Çıplak arama yapan polisler hakkında suç duyurusu

  • kadın
  • 14:36 31 Ağustos 2022
  • |
img
İSTANBUL - Kadınlar, gözaltında SKM MYK üyesi Deniz Aktaş ve Ebru Yiğit’i çıplak aramaya maruz bırakan polisler hakkında suç duyurusunda bulundu. 
 
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), 18 Ağustos’ta gözaltına alınan SKM Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Deniz Aktaş ve Ebru Yiğit’i çıplak aramaya maruz bırakan polisler hakkında suç duyurusunda bulundu. Kadınlar, Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'nde bir araya gelerek, konuya dair açıklama yaptı. Açıklamada, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" yazılı pankartın yanı sıra “Çıplak arama işkencedir” dövizleri taşındı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Oya Ersoy ile ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, Yeni Demokrat Kadın, Emekçi Kadın ve birçok kadın örgütü temsilcisi açıklamaya katıldı. 
 
ÇIPLAK ARAMA
 
SKM Sözcüsü Çiçek Otlu, Aktaş ve Yiğit’in İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğünü ve burada çıplak aramaya maruz kaldığını aktardı. Otlu, işkence olarak tanımladığı çıplak aramanın 1990’lı yıllardan kaldığına söyledi. Otlu, itaat etmeyeceklerine işaret ederek, "Yenilmeyeceğimizi, asla boyun eğmeyeceğimizi ve itaat etmediğimizi her zaman gösterdik. İş yerindeki, sokaktaki ve her yerdeki erkek egemen politikalarına karşı direneceğiz. Arkadaşlarımızın gece yarısı polis terörü ile gözaltına alınmasını ve evlere konulan bombaları protesto ediyoruz” dedi. 
 
ERKEK-DEVLET ŞİDDETİ
 
HDP'li Züleyha Gülüm, kadın kazanımlarına yönelik saldırıların yoğunlaştığını ve sürekli kadınların bedenlerine müdahale olduğunu kaydetti. Kadınların dört duvar arasına hapsedilmeye çalışıldığını kaydeden Gülüm, “Kadınların korunmasını ortadan kaldıran iktidar, aynı zamanda erkek şiddetine, erkek-devlet şiddetine karşı mücadele eden kadınlara da her türlü yöntemle saldırmaya devam ediyor” diye konuştu.
 
Kadınların susturulmak istendiğini ancak kadınların susmayacağını vurgulayan Gülüm, “Ne komplolarınız ne işkenceniz biz kadınları mücadeleden geri koymayacak.
Geri çekilmeyeceğiz. Asla boyun eğmeyeceğimizi ve mücadelemizden kararlı olduğumuzu bir kez altını çiziyoruz. Arkadaşlarımızın yanındayız. Özgürlük mücadelesi yürütmüş tüm tutsak kadın arkadaşlarımızın yanındayız. Tüm arkadaşlarımızı alacağız. Hep birlikte kadın özgürlüğünü güçlendirerek bir dünya hayalimizi gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı. 
 
'BEDENLERİMİZDEN UTANMIYORUZ'
 
Yeni Demokratik Kadın'dan (YDK) Elif Kaya, çıplak aramanın bir politika olduğunu ve bu politikanın erkek-devlet politikası olduğuna dikkat çekti. Kaya, kadınlarının bedenlerini hedef alarak mücadeleden geri düşürmeye çalışıldığına işaret etti. Kaya, saldırıların amacına ulaşmayacağını belirterek, “Bedenlerimizden utanmıyoruz. Bedenlerimize dönük saldırının tüm kadın mücadelesine dönük olduğu bilinciyle bir arada durmaya sımsıkı sarılmayı sürdüreceğiz” diye kaydetti.
 
BİRLEŞİK MÜCADELE VURGUSU
 
Emekçi Kadınlar adına söz alan Delal Erol ise, çıplak aramaya ilk olarak kadınların maruz kaldığını dile getirdi. Devrimci, sosyalist kadınların böyle bir duruma maruz kaldığını belirten Erol, "Bu bir devlet saldırısıdır. Devlet saldırısı karşısında örgütlü kadın mücadelemizi yükseltecek ve cezaevinde Ebru ve Deniz şahsında bütün devrimci tutsak kadınları özgürlüğe kavuşmasını sağlayacak mücadeleyi birleşik olarak vereceğiz” ifadelerini kullandı.
 
POLİSİN TACİZİNE TEPKİ
 
Açıklama sonrası kadınlar, bir polisin kendi özel telefonu ile görüntü ve fotoğraflarını çektiğini ve bunun taciz olduğunu belirterek, tepki gösterdi. Tepkinin ardından söz konusu polis telefonu cebinden çıkararak, kadınları tekrardan görüntüledi. Kadınlar da aynı şekilde telefonlarını çıkararak, polisi çekti. Bunun üzerine polis kadınları tehdit etti. Kadınlar ise, “Sizin kim olduğunu çok biliyoruz. Siz tacizcisiniz. Hesap vereceksiniz” dedi.  
 
ESP ve SKM’li kadınlar ve avukatları, sonrasında adliyede suç duyurusunda bulundu.