‘Semra Güzel kadınların baş eğmeyeceğini gösterdi’

  • kadın
  • 09:01 5 Eylül 2022
  • |
img
İSTANBUL - Semra Güzel’in tutuklanmasına tepki gösteren siyasi parti temsilcisi kadınlar, boyun eğdirme girişimlerine karşı, “Semra Güzel kadınların, Kürt halkının başını eğmeyeceğini gösterdi” dedi. 
 
İktidarın hedef göstermesiyle hakkında hazırlanan iki fezleke üzerinden dokunulmazlığı kaldırılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, 2 Eylül’de İstanbul’da gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden ters kelepçe ile İstanbul Adliyesi’ne götürülen Güzel, bu sırada polisin “boyun eğdirme” girişimine maruz kaldı. Polis şiddetine rağmen boyun eğmeyen Güzel, 3 Eylül’de çıkarıldığı mahkemece “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandı. 
 
AKP’NİN KADINA YÖNELİK POLİTİKASI
 
Siyasi parti temsilcisi kadınlar, Semra Güzel’e yönelik uygulamalar ve tutuklanmasına tepki gösterdi. Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Sözcüsü Çiçek Otlu, Semra Güzel’in Kürt halkının oylarıyla seçilen bir milletvekili olduğunu belirterek, “Halkın iradesiyle seçilmiş vekillerin dokunulmazlığının kaldırılması ancak halkın iradesiyle olunabilecek bir meseledir. Bu yüzden AKP faşist hareketi, sadece Kürt ulusuna yönelik değil, Kürt kadın hareketine yönelik politikasını Güzel şahsında gösteriyor” dedi.
 
Çiçek Otlu
 
‘BOYUN EĞMEYECEĞİNİ GÖSTERDİ’
 
Otlu, Güzel’e yapılanların da Kürt kadınına ve Kürt halkına yönelik “boyun eğdirme politikası” olduğuna dikkat çekti. Gözaltıların ve tutuklamaların Kürt halkını teslim almaya yönelik olduğunu ifade eden Otlu, “Bunlar Semra Güzel şahsında da görüldü. AKP’nin erkek egemen politikaları kadın düşmanı politikalardır. Kürt kadınları, kadın hareketi ve Kürt ulusu boyun eğmeyeceğini gösterdi” diye konuştu. 
 
KÜRTLER TESLİM OLMAYACAK 
 
Güzel’e “boyun eğdirme” girişimlerine tepki gösteren Otlu, “Bu AKP rejiminin aşağılık politikalarından biridir. Bu yüzden kadın hareketi ve Kürt hareketi, kesinlikle buna boyun eğmeyecek ve teslim olmayacaktır. Birleşik mücadele, bu erkek egemen düşman politikalara, Kürt halkına karşı düşman politikalarına ve cenazelerimize yönelik uygulamalara karşı kesinlikle mücadele edeceğiz” diye vurguladı.
 
Demokrasi savunucularının sessiz kalmaması gerektiğini söyleyen Otlu, “Semra Güzel’e ters kelepçe takılmış olabilir. Buna karşı halkın iradesine ve Kürt halkının özgürlük mücadelesine ‘kelepçe takılamaz’ dememiz gerekiyor. Bunun için mücadele etmeliyiz” çağrısında bulundu. 
 
ÇOK YÖNLÜ SAVAŞ POLİTİKALARI
 
Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Sözcüsü Perihan Koca, Güzel’e yönelik uygulamaların tesadüf ya da münferit bir olay olmadığın belirterek, “Faşizmin kurumsallaşma ayaklarından biri olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Uzun zamandır Kürt düşmanlığı üzerinden, savaş politikaları üzerinden, HDP’ye yönelik kayyum uygulamaları, milletvekillerinin dokunulmazlığı üzerinden çok yönlü bir savaş politikası sürdürülüyor” dedi. 
 
Perihan Koca
 
ORTAK MÜCADELEYLE PÜSKÜRTECEĞİZ
 
Güzel’in tutuklanmasının aynı zamanda halk iradesinin “gasp” edildiğinin bir göstergesi olduğunu dile getiren Koca, “Bu aynı zamanda bir kadın düşmanlığı uygulamasıyla, saçları çekiştirilerek, başı eğilmeye çalışılarak, Türkiye halklarına, Kürt halkına, bütün halk güçlerine ve emek demokrasi güçlerine bir gözdağıdır. Aynı zamanda bir ‘imha politikası’ olarak da görülmesi gerekiyor. Biz, bu gözdağını da yapılmış olan uygulamanın da esasını gayet iyi biliyoruz. Bütün emek ve demokrasi güçleri olarak ortak mücadeleyle Kürt, kadın, halk düşmanı politikaları birlikte püskürteceğiz. Bu mesajı alıyoruz. Bizde ortak mücadelemizle haklı bir seçeneği inşa etmenin adımlarını hep beraber atacağız” diye konuştu. 
 
‘BOYUN EĞMEDİ EĞMEYECEK’
 
Güzel’e yapılanları insanlık dışı muamele olarak değerlendiren Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Cansel Aslan, “Semra Güzel halkın iradesidir. Kendisine yapılan şiddet, kadınlara, barış, özgürlük savunucularına bir gözdağıdır. Ne kadınlar ne de barış ve özgürlük savunucuları, devletin zulmüne, hukuksuzluğuna boyun eğmedi eğmeyecek. Bu yapılan soruşturma ve jet hızıyla verilen karar iktidarın aczidir. Ülkeyi kaosa, krizlere sürükleyen iktidarın çıkmazda olduğunun kanıtıdır. Mücadelemizin ve seslerimizin daha çok yükselmesinin tam zamanı. Başta kadınlar olmak üzere emekten, özgürlükten, barıştan yana herkesin sesini yükseltmesi ve bu muameleye itiraz etmesi gerekmektedir” diye konuştu.