Sistematik şiddet gören Leyla’nın ölmesini beklediler

  • kadın
  • 14:07 24 Ağustos 2022
  • |
img
ŞIRNAK – İdil’de Hasan Karaaslan tarafından katledilen Leyla Karaaslan ve 3 çocuğunun yıllardır şiddet gördüğü ortaya çıktı. Komşuları, herkesin bu zulmü bildiğini ancak ses çıkarmadığını ifade etti. 
 
Şırnak’ın İdil ilçesine bağlı Yeni Mahallede Hasan Karaaslan dün gece 8 çocuk annesi Leyla Karaaslan (40) ile birlikte kız çocukları Derya (17), Melek (16) ve Şerife’yi (13) katletti. Olay sırasında evde olan ve buzdolabının arkasına saklanan M.K. (10) katliamdan kurtuldu.  Fail Karaaslan, olayın ardından karakola teslim olurken, olayla ilgili soruşturma devam ediyor. 
 
Katliamın yaşandığı mahallede yas havası sürerken, yakınları ve komşuları Leyla Karaaslan ve çocuklarının yıllardır sistematik şiddete maruz kaldıklarını belirtti. 
 
AİLELER SESSİZ KALDI
 
Karaaslan’ın daha önce ailesine ve eşinin ailesine, “Bu beni öldürecek” dediğini ailelerin ise duruma sessiz kaldığı iddia edildi. 
 
Katil zanlısı Hasan Karaaslan’ın teyzesinin kızı ve aynı zamanda komşusu olan Makbule Örek (55), Karaaslan’ın yıllardan beridir çocuklarına ve eşine şiddet uyguladığını aktardı. 
 
ÇOCUKLARI UYKULARINDA KATLETTİ
 
Örek, “Bu adam uzun zamandan beridir Leyla’ya şiddet uyguluyordu. Kucağında bebeğini emzirdiğini gördüğünde şiddet uygulardı. Leyla kimseye derdini anlatmıyordu. Öldürdükleri o akşam gözüme hiç uyku girmiyordu. O akşam Hasan hiç durmuyordu cadden gelip gidiyordu. Daha sonra silah sesi geldi. Oğlum bize seslendi ve ‘bu adam bütün çocuklarını katletti’ dedi. Biz korkudan gidemiyorduk. Daha sonra gittik eve. Leyla kendini kurtarmak için kapıya kadar gelmişti ve kan içindeydi. Yaralıydı daha sonra yaşamını yitirdi. Hasan da çok rahat bir şekilde eline silahını alıp arabaya bindi ve daha sonra emniyete gidip teslim oldu. Çocuklarını uykuda katletmişti” diye sordu. 
 
EVDEN ÇIKAMIYORDU
 
Örek, Leyla’nın evden dışarıya çıkmasına dahi izin verilmediğini ifade ederek, “Erkek çocuklar babalarının şiddetinden dolayı evde kalmıyorlardı. Bizler de korkudan evine gidemiyorduk. Leyla ondan dolayı bir adım bile atamıyordu. Bırakın bir yere gitmeye tuvalete bile yalnız gitmesine izin vermiyordu. Zulüm ediyordu. Ne Leyla bize gelebilirdi ne de bizler ona gidebiliyorduk” diye konuştu.
Failin serbest bırakılmaması gerektiğini ancak yargı kararlarına güvenmediğini dile getiren Erek, “Bıraksalar kalan çocuklarını da katleder” diye konuştu.
 
‘KİMSE BİR ŞEY YAPAMADI’
 
Leyla Karaaslan’ın 15 yıllık komşusu olan Emine Aslan (37) da, yaşananlardan herkesin haberi olmasına rağmen korkudan herkesin sustuğunu ifade etti. 
Aslan, “Leyla kendi halinde bir insandı. Leyla’nın şiddete maruz kaldığını biliyordum ama bize anlatmazdı. Bundan dolayı Leyla hep ailesinin evine gider aylarca gelmezdi. Leyla’nın hayatı tehlikedeydi. Herkes de biliyordu ama kimse bir şey yapamadı. Korkudan kimseye derdini anlatamıyordu” şunları ifade etti.  
 
MA / Zeynep Durgut