TJA'dan Afganistanlı kadınların direnişine destek

  • kadın
  • 17:10 21 Ağustos 2022
  • |
img

İSTANBUL- Afganistanlı kadınların direnişine dikkat çekmek amacıyla zircir oluşturan TJA, verilen mücadelede yanlarında olduklarını belirtti.

Tevgera Jinen Azad (TJA) öncülüğünde  “Nan kar azadî" ve “Jin jîyan azadî” şiarları ile İstanbul'da Avcılar Meydanı’nda kadın zinciri oluşturarak Afganistanlı kadınların direnişine dikkat çekmek için basın açıklaması yaptı. Oluşturulan zincire Barış Anneleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Marmara Eşsözcüsü Dilber Demir, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi üyeleri ve çok sayıda kadın katıldı. Zincirde “Nan kar azadî Jin jîyan azadî” pankartı açılırken kadınlar ellerinde Aysel Tuğluk’un, Afganistanlı kadınların fotoğraflarını ve “Jin jiyan azadi”, “Nan kar azadi”, “Yaşasın kadın dayanışması” yazılı dövizleri taşıyarak, sık sık “Aysel Tuğluk irademizdir”, “Biji tekoşina jinan”, “Nan kar azadî Jin jîyan azadî” sloganları atıldı.

HİKAYELER OKUNDU

Açıklamada, DAİŞ tarafından Şengal’de kaçırılan ve işkence edilen Ezidi kadınların, Taliban’ın Afganistan’ı işgal etmesinden sonra kadınların yaşadıklarına dair hikayelerin yanı sıra Ve Vida Movahed’ın beyaz bayrak sallayarak sesini yükselttiği için tutuklanmasına neden olan hikayeler okundu. Son olarak Kocaeli 1 No'lu F Tipi'nde tutuklu bulunan ağır hasta Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk’un durumuna dikkat çekildi.

‘ZILGIT VE CESARETLERİYLE DİRENDİ’

Daha sonra basın açıklamasını okuyan TJA aktivisti Helin Keskin, 21’inci yüzyılda büyüyen kadın dayanışmasına değinerek, kadınların hapsedilmeye karşı duvarları yıktığını belirtti. Keskin, “Kadınların baharı olan Arap baharı, Faslı, Filistinli, Cezayirli, Ürdünlü, Lübnanlı, Mısırlı, Yemenli kadınların direnişleri 21’inci yüzyılın kaderini  müjdelemektedir.Yine Ortadoğu kadınlarına cesaret ve ilham veren Rojava kadın devrimi, bu yüzyılda Kürt kadınlarının armağanıdır. DAİŞ çetelerinin her türlü şiddetine maruz kalan, istismar, kaybedilme, tecavüz, pazarlarda köle olarak satılma gibi bütün vahşetleri yaşayan Ezidi kadınlar, Orta Doğuda kadınlara dayatılmaya çalışılan yaşamın en somut örneğidir.Köleci bütün yaşamı reddeden kadınlar zılgıtlarıyla, cesaretleriyle direnmişlerdir. Demokratik bir yeni yaşamın inşasında öncü güç alarak yer almışlardır” diye konuştu.

Kadınlar, oluşturdukları zincir ile Afganistanlı kadınlarla dayanışma mesajı verdi.