İdil’de kadınlar kayyım politikalarını tartıştı

  • kadın
  • 18:58 16 Ağustos 2022
  • |
img

ŞIRNAK - İdil’de HDP Yerel Yönetimler öncülüğünde kadın toplantısı düzenlendi. Kayyım politikalarının tartışıldığı toplantıda, “Kadın iradesi direnmekten vazgeçmedi” denildi.

İçişleri Bakanlığı kararıyla Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir belediyelerine kayyım atadığı hafta dolayısıyla HDP yerel yönetimler öncülüğünde, Şırnak’ın İdil ve Cizre ilçelerinde HDP İlçe Örgütleri kadınlarla bir araya geldi. Şırnak’ın İdil ilçesinde yerine kayyım atanan HDP İdil Belediyesi Eşbaşkanı Songül Erden, HDP Silopi Belediye Eşbaşkanı Adalet Fidan, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve belediye Meclisi üyeleri, İdil’in Atakent mahallesinde bulunan pazarda kadınlara,  “Kayyım irade gaspıdır” yazılı broşürler dağıttı. Ardından kadınlar, Dicle Mahallesi’nde kadınlarla kayyım icraatları ve gelecek dönem için kadınların görüş ve önerilerini almak için bir toplantı gerçekleştirdi.

Bir dakikalık saygı duruşunun ardından başlayan toplantıda divanda HDP Silopi Belediyesi Eşbaşkanı Adalet Fidan, yerine kayyım atanan HDP İdil Belediyesi Eşbaşkanı Songül Erden ve HDP İdil Eşbaşkanı Evin Erden yer aldı. 

‘KADIN İRADESİ DİRENMEKTEN VAZGEÇMEDİ’

Songül Erden, kayyım politikalarının sonuç almadığını ifade ederek, “Kadınların toplumda söz sahibi olmaması için belediyelerimize kayyım atadılar. Kadınlar için planlanan ve yapılan bütün projeler iptal edildi. Amaçları bu şekilde  kadınları eve kapatmaktı. Ancak Kürt kadınları bunu kabul etmedi. Belediyelerine kayyım atadılar ve iradeleri gasp edildi ama kadın iradesi direnmekten vazgeçmedi” dedi.

‘DÜNYADA İLK ÖRNEKTİ’

Ardından konuşan Adalet Fidan, kayyımın atandığı belediyelerde kadına dair her şeyin ortadan kaldırıldığını söyleyerek, “Partimize dönük kayyımlardan önce de saldırılar vardı. Sadece kayyımlarla yüzlerini değiştirdiler. HDP'den önce belediyelerin her biriminde, alanında erkekler vardı. Her şey erkeklerin zihniyetine göre yapılıp yönetiliyordu. Ama HDP ile bu değişti. Amaç kadınların var olduğunu ve kadın iradesinin olduğunu göstermekti. Kadın projeleriyle büyük başarılar elde edildi. Eşbaşkanlık sistemi dünyada ilk örnekti. Ama sonra hedef alındı ve birçok belediyemiz gasp edildi, kadın belediye eşbaşkanlarımız tutuklandı. Kadının iradesini dört duvar arasında tutmak istediler ama bu planda başarısız oldular” diye belirtti.

Ardından kadınların görüş ve değerlendirmeleri alındı.

Cizre’de de kadınlar Cudi Mahallesi’nde broşür dağıtarak kadınlara kayyım icraatları hakkında bilgilendirmede bulundu.