Silopi Belediyesi kadınların toplumsal hayatta görünürlüğünü arttırıyor

  • kadın
  • 09:03 19 Ağustos 2022
  • |
ŞIRNAK - Silopi Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü bünyesinde çalışan 8 temizlik işçisi kadın, “erkek işi” diyerek kendilerini sokakta görmeyi kabullenmeyen zihniyeti yıkarken, aynı zamanda işlerinde de farkındalık yarattı. 
 
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) yönetiminde olan Şırnak’ın Silopi Belediyesi, kısıtlı imkanlara rağmen sosyal, kültürel ve toplumsal çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Kayyım atanmayan 6 HDP’li belediyeden biri olan Silopi Belediyesi’nin öncellikli çalışmalarının başında ise kadın istihdamı geliyor. “Erkek işi” olarak görülen tüm işlerde kadınlara yer veren belediye, böylece toplumsal algıları değiştiriyor. Özellikle yaz aylarında Türkiye metropollerine mevsimlik tarım işçisi olarak gitmek zorunda kalan kadınlara öncelik veren belediye, kendi topraklarında kalan kadınların böylece toplumsal hayatta görünürlüğünü de arttırıyor. 
 
Belediyenin temizlik işleri müdürlüğünde istihdam edilen 8 kadın, çevre temizliği yaparken, aynı zamanda işlerinde de farkındalık yaratıyor. 
YÜZDE 50 DEĞİŞİM 
 
Silopi’nin Sanat Sokağı’nda görevli 45 yaşındaki Vesile Alp, ilk zamanlar kendilerini sokaklarda kabul etmeyenlerin şimdi saygı duyduklarını belirterek, "3 yıldır belediyede çalışıyorum. İşe ilk başladığımda çok zorluk yaşadım. Halktan tepkiler alıyorduk. Erkekler, 'Bir kadın nasıl olurda sokakta erkeklerin içinde çalışabilir. Belediye sizleri içerde görevlendirsin’ diyordu. Bu söylemler karşısında 'İş, iştir kadını erkeği olmaz’ diyorduk. Çok çirkin söylemlere maruzda kaldığımız zamanlar oldu. Bu işi yaptırmamak için her şeyi yaptılar. Ancak mücadeleyle kendimizi kabullendirdik. Artık toplum sesini çıkarmıyor. İnsanlar kadının her alanda çalışabileceğini görüp kabul etti. Şimdi saygı duyuyorlar. Bize karşı tutumları baya değişti. Bizimle arkadaş olmuşlar. Mücadele ve emekle bu saygıyı kazandık. Yoksa onlar öylesine o saygı vermedi. Kadınların gelmesiyle birlikte Silopi’nin sokak ve mahalleleri temiz oldu. Halen farklı yaklaşımlara maruz kalabiliyoruz. Mesela onlara, 'çöpünüzü yere atmayın’ dediğimizde, 'çöp atmazsak siz para alamazsınız’ diyen kişiler oluyor. Ama tabi yüzde 50’si değişmiş. Bizler nasıl başardıysak diğer kadınlar da bunu yapabilir. ‘Ben yapamam’ demesinler. Kadınlar her işi yapabilirler” diye belirtti.  
 
15 YIL MEVSİMLİK İŞÇİ 
 
15 yıl mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan ve daha sonra belediyede işe giren 36 yaşındaki Şirin Ödük, yaptıkları işle "kadınlar yapamaz” algılarını kırdıklarını ifade etti. İki yıldır belediyede çalışan Ödük, “Bu işi yaptığım için mutluyum. İlk günlerde zorlandık ama aştık. Kadınlar ne iş olursa yapabilir.
 
Burada çalıştıktan sonra evde de çalışıyoruz. Bundan önce Türkiye’nin batısına gidip mevsimlik işçi olarak çalışıyordum. İki yıldır kendi memleketimde çalışıyorum. Bunun için de ayrıca mutluyum. Mevsimlik işçilik zordu. Haksızlık yapılırdı, emeğimizin karşılığı verilmezdi. Ama burada kimse bize haksızlık etmiyor. Kaldı ki; kendi memleketimiz. Belediye bize bu imkanı verdiği için çok mutluyum. Belediye 'dışarıda çalışabilir misiniz’ dediğinde ‘yapabiliriz’ dedik. Bu şekilde kadınların önü açıldı. Biz 8 kadın dışarıda çalışıyoruz. Bir sorun sıkıntımız olduğunda birbirimizle paylaşıyoruz. Bu da zaten insana ayrı bir güç veriyor” dedi. 
 
KADIN İSTERSE YAPABİLİR
 
26 yaşındaki Rahime Süküç ise, insanın kendi memleketinde çalışması kadar huzur verici bir şey olmadığını belirterek, şöyle devam etti: "Herkes, 'Bu sizin işiniz değil gidin parklarda çalışın. Sizin yerinize erkekler çalışsın’ dedi. Baktılar ki kararlıyız daha sonra bize bu işi veren eşbaşkanlara teşekkür ettiler. Bundan önce batıya fındık toplamaya giderdim. Daha sonra belediyede iş buldum. İki ay boyunca belediyede bulaşık yıkadım. Sonra temizlik personeli için duyuru yapıldı. Bende başvurdum ve ismim çıktı. Çok mutlu oldum çünkü insan batıda ne kadar çalışsa da onların gözünde bir hiçtir. Bu da insanın zoruna gidiyordu. Ama burada öyle değil. Bir sorunumuz olduğunda belediyeden izin isteyebiliyoruz, oldukça duyarlılar. İnsan emeğinin hakkını aldığında mutlu oluyor. Kadın isterse her şeyi yapabilir. Erkeğin eline muhtaç olduğu müddetçe hakkı yenilir.”
 
MA / Zeynep Durgut