Kadınlardan Babat’ın katledilmesine tepki

  • kadın
  • 17:01 23 Ağustos 2022
  • |
img
ŞIRNAK - Firdevs Babat’ın katledilmesine tepki gösteren HDP Milletvekili Nuran İmir, “Güvenlik adı altında kentimizi ablukaya alanlar, kadınlara yaşama güvencesi bırakmadılar” dedi. 
 
Tevgera Jinên Azad (TJA) ve HDP Kadın Meclisi, Uludere ilçesinde Ahmet Babat tarafından Firdevs Babat’ın (17) katledilmesine ilişkin HDP Şırnak il binası önünde basın açıklaması yaptı. “Kadın katliamları politiktir” pankartının açıldığı açıklamaya çok sayıda kişi katıldı. 
 
‘İŞKENCEYE MARUZ BIRAKILDI’
 
Açıklama yapan HDP İl Eşbaşkanı Sabuha Akdağ, bölgede tecavüz faillerinin korunduğunu belirterek, “Faillerin sırtını sıvazlayan bu zihniyetin yolunu açtığı kadın düşmanlığı, son olarak Uludere’nin Şenoba Beldesinde 17 yaşındaki Firdevs Babat’ın bir erkek tarafından katledilmesine zemin hazırlamıştır. Olaydan iki gün önce kayıp ilanı verilmiş, iki gün boyunca kayıp olan Firdevs Babat’ın cenazesi iki gün sonra Hezil Çayı’nda bulunmuştur. Yapılan otopside Firdevs’in katledilmeden önce işkenceye maruz bırakıldığı ortaya çıkmıştır” dedi. 
 
‘ŞİKAYETTEN VAZGEÇİRİYORLAR’
 
Bölgedeki korucuların kadınların yaşamlarını tehlikeye attığını kaydeden Akdağ, “Üstelik şehirde erkeklerin silahlanma oranı yüzde 50’yi bulmaktadır. Bu da her geçen gün başta kadın cinayetleri olmak üzere birçok suç oranını arttırmaktadır. Adli ve idari mercilerin yasaları etkin bir şekilde uygulamaması, erkeklerin kadınlar üzerinde tahakküm kurma hakkını kendinde görmesine neden olmakta ve kadınları şikayeti konusunda dirençsiz bırakma yoluyla şikayetinden vazgeçirmeye zorlamaktadır” diye konuştu. 
 
‘BİZLER HEDEFTEYİZ’
 
Kadın kazanımlarının hedef alınmasıyla birlikte kadına yönelik şiddet ve katliamların arttığını belirten Akdağ, şöyle konuştu: “Kadın kazanımlarına saldırılar ve özellikle İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilme kararı kadınların adil bir yargıya olan inancını zedelemekte ve kadınları erkek şiddeti karşısında yalnızlaştırmaktadır. Mücadele eden tüm kadınları pervasızca tehdit etme cüretin gösteren erkek egemenliği, tüm maskelerini atmış durumdadır. Boşanmak isteyen, kendi yaşamı üzerinde söz ve karar hakkına sahip çıkan kadınlar, emeğinin hakkını isteyen kadınlar, erkek otoritesini sorgulayan kadınlar, evde, sokakta, siyasette erkek egemenliğinin tekil veya örgütlü farklı tezahürlerine karşı çıkan biz kadınlar, hedefteyiz.” 
 
‘KADINLARIN YAŞAM GÜVENCESİ KALMADI’
 
HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir ise, kadın bedeni üzerinden toplumun ahlaki değerlerinin hedef alındığını ifade ederek, “Yıllardır bu şekilde kadınlar erkekler tarafından katlediliyor. Ama bizler bundan önceki olaylardan da biliyoruz ki katil tek başına bu katliamı yapmadı. Failin arkasında erkek egemen zihniyet var. Gücünü egemen zihniyetten alıyor. Bu gücü cezasızlık politikalarından ve yargıdan alıyor. Hezil Çayı kadın özgürlüğüyle akıyordu. Ama şimdi kadınların mezarı haline getirmek istiyorlar. Bizler bunu kabul etmiyoruz. 3 ay önce Uludere’de yine bir kadın bir erkek tarafından katledildi. Yine elindeki silah korucu silahıydı. Yine Silopi’de Sakine, bir erkek tarafından katledildi. Bugün Şırnak’ta her iki erkekten biri silahlı. Bunların yüzde 60’ında güvenliğin silahı var. Artık kadınların yaşam güvencesi kalmadı. Güvenlik adı altında kentimizi ablukaya alanlar, kadınlara yaşama güvencesi bırakmadılar. Failler en ağır cezayı alana kadar adalet mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.