Mutlu: Kadınların bir araya gelmesi için bin neden var

  • kadın
  • 09:08 20 Ağustos 2022
  • |
DİYARBAKIR - Kadınların saldırılara karşı yan yana gelerek, ortak mücadele hattında yola devam edebileceğini belirten DBP PM Üyesi Yüksel Mutlu, “Bunun için bin tane nedenimiz var” dedi. 
 
Türkiye’de kadına dönük şiddet farklı boyutlarda devam ederken, her gün yeni bir kadın katliamı haberi kamuoyunun gündemine geliyor. JINNEWS’in erkek şiddeti çetelesine göre, 2022 yılının sadece Temmuz ayında en az 31 kadın katledildi, 12 kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Kadınlara ve kazanımlarına yönelik artarak devam eden saldırılara ilişkin konuşan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Parti Meclisi (PM) üyesi Yüksel Mutlu, saldırılara ancak ortak mücadeleyle cevap olunabileceğini belirtti. 
KADINLAR MÜCADELEYİ TARTIŞIYOR
 
Batıda ki kadın örgütleri, feminist ve sosyalist kadınlarla yeni bir mücadele hattı oluşturma ve bunu büyütme üzerine tartıştıklarını aktaran Mutlu, yapılan bu tartışmaların ise kadınları güçlendirdiğini söyledi. Mutlu, “Bazılarının ‘sokağa çıkmayın, bununla mücadele etmeyin, nasıl olsa sandık kurulacak’ şeklindeki ifadeleri yanlıştır. Yerel siyaset sokakta, mahallede başlıyor. Kadın nerede şiddete uğruyor hanenin içinde. Siz oraya müdahale etmezseniz, oraya gitmezseniz, onunla mücadele etmezseniz, onun acısını, şiddetini, onun yaşadığı yoksulluğu, yoksunluğu nerden bilebilirsiniz? İşte sistem o yüzden yerele müdahale ederek, bizi yerelle koparmak istedi. Kadını yerelden koparmak tamda dediğimiz ideolojik saldırılardır. Kayyımlar kadının siyasetine, özgürlük arayışına bir müdahaleydi. Bu müdahale başardı mı? Saldırı oldu. Gerileme hali oldu, durağanlık oldu ama bir direniş, bir mücadele de var. O açıdan umudumuz var. Bu imkanları tartışıp birlikte yol alabiliriz” dedi. 
 
KADINLAR ORTAKLAŞMALI
 
Kadınların yaşadığı acı ve trajedilerin ortak olduğuna vurgu yapan Mutlu, ortaklıkların daha örgütlü bir pozisyona geçmesi gerektiğinin altını çizdi. Mutlu, “Bireyler olarak ben ve siz ortaklık isteyebiliriz mesela. İkimizin istemi yetmiyor. İkimiz gibi isteyenleri bir araya getirip, çoğaltmak ve sistemli bir mücadeleye getirmek önemli. Kadınlar olarak, bunun imkanlarını bulabiliriz. Kadınlar bulamazsa hiç kimse bulamaz” diye belirtti.  
 
Kadınlara çağrı da bulunan Mutlu, şöyle dedi: “Kayyımlara, bu faşizan saldırılara, bizi eve kapatmaya, kamusal alandan çekmeye, cinayetlere, uğradığımız ekonomik sebeplere kadar bir araya gelmeye bin tane sebebimiz var. Bu sebeplerimizi görüp, yan yana gelirsek kız kardeşlik halimizle yola devam edebiliriz.”