Cezasızlık şiddeti artırıyor: Ağustos ayında 30 kadın ve 6 çocuk katledildi

  • kadın
  • 09:56 5 Eylül 2022
  • |
img
HABER MERKEZİ - JINNEWS’in her ay hazırladığı şiddet çetelesine göre, Ağustos ayında 30 kadın ve 6 çocuk katledildi, 18 kadın ile 3 çocuk da şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. 
 
JINNEWS’in her ay basından derlediği verilere göre, Ağustos ayında 30 kadın erkek şiddeti sonucu, 18 kadın ise şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Yine bu ay içerisinde 6 çocuk katledilirken, 3 çocuk şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti. Özel savaş politikalarının sonuçları Kürdistan’da kadına yönelik işlenen suçlarda bir kez daha açığa çıktı. Bölgeyi koruculaştırma çabalarının yanı sıra erkeklerin silahlandırılması nedeniyle kadına ve çocuğa yönelik şiddet, taciz, tecavüz suçlarında artış yaşandı. 17 yaşındaki Firdevs Babat, Ahmet Babat tarafından korucu silahıyla katledildikten sonra Hezil Çayı’na atıldı, abisi de tecavüz suçundan tutuklandı.
 
35 ŞİKAYET YARGI İÇİN YETERLİ GÖRÜLMEDİ 
 
Cezasızlık ve koruyucu mekanizmaların işletilmemesi katliamların artmasında rol oynadı. İstanbul Bahçelievler’de koruma kararı olmasına rağmen eve giren Selim Tekin tarafından ateşli silahla vurulan 15 yaşındaki Beyza Doğan katledildi. Failin, Beyza’yı birkaç kez kaçırdığı ve hakkında 35 şikayet dosyası olduğu ortaya çıktı.
 
Bu ay dikkat çeken bir diğer nokta faillerin rahatlıkla Türkiye’den çıkabildiği ve uzun yıllar başka ülkelerde saklanabildiği oldu. Aksaray’da evli olduğu kadına şiddet uygulayan, çocuğa ise cinsel saldırıda bulunan Can Emrah S., Gürcistan’da yakalandı. Antep’te 2012 yılında 2’si kadın 3 kişiyi katleden Abdullah ve Mehmet Fatih Aslan isimli failler de, 10 yıl sonra Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra tutuklandı. İzmir’de 2016 yılında Sibel Çelik’e tecavüz ettikten sonra katleden ve Almanya’ya kaçan fail Almanya tarafından “can güvenliği” olmadığı gerekçesiyle iade edilmedi ancak adli suça karıştığı için 6 yıl sonra Türkiye’ye iade edildi. Fail tutuklanarak cezaevine konuldu. 
 
FAİL EN YAKINLARI
 
Kadınlar, bu ay da en yakınları tarafından katledildi. 12 kadın evli olduğu erkek, 2 kadın boşandığı, 3 kadın boşanma aşamasında olduğu, 3 kadın komşusu, 2 kadın oğlu, 1 kadın akrabası, 1 kadın birlikte yaşadığı erkek, 1 kadın sevgilisi tarafından katledildi. 5 kadının da failinin kim olduğu tespit edilemedi. 
 
İZMİR İLK SIRADA 
 
Bu ay 19 kentte kadın katliamı yaşanırken, en çok kadının katledildiği kent İzmir oldu. İzmir’de 5, Konya’da 3, İstanbul’da 2, Adana’da, 2, Aydın’da 2, Çanakkale’de 2, Sinop’ta 2 kadın, Antep’te 1,  Tekirdağ’da 1, Balıkesir’de 1, Artvin’de 1, Zonguldak’ta 1, Maraş’ta 1, Antalya’da 1, Afyonkarahisar’da 1, Kilis’te 1, Şırnak’ta 1, Ankara’da 1 ve Yozgat’ta 1 kadın katledildi.