerçek adalet", “Kadın cinayetler politiktir”, “Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz”, “Erkek vuruyor devlet koruyor” sloganlarını attı. Açıklamadan önce katledilen kadınların isimleri okundu. Açıklamayı kadınlar adına CHP Bahçelievler İlçe yöneticisi Seda Süner okudu.

‘MÜCADELE EDEREK KAZANDIK’

Koruma kararı almasına rağmen katledilen Beyza Doğan’ın hesabını iktidardan sormak için açıklama gerçekleştirdiklerini söyleyen Süner,  katledilen her kadının faili kadar devletin de suçlu olduğunu belirtti. Süner, “AKP-MHP iktidarı, kadınları her türlü şiddete karışı korumak, kadına yönelik her türlü şiddeti ve ayrımcılığı ortadan kaldırmak, eşitliği saklamak ve mağdurları korumak üzere politikalar geliştirilmesini sağlamak için dahil olduğumuz İstanbul Sözleşmesi’nden bir gece yarısı kararıyla çekilmeyi tercih etti. Süreç baştan uca iktidar tarafından hukuksuzca yürütülmektedir. ‘Ailenin yapısı bozuluyor, toplum değerleri parçalanıyor’ diyerek, kadın düşmanlığına çağrı yapanlar, kadınların ve çocukların her türlü şiddete maruz kaldığı düzeni savunuyor. Biz kadınlar kazanımlarımızı, haklarımızı mücadele ederek elde ettik" diyerek İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi.

KADINLARA ÇAĞRI

Kadınların katledilmesine rağmen hala suçlu gösterilmeye çalışılmasının nedeninin iktidar olduğunu vurgulayan Süner, faillere ceza vermeyen iktidarın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilerek failleri cesaretlendirdiğini söyledi. Süner, “Bizler İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesini kabul etmiyoruz. Özgecan Aslan’ın katili Suphi Altındöken’i, Gülistan Doku’nun katili Zainal Abarakovu, Pınar Gültekin’in katili Cemal Metin’i, Nadira Kadirova’nın katili Şirin Ünal’ı unutmadıysak, İpek Er’in katili Musa Orhan’ı, Beyza Doğan’ın katili Selim Tekin’i  de unutmayacağız. Katillerden, katillere destek olanlardan hesap soracağız. Kadın katliamlarına karşı devleti göreve çağırıyoruz. Derhal İstanbul Sözleşmesini uygulayın. Kadınların beden bütünlüğünü yaşam hakkını güvence altına alın" diyerek tüm kadınları iktidara baskı yapması için alanlara çağırdı.

Açıklama alkış ve sloganlarla son buldu.